İzmir’de işçiler 1 Mayıs’ta Gündoğu Meydanı’nda buluşuyor. İşçilerin ana talebinin ek zam olduğu 1 Mayıs öncesinde, İZENERJİ, İZELMAN ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışanların toplu sözleşmeleri tamamlandı.

1 Mayıs yeni bir başlangıç olacak

Mahir KANAAT

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta işçiler talepleri için alanları dolduracak. İzmir’de ise adres yine Gündoğdu Meydanı olacak. Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, platformlar ve yurttaşların katılacağı miting için toplanma saati 13.00 olarak belirlendi.

Mitingin ardından sanatçı Suavi, emekçiler için sahne alacak. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın talepleri dün de bugün de aynı. Pandeminin ardından ve ekonomik krizin içindeyken bu yıl 1 Mayıs’a emekçiler, açlık ve yoksulluk sınırında giriyor. Asgari ücretin, emekli maaşlarının açlık sınırında kaldığı, hatta asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği Türkiye’de ana talep ek zam oldu.

Kentte TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası bileşenlerinden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi ise mitinge çağrı yaptı. Yapılan açıklamada, “Yandaşların, çetelerin, rantçıların, fırsatçıların ve emek hırsızlarının geliri artarken bu adaletsiz düzene karşı enflasyonun rekor kırdığı, halkın yoksullaştığı ve asgari ücretin ortalama ücret olduğu bir ülkede güvenceli bir iş, güvenceli bir gelecek, insanca bir yaşam ve insan onuruna yaraşır bir ücret talebi için 1 Mayıs'ta alanlardayız. ‘En güzel şiir barıştır’ demek için 1 Mayıs'ta alanlardayız. Çocuk istismarına, şiddete, mobbinge, tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine karşı 1 Mayıs'ta Gündoğdu Meydanı’ndayız. Çocuklarımızın, gençlerimizin gülümseyerek mutlu, umutlu bir sabaha uyanmaları için 1 Mayıs'ta alanlardayız. Karanlık gider Gezi kalır diyen ve geleceği çalınan gençlerin aydınlık yarınları için 1 Mayıs'ta alanlardayız. 2023 1 Mayıs’ı yeni bir başlangıç olacak” denildi.  

İŞÇİLER 1 MAYIS’A KAZANARAK GİRDİ 

Öte yandan kentte emekçiler 1 Mayıs’a direnişlerinin sonucu kazanarak giriyor. 4 aydır devam eden İZENERJİ ve İZELMAN ve belediye memurlarının toplu iş sözleşmeleri (TİS) sonuçlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN şirketinde örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal SODEMSEN arasında süren TİS sürecinde işçiler kazandı. Yaklaşık 7 bin işçiyi kapsayan TİS’te taban ücrete yüzde 54 oranında zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketinde ise örgütlü Genel İş Sendikası ile Sosyal SODEMSEN arasında devam eden TİS görüşmeleri tarafların uzlaşmasıyla sonuçlandı. 11 bin 500 işçiyi ilgilendiren TİS ile taban ücrete yüzde 68 oranında zam gerçekleştirildi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube arasında yürütülen TİS görüşmeleri de işçiler için kazanımla sonuçlandı. ESHOT ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (İZSU) görevli yaklaşık 7 bin memura yüzde 68 oranın da zam yapıldı.