IŞİD’in saldırıları nedeniyle Türkiye’ye kaçanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş sayıyı 130 bin olarak açıklarken, HDP ve Kobanê yönetimi sayının bilinçli olarak yüksek gösterildiği düşüncesinde. Sınırı geçmeye çalışanlara jandarma dün de saldırdı

Zulme karşı Kobanê'ye akın

Türkiye’nin Suriye sınırı olan Urfa Suruç’ta hareketlilik sürüyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş IŞİD katliamından kaçarak Türkiye’ye giriş yapanların sayısının 130 bini aştığını iddia etti. Sınır kapısının sık sık açılıp kapanması ise sınıra Kobanê’den yönelenlerin can güvenliğini olumsuz biçimde etkiliyor. Sınırın diğer tarafında ise IŞİD ile YPG arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Sınırda toplanan ve destek için sınırı aşarak Kobanê’ye gitmek isteyenlere polis gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırı esnasında bölgede HDP’li vekiller de vardı. Polis saldırı sırasında kimliği belirlenemeyen bir kişiyi gözaltına aldı. IŞİD’le ilgili dün başlayan Birleşmiş Milletler Zirvesi öncesi konuşan Pentagon Sözcüsü John Kirby ise mücadelelerinin süreceğini ifade etti. Kirby Türkiye’nin de IŞİD’le mücadele etmek zorunda olduğunun altını çizdi.

‘GÖÇ DALGASI VAR’
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş sınırdaki hareketlilikle ilgili dün bir açıklama yaptı. Kurtulmuş açıklamasında sınırdan geçiş yapanların sayısının 130 bini aştığını öne sürdü. Japonya-Türkiye Ortak Sempozyumu’na katılan Kurtulmuş, çıkışta gazetecilerin IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerle ilgili sorularını yanıtladı.

Şu anne kadar kaç Suriyeli’nin sığındığı ve bundan sonra kaç kişiye daha hazırlıklı olunduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları dedi: “Net sayımız yaklaşık 130 bin civarında. Hatta 130 bini aşmış bir sayıdan bahsedebiliriz. Söz konusu bölgenin yekün nüfusu 400 küsur bin. Bunların Suriye’nin içinden diğer yerlere gitmiş olduklarını tahmin ediyoruz. Ama muhtemelen binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim. Herkesin bunu bilmesi lazım”

DERİN TAHLİL!
Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: Suriye’deki ve Irak’taki siyasi vaziyet düzeltilmedikçe, Irak Şam örgütü IŞİD’i bugün bitirirsiniz, yarın diğer bir teşkilat ortaya çıkar”

***

“IŞİD militanları Urfa’da”  iddiası

Suriye’nin Kobanê kentinde IŞİD ile YPG arasında süren çatışmalar bir haftayı geride bırakırken, IŞİD üyesi olduğu iddia edilen bir kişinin Urfa’daki bir devlet hastanesinde dün sabah tedavi altına alındığı belirtildi. Hurriyet.com.tr’de yer alan habere göre 28 yaşındaki Ammar Alo isimli kişi  Urfa’daki Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dün sabah getirildi. Ağır yaralı durumdaki kişi önce Akçakale Devlet Hastanesi’ne getirildi.

***

Oran'dan canlı yayın yasağına itiraz

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran adına avukatı Mustafa Kemal Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, Musul rehineleriyle ilgili yayın yasağının kaldırılmasını istedi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na yapılan başvuruda Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun talebi doğrultusunda verilen, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yayın yasağı kararının Anayasa ve yasalara aykırı olması nedeniyle itirazen kaldırılmasını talep etti.

***

John Kerry: 'Türkiye daha fazla adım atmalı'

49 kişinin serbest kalmasının ardından  New York’taki BM Genel Kurulu öncesi, MSNBC televizyonunda yayınlanan “Morning Joe” isimli sabah programına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 49 rehinenin serbest kalmasının ardından Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye desteğini artırmasını beklediklerini söyledi.
Kerry, Türkiye’nin, konuya ilişkin düzenlenen çeşitli konferanslarda, IŞİD’le mücadele çabalarına yardım etmek için söz verdiğini belirtti ve ekledi: Ancak rehine sorununun üstesinden gelmeleri gerekiyordu.


TÜRKİYE MÜCADELE ETMELİ
Pentagon sözcüsü John Kirby’den dikkat çekici bir açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, IŞİD konusunun ele alınacağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarından önce Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış’a konuştu. Kirby, “Türkiye’nin IŞİD’e karşı ortak mücadeleye girmek zorunda olduğu”nu net biçimde dile getirdi.

‘TÜRKİYE KATILMAK ZORUNDA’
Rehine krizinin çözülmesinin ardından Türkiye’nin koalisyona ne ölçüde katkı sağlayacağı merak konusuyken, Kirby, “Sırf coğrafya nedeniyle bile Türkiye bu çabada bir ortaktır, ortak olacak ve ortak olmak zorundadır” diye konuştu. Sözcü, IŞİD karşıtı koalisyona yapabileceği katkılar konusunda ise Ankara ’nın önerilerini ilettiğini söyledi.
Ancak bunların neler olduğunu açıklamadı. Ayrıca Ankara’nın Suriye’de kurmak istediği tampon bölge konusunda ise bir destek açıklamasında bulunmadı.

***

Vali’ye göre büyük bir sorun yokmuş!

Sınırda yaşananlarla ilgili olarak Urfa Valisi de bir açıklama yaptı. Vali İzzettin Küçük, “Şu an için sınırlarımızda endişe edecek bir durum yok. Birliklerimiz tankı, topuyla sınırda 24 saat görev yapıyor. Yanlış bir durum olursa da angajman kurallarının gereği yapılır” dedi. Öte yandan, çeşitli kentlerden gelen ve Kobane’ye geçmek isteyen kalabalığın toplanması üzerine sınır hattında asker ve polis önlemlerini artırdı” diye konuştu. Küçük, IŞİD tehdidinden kaçanların Türkiye’ye alınmasına devam edildiğini söyledi. Sınırda yaşananlarla ilgili Türkiye tarafındaki uygulamalara yönelik kamuoyunda sert eleştiriler yer alırken göç dalgasının başladığı ilk gün 11 ayrı noktadan geçişlerin yapıldığını ve 10 saatlik süreçte 70 bine yakın insanın Türkiye’ye geldiğine dikkat çeken Vali Küçük, “Daha sonra geçişleri 8 noktadan kabul ettik. Dünden itibaren de yoğunluğun azalmasıyla birlikte 2 noktadan mülteci alımını başlattık. Şu anda bu 2 noktadan sığınmacılar kontrollü ve düzenli şekilde Türkiye’ye arama yapılarak, kayıt altına alınıyor” dedi.

Manşet fotoğrafı: Bülent KILIÇ/AFP