Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen "1. Alevi Konferansı"nda Aleviler'in ve Alevi hareketlerinin sorunları ele alındı. Konferansa "zorunlu din dersi tartışmaları" damgasını vurdu.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen "1. Alevi Konferansı"nda Aleviler'in ve Alevi hareketlerinin sorunları ele alındı. Konferansa "zorunlu din dersi tartışmaları" damgasını vurdu. Alevi dernekleri zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı İbrahim Kaboğlu, zorunlu din derslerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Doğan yaptı. Doğna, toplantının Alevi kimliğinin tanınması ve yurttaşlık hukukun gelişmesi için Aleviler'in sorunlarının tartışılması ve geleceğe yönelik hareket noktalarının belirlenmesi amacıyla düzenlendiğini açıkladı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de, ülkenin asli unsuru Aleviler'in 80 yıl sonra konferans yapıyor olmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erden de, Aleviler'in bazı çevreler tarafından hep dinsel ya da mezhepsel kavga içinde gösterildiklerini belirterek, Aleviler'in demokrasi ve laiklik mücadelesi içinde kimliklerini korumak amacında olduklarını söyledi. Erden, "Dik durup kimliğimizi korurken, laik demokratik devleti de koruyacağız" dedi.

İnsan Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Anayasa'nın 24. maddesinin din özgürlüğünü öngördüğünü anımsatarak, din derslerinin seçmeli ders olması gerektiğini belirtti. Kaboğlu, "Zorunlu din dersleri buna uygun değil. Avrupa yolunda zorunlu din derslerini mahkum ettirebiliriz" dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Başta insan hakları, demokrasi, laiklik ve örgütlü toplum yaratılmasında işbirliğine hazırız. Böylesi örgütlü yapılar artık el ele vererek siyasete katılmalı ve bu oyunları bozmalıyız" diye konuştu. Bu arada, Aleviler'in en çok dışlanan, marjinal topluluklar statüsüne getirildiğini kaydeden KESK Başkanı Sami Evren de, bunun baştan beri sistemli, her şeyi açıkça ölçen biçen, bilinçli bir tercih olduğunu söyledi. Evren, Aleviler'in tercihlerini yüksek sesle dile getirmeleri gerektiğini belirtti. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasına yönelik bir kampanyaya destek vereceklerini söyledi. Dinçer, "Ancak, Anayasa'nın tümüyle özgürlükçü bir yapıda ele alınması gerekiyor" dedi.