Gülmen ve Özakça’nın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması bugün. Duruşma öncesi BirGün’e konuşan Zülfü Livaneli “Eğitimcilerin yok oluşlarını izlemeyin” dedi. Öte yandan Gülmen, bu duruşmaya da getirilmiyor

Zülfü Livaneli’den Gülmen ve Özakça için mesaj: Yok oluşlarını izlemeyin

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

OHAL ile birlikte hayata geçirilen KHK’ler ile kamudaki görevlerinden atılan iki eğitimci Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, 346 gündür direnişte, 226 gündür ise açlık grevinde. ‘terör’ suçlamasıyla 23 Mayıs 2017 tarihinde tutuklanan eğitimciler, durumlarının kötüleşmesi üzerine de 84 gündür hastanede tutuluyor. Bugün saat 10:00’da Sincan Adliyesi’nde görülecek ikinci duruşmaları öncesinde talepleri yine açık: Cezaevinden çıkmak ve işlerine iade edilmek. Gülmen ve Özakça için süre daralırken, toplumun önde gelen isimleri de, devletin onları göz göre göre ölüme götüren bu inattan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyor. Sanatçı Zülfü Livaneli; “Yarım yüzyıldır aynı trajedi içindeyiz” diyerek Gülmen ve Özakça için mesajını paylaşıyor.

Yok oluşlarına göz yumuyorlar
Livaneli eğitimciler ile ilgili olarak şu ifadelere yer veriyor: “Bir devletin kesinleşmiş mahkeme kararıyla hareket etmesi beklenirken, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça trajedisinde, sadece gazete iddialarıyla ve dedikodularla hareket edilip, iki genç insanın yok oluşuna göz yumuluyor.”

“Bu ülkede yarım yüzyıldır yinelediğimiz çağrıyı bir kez daha dile getirmek istiyorum” diyen Livaneli, “Hukuk insanlar için bir tehdit değil sığınılacak en yüce makam olma özelliğine kavuşturulsun. Hepimiz adalete susadık, bu duruşmanın susuzluğumuzu bir parça da olsun gidermesini diliyorum.”

***

Gülmen üçüncü duruşmaya da getirilmeyecek

Burcu Cansu
Nuriye Gülmen’in avukatlari bugün görülecek duruşmaya getirilmeyeceğini bildirdi. Gülmen’in avukatları öğretmen Semih Özakça’nın duruşma salonuna getirilmesini beklediklerini söylerken, Gülmen ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Numune Hastanesi’nin ‘duruşmaya getirilmesi hayati tehlike doğrurur’ raporu üzerine Gülmen’in savunmasını almak amacıyla mahkeme Numune Hastanesi’ne gitti. Mahkeme, Gülmen için mahkûm koğuşunda özel duruşma açtı. Tutulduğundaki olumsuz koşulları anlatan Gülmen ise, ‘Bu şartlar altında savunma yapmayı reddediyorum’ dedi. Yaşanan bu süreci ve hastanenin raporunu da dikkate alırsak Gülmen duruşma salonuna getirilmeyecektir. İlk duruşmada Gülmen ve Özakça getilmemişti. Gülmen ikinci duruşmaya da getirilmemişti, bu duruşmaya da getirilmeyeceğini düşünüyoruz. Normal şartlarda Gülmen’in duruşma salonuna getirilmesi ve ifadesinin alınması gerekirdi bu şekilde yargılamanın da önüne geçiliyor. İfade verilmeden duruşmada ilerlemiyor. Bugün ki duruşmada dosyaya gelen evraklar incelenecek ve taleplerimizi ifade edeceğiz.”