Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, 6. Mülteciler Alanında Belediyeler Arası Koordinasyon Platformu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bozkurt, “Yabancı uyrukluların toplumla sosyal uyum içerisinde yaşaması için birçok çalışma yürütüyoruz. Kontrolsüz bir nüfus var. Bu birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor” dedi.

Zorunlu göç yönetiminde yerel yönetimler: Kontrolsüz bir nüfus var

Mülteciler Alanında Belediyeler Arası Koordinasyon Platformu’nun ‘Zorunlu Göç Sürecinde Kimseyi Geride Bırakma: Kentlerin Rolü’ konulu paneli Şişli’de bir otelde gerçekleşti.

Panele Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un yanı sıra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı Atay Uslu gibi birçok isim katıldı.

KENTLERİN ZORUNLU GÖÇ YÖNETİMİNDEKİ YERİ KONUŞULDU

Göç olgusuna ve sonuçlarına dair sosyal uyum, kent uyumu ve göç yönetimi bağlamında projelerin anlatıldığı panelde kentlerin zorunlu göç yönetimindeki yeri konuşuldu. Yerel yönetimlerden, ulusal düzeydeki kurumlardan ve uluslararası kuruluşlardan gelen panelistler, göç alan kentlerin mevcut bağlamını ve yerel yönetimlerin ulusal politika ve stratejilerinin uygulanmasının ve bütçe yönetiminin nasıl bir parçası olduğunu tartıştı.

GÖÇÜN NEDENLERİ KONUŞULMALI

Sosyal koruma projesi kapsamında oluşturulan hukuki ve psikolojik destek mekanizmaları ve ev sahibi topluluklarla mültecilerin barış içinde bir arada yaşamalarının desteklendiği programda panelist olarak konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Bozkurt, "Göç denilince biz sonucu konuşuyoruz. Bence konuşulması gereken; göçün nedenleri. Yerinde ve düzenli çalışmalar yapılırsa bu insanların göç etmeyi bırakıp dünya ekonomisine, siyasetine, felsefesine daha büyük katkıları olacağını biliyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN EN KALABALIK İLÇESİYİZ’

Esenyurt’un Türkiye’nin bütün illerinden göç alan bir kent olduğunu söyleyen Bozkurt şöyle devam etti:

“İlçemiz, 101 değişik ilden vatandaşların da göçüp geldiği bir ilçe. Anadolu’nun bütün hoşgörü kültürünü içinde barındırıyor. Türkiye’de en çok göç alan, Türkiye’nin en kalabalık ilçesiyiz. Tahminimize göre 250-300 bin civarında yabancı uyruklu yaşıyor. Bir bölümü kayıtlı, bir bölümü de geçici koruma kapsamında ama geçici koruma ve kayıtlı olanların üzerinde kayıtsız, kontrolsüz bir nüfus var. Bu birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor.”

‘BÜTÇEMİZİN BİR KISMINI YABANCI UYRUKLU KİŞİLER İÇİN HARCIYORUZ’

“26 bin ilkokul ve ortaokul düzeyinde yabancı uyruklu çocuk yaşıyor. Çocuk nüfusunun çok olması aynı zamanda bizim okul, sağlık gibi sorunlarımızın yetersizliğini önemli ölçüde etkiliyor. Bütçemizin bir kısmını ekstra gelen yabancı uyruklu kişiler için harcıyoruz. Biz, insan olmanın getirdiği sorumluluk dolayısıyla kendi vatandaşlarımız gibi uyum içerisinde yaşamaları için eğitimler veriyoruz. Bunun yanında psikolojik ve sosyolojik destek eğitimler ile dil eğitimi veriyoruz.”

‘GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ ORGANİZASYONU YAPIYORUZ’

“Özellikle kadınların ve çocukların korunmasına yönelik birtakım çalışmalar yapıyoruz. Zorunlu göç ile gelenler, 'Aşçı Yardımcılığı', 'Pastacılık' gibi kurslarımızdan da faydalanabiliyor. Burada barınamayıp ülkesine dönmek isteyenler için 'Gönüllü Geri Dönüş' organizasyonu yapıyoruz.”