Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, 30 yıldır ilçede etkili bir değişim ve hizmetin söz konusu olmadığını belirterek, “Kuşadası’nı değiştirme ve güzelleştirme çabasındayız. Kuşadası değişecek” dedi. Günde 18 saat çalıştığını kaydeden Günel BirGün’ün sorularını yanıtladı.

Zorluk ve imkânsızlıkları aşmak için göreve geldik

NAMIK ALKAN

Aydın CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, bir zamanlar turizmin gözde yeri olan Kuşadası’nda durağanlığa dikkat çekti. 30 yıldır herhangi bir değişim yaşanmadığının altını çizen Günel son 2 yıldır Kuşadası’nda turizmin durma noktasına geldiğini dile getirdi. Belediyeyi 320 milyon liralık borçla devraldığını aktaran Günel, Kuşadası’nı tekrar canlandıracak projeleri olduğunu belirtti. BirGün’ün sorularını yanıtlayan Başkan “Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biriyiz sanırım. Zorluklar ve imkânsızlıklar var ama sonuç olarak biz bunları aşmak için görev aldık” dedi.

30 YILDIR DEĞİŞİM SÖZ KONUSU DEĞİL

6 aydır görevdesiniz, çalışmalarınız nasıl gidiyor, neler yaptınız?

Kuşadası bir turizm kenti ve bizde bir ‘yaz sezonu’ kavramı var. Gelir gelmez seçimden hemen sonra yaz sezonuyla karşılaştık. Bu süre içerisinde kenti olabildiğince yaz sezonuna hazırlama çabasındaydık. Hızlı bir şekilde tamirat ve tadilatları yaptık. Yaz sezonu boyunca yani bu süre içerisinde kruvaziyer turizmi yani gemiyle gelen turist bizim için çok önemli. İlk çabamız son 2 yıldır neredeyse sıfıra kadar inen bu turizmi tekrar nasıl canlandırabiliriz diye, gemi şirketlerini tek tek dolaşmak oldu. Bunun sonucunu gördük ve beklenenin yüzde 25 fazlası bir artış oldu. Kentte şimdi sezon sonu projelerimizi hayata geçireceğimiz bir süreç başladı. 30 yıla yakındır kentin etkili bir değişimi veya hizmeti söz konusu değil. Biz bu sene büyükşehirle beraber saha düzenlemesini hayata geçireceğiz. Yeni yaşam alanları, seyir terasları, gençlik merkezi gibi birçok yeni düzenlemeler yapıyoruz.

Kuşadası için başka ne gibi planlarınız var?

Trafik sorunumuz var. Ciddi bir trafik düzenlemesi olacak, yayalaştırma projesi bu kış hayata geçecek. Ekolojik kreş projesi hazırlıyoruz. Bu yaz ihalesini ve diğer detayları hazırlayıp hayata geçirmek istiyoruz. Etüt merkezi planımız var. Kuşadası kültür merkezi olmayan bir kent ve bu kültür merkezi için alan ayırdık. Kültür merkezi yapıp özellikle gençlik ve deneysel bilim alanıyla beraber güzel bir kompleksi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kent levha düzenlemesi getiriyoruz. Üst katlardaki tüm levhalar aşağıya inecek. Niyetimiz hem zaman alan ve ciddi projeleri hayata geçirirken, hem de şehre çeki düzen verecek düzenlemeleri yapmak. Kentin peyzajına özen göstermeyi planlıyoruz.

KUŞADASI HIZLI TOPARLANAN BİR KENT

Kuşadası iyi bir turizm sezonu geçirdi denebilir mi? Krizin etkileri oldu mu?

Krizin etkileri tabi ki oldu. Ulusal politikadan çok hızlı etkilenen bir yer Kuşadası. Çünkü turizm kenti. Daha önce uluslararası problemlerden kaynaklı kruvaziyer turizm sıfıra indi. Şimdi tekrar hızla toparlanıyor. Ancak Kuşadası canlılığı ve potansiyeli yüksek bir yer. Hızla toparlanabilen ve bu krizleri hızla atlatabilen bir kent.

Kıyı işgalleri Kuşadası’nda da söz konusu mu? Vatandaşların ücretsiz olarak denize girebileceği alanların durumu nedir?

Kuşadası’nda kesinlikle bir işgaliye sorunu yok. Bizde bütün plajlar halkın. Çünkü buradaki bütün plajları ya Aydın Büyükşehir Belediyesi işletiyor ya da biz Kuşadası Belediyesi olarak işletiyoruz. Belediyemizden herhangi bir şekilde şezlong kullanmıyorsa giriş ücreti alınmıyor. Vatandaşlar sadece şezlong ve şemsiye kullanırsa bir ücret ödüyor. Onun dışında kendilerinden bir ücret alınmıyor. Bizim Kuşadası’nda oturmuş düzenimiz var o yüzden herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Özellikle Aydın Büyükşehir Belediyesi büyük plajların tasarrufunu alınca küçük plajların tasarrufu da zaten Kuşadası Belediyesi olarak biz de o yüzden herhangi bir sorun yaşamıyoruz.

320 MİLYON LİRAYLA DEVİR ALDIK

Nasıl bir belediye devir aldınız? Belediyenin mali durumu nedir?

Ben belediyeyi 320 milyon lira borç ile devir aldım. 158 milyon lira bütçemiz var. Yani tam takır bir belediye devir aldım. Kamuoyuna açıkladım zaten ben çünkü nasıl bir belediye devir aldığımı bilmelerini istedim. Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biriyiz sanırım. Mal satıp kasaya para koymaya çalışıyorum. Haczi kaldırmadıkları için mal satamıyoruz. Zorluklar ve imkânsızlıklar var ama sonuç olarak biz bunları aşmak için görev aldık. Bunların arkasında sığınacak biri değilim ve öyle bir niyetim de yok sadece nasıl devir aldığımı söylemek zorundayım ki vatandaş bilsin. Yarında nereye getirdiğimi açıklayacağım. Personel rejimiyle de boğuşuyoruz.

Önümüzdeki 4,5 yıllık bir dönemde mutlaka yapmak istediğiniz bir projeniz var mı?

Tabi ki mutlaka yapmam gerek dediğim proje var. Bulunduğumuz belediye binasını yıkmak ve burayı kent meydanı yapmak istiyorum. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımla da anlaştık. Otogar alanımız var, otogarı biz yapacağız yeni belediye binasını büyükşehir yapacak ve burayı da kent meydanı yapacağız. En büyük projemiz bu. Burası tamamen yeşil alan olacak. Büyük bir proje ama görev süremiz içerisinde yetişebilecek bir proje. Altın Güvercin Beste Yarışmamız 6 yıl aradan sonra tekrar Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşti. Çok başarılı bir iş oldu. Türkiye’nin bildiği bir yarışma olduğu için heyecanla gözler hemen Kuşadası’na tekrar döndü.