Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı Nilüfer’de kutlandı

Nilüfer Belediyesi, eserleriyle bir çok kişide iz bırakan Zülfü Livaneli’nin, 50. sanat yılı anısına özel bir gece düzenledi. “Livaneli - Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam” temalı gecenin sonunda sahneye çıkan Zülfü Livaneli en çok sevilen iki eserini, Başkan Bozbey’in de aralarında bulunduğu protokol üyeleriyle birlikte söyledi. Nilüfer Belediyesi, müziği ile çok sayıda ulusal ve uluslararası alanda ödül alan, sanatın gelişmesi adına çalışmalar yapan, kitapları birçok yabancı dile çevrilen, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye imza atan yazar, senarist, yönetmen, aydın kişi Zülfü Livaneli’nin, 50. sanat yılı anısına özel bir gece düzenledi.

zulfu-livaneli-nin-50-sanat-yili-nilufer-de-kutlandi-357904-1.

Etkinlikler, Zülfü Livaneli’nin eserlerinden, dostlarından, hayatından ve sanat yaşamından kesitlerin yer aldığı “Livaneli-Barış ve Özgürlüğe Adanmış Bir Yaşam” temalı serginin açılışı ile başladı. Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Bukle Erman, Nazlı Yazgan, Ahmet Çakıcı ile Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk, Sunay Akın ve çok sayıda Livaneli hayranı katıldı. 15 Ekim’e kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak olan serginin açılışının ardından, salon etkinliklerine geçildi.

zulfu-livaneli-nin-50-sanat-yili-nilufer-de-kutlandi-357903-1.

“Çok az kişi böyle bir geceyi hak eder”

Geceye, hazırladığı “Bir Zülfü Livaneli” belgeseli ile katılan Nebil Özgentürk, Türkiye’de çok az düşünce adamı, sanatçı, besteci veya romancının böyle bir geceyi hak edeceğini söyledi. Özgentürk, “Yüreğiyle, vicdanıyla, yılmaz tavrıyla ayakta kalan o kadar az insan var ki. Ben, Livaneli türküleriyle büyüdüm. Benim belgeselciysem, biraz da Zülfü Livaneli yüzündendir” dedi. Özgentürk, Zülfü Livaneli’nin, yakın dostu olan Uğur Mumcu ile olan bir anısını da anlattı ve Uğur Mumcu’nun, Zülfü Livaneli’nin ‘Ey Halkım Unutma Bizi’ eserinden yazdığı makalenin de bir bölümünü okudu.

zulfu-livaneli-nin-50-sanat-yili-nilufer-de-kutlandi-357901-1.

Sunay Akın’dan “Livaneli” hatıraları

Bu özel gecede, Sunay Akın da sahneye çıkarak, Zülfü Livaneli’nin anılarını ve eserlerinin öykülerini kendine özgü üslubuyla anlattı. Akın, 1954 Aralık ayında yayımlanan ve Zülfü Livaneli’nin hayranı olduğu Ernest Hemingway’in kapak fotoğrafında yer aldığı Time Magazin dergisini, Zülfü Livaneli’ye hediye etti. Akın, “Ben, bu ülkede Zülfü Livaneli Müzesi yapılacağına inanıyorum. Şimdiden yola koyulalım. Biz, Zülfü Livaneli’yi Türkiye’ye sığdıramayız. Biz, sanatı Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli gibi büyük hocalarımızdan öğrendik” dedi. Konserde, sürpriz yaparak sahneye çıkan Nebil Özgentürk de, Livaneli’nin “Atlının Türküsü”nü yorumladı.

Kapanışı Zülfü Livaneli yaptı

Gecenin finalini, Zülfü Livaneli sahneye çıkarak yaptı. Livaneli, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Bukle Erman, Ahmet Çakıcı, Nazlı Yazgan ile Sunay Akın ve Nebil Özgentürk’ü de sahneye davet etti ve hep birlikte Ferhat Livaneli Orkestrası eşliğinde, “Yiğidim Aslanım” ve “Ey Özgürlük” eserlerini seslendirdiler.

zulfu-livaneli-nin-50-sanat-yili-nilufer-de-kutlandi-357902-1.