Almanya şu sıralarda Türk asıllı genç bir futbolcuyu konuşuyor

Almanya şu sıralarda Türk asıllı genç bir futbolcuyu konuşuyor. İsmi Sinan Kurt. Sinan Alman futbolunun gelecekteki yıldızlarından biri olarak görülüyor. Mesut Özil seviyesinde bir yetenek olduğu söyleniyor.

Sinan Kurt uzunca bir süreden bu yana Borussia Mönchengladbach altyapısında top koşturuyor. Son olarak 17 yaş grubunun mücadele ettiği B-Jugend kategorisinde 52 maçta 31 gol atıp 21 de asist yapınca Bayern Münih’in ilgisini çekiverdi.

Borussia ile Bayern arasında ve Alman basının gündemini meşgul etmekte olan tartışma da böyle başladı.
Bayern, Alman liglerinde her kategoride yaptığı gibi en iyiyi parasını verip almak üzere harekete geçti.

Fakat önerdikleri para Borussia’yı tatmin etmedi. Borussia’lı yetkililer Sinan’ın 2016 sonuna kadar kendileriyle sözleşmesi olduğunu, istedikleri para verilmezse genç futbolcunun bu tarihe kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyeceklerini açıkladılar.

Bayern ise Sinan’ın sözleşmesinin 2015 sonunda sona ereceğini, bir yıl sonra serbest kalacak bir futbolcu için önerilen paranın yeterli olduğunu öne sürdü.
Alman basınında yazılanlara bakılırsa Bayern’in teklifi toplamda 3 milyon euro’luk bir teklif gibi görünse de aslında 500 bin euro’luk bir öneriden ibaret. En azından kısa vadede öyle. Çünkü geri kalan 2.5 milyon euro’nun ödenebilmesi için Sinan’ın Bayern forması altında 100 Bundesliga maçı ve 10 milli maçta görev yapması gerekiyor.
Borussia bu garip teklifi net bir şekilde reddediyor. Onlar Sinan için net 5 milyon euro istiyor.

Sinan’ın Borussia ile sözleşmesinin 2016 mı, yoksa 2015’te mi sona ereceği de ayrı bir tartışma konusu. Alman futbolunda 18 yaşından genç futbolcularla kulüpleri sadece üç yıllık bir sözleşme yapabiliyor. Bu sözleşmedeki amaç futbolcunun yetiştiği kulüpten aniden ve hiç para kazandırmadan kopmasının önüne geçmek.
Sinan da 16 yaşındayken Borussia ile üç yıllık sözleşmesini imzalamış ve bu sözleşme 2015 yazında sona erecek.

Fakat kulüp, genç yetenekle bir başka sözleşme daha yapmış ki, bu sözleşme Sinan’ın 18 yaşına basmasıyla birlikte geçerli oluyor ve bir yıllık bir süreyi kapsıyor.
Bayern, Alman kanunlarına göre 18 yaşın altındaki bir çalışanla bu tipte bir anlaşma yapılamayacağını, yapılsa bile bir geçerliliğinin olmadığını öne sürüyor.
Bayern’in CEO’su Rummenigge Sinan’ın sadece 2015’e kadar sözleşmesi olduğunu ve Borussia ile anlaşamamaları durumunda bir yıl daha beklemekte bir sakınca görmediklerini söylüyor.

Sinan ve menajeri ise bir an önce ‘büyülü’ dünyaya adım atmayı, Bayern’e gitmeyi arzu ediyor.
Borussia’nın itirazı da tam bu noktada ve hiç de haksız değiller. Kulübün Spor Direktörü Max Eberl, Bayern Münih’in sadece kendilerine değil, Almanya’daki bütün kulüplere aynı şeyi yaptığını, genç yeteneklerin erken yaşta akıllarını çeldiğini söylüyor.

Eberl, Münih ekibinin kendilerinden önce Sinan’la görüşüp genç yıldızın kafasına girdikten sonra Borussia ile masaya oturmaya kalktığını iddia ediyor.
En önemlisi Bayern’in böyle önüne gelene kafayı takıp, oyuncuyu büyük vaatlerle kandırmasının, gereken bonservis ücretini vermeden futbolcu transfer etmeye kalkmasının Alman futbol altyapısına dinamit koymak anlamına geldiğini ileri sürüyor.
Hiç de haksız değil.

Bayern’in sadece altyapılarda da değil, Bundesliga seviyesinde bile züccaciye dükkanındaki fil gibi davrandığı kesin.
Bakalım bu tartışmanın sonu nasıl bitecek?

Sinan Kurt öyle veya böyle kavuşacağı Bayern Münih forması altında neler yapacak?
Dilerim aksi olur ama Bayern’de onlarca yıldız arasında forma şansı bulamayıp üç yıl sonra Borussia’ya geri dönmeye karar verirse şaşırır mıyız? Tabii ki hayır.