ABD aynı gün hem İran’a savaş gemisi gönderme kararını hem de Çin’e ek gümrük vergisi kararını duyurdu. Bir yandan Güney Çin denizinde de gerilimi tırmandırmayı sürdürdü. Venezuela’da ise hem kendisi hem de kuklaları sahnede. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “İran rejimine ABD’nin veya müttefiklerinin menfaatlerine yönelik herhangi bir saldırının sert bir güçle karşılık […]

ABD emperyalizminin saldırganlığı dorukta

ABD aynı gün hem İran’a savaş gemisi gönderme kararını hem de Çin’e ek gümrük vergisi kararını duyurdu. Bir yandan Güney Çin denizinde de gerilimi tırmandırmayı sürdürdü. Venezuela’da ise hem kendisi hem de kuklaları sahnede.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “İran rejimine ABD’nin veya müttefiklerinin menfaatlerine yönelik herhangi bir saldırının sert bir güçle karşılık bulacağına dair net bir mesaj vermek üzere ABD USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubunu ve bir bombardıman görev gücünü Merkez Kuvvetler Komutanlığı bölgesine gönderiyor” ifadelerini kullandı. Daha önce zaman zaman Basra Körfezi’nde konuşlandırılan USS Abraham Lincoln, 2003’teki Irak Savaşı’nda da kullanılmıştı.

Bir süredir üzerinde çalışıyorlarmış

ABD’nin İran ile bir çatışmanın peşinde olmadığını iddia eden Bolton, “Ancak herhangi bir saldırıya yanıt vermek için tam hazırız” değerlendirmesinde bulundu. Bolton, ABD’nin bu kararı ‘İran’ın hangi adımına karşı attığına’ ilişkin somut bir açıklama yapmadı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, konuyla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bu kısa bir süredir üzerinde çalıştığımız bir şeydi. İran’ın bölgede gerilimi yükselten hamlelerini görüyoruz ve ABD çıkarlarına zarar verilirse bundan İran’ı sorumlu tutarız. Aynı şekilde, bu saldırılar, Hizbullah gibi üçüncü taraflar tarafından gerçekleştirilirse de doğrudan İran liderliğini sorumlu tutacağız” ifadelerini kullandı.

Çin ile gerilimi tırmandırıyor

ABD Başkanı Trump ise ondan önce Çin ürünlerine uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisi oranının yüzde 25’e çıkarılacağını açıkladı. Ötre yandan, Washington ve Pekin hattında Güney Çin Denizi gerilimi de yeniden tırmanıyor. ABD donamasına ait iki savaş gemisi dün ihtilaflı bölgeye yaklaştı. Çin ise ABD’nin mevcut hamlesini provokasyon olarak nitelendirdi. Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bölgede 2018’in ekim ayında Amerikan ve Çin gemileri karşı karşıya gelmiş, artan gerilim nedeniyle dönemin ABD Savunma Bakanı James Mattis’ın Pekin ziyareti iptal edilmişti.

Venezuela’da kuklaları sahnede

Venezuela hükümeti, 30 Nisan’da başarısızlıkla sonuçlanan askeri ve sivil kalkışmaya katılan muhalif Ulusal Meclis (AN) milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılacağını duyurdu. Öte yandan, Venezuela’da ABD destekli sağcı lider Juan Guaido, başarısız darbe girişimi sonrası ABD’yi ülkesine işgale çağırmayı da sürdürüyor. Guaido, “ABD’nin askeri müdahalesi dahil her şey masada” dedi. BBC’ye konuşan Guaido, “ABD’nin olası bir askeri müdahalesi” ile ilgili görüşleri sorulduğunda, “Maduro yönetiminin ülkeye felaket getiren süreci daha da radikalleştirmesi” halinde “Tüm seçenekleri değerlendireceğini” söyledi.