AFSAD’ın, ‘fotoğrafta estetik, felsefi ve teknik sorunların tartışılacağı platformlar oluşturmak’ amaçlı 1978’de başlattığı “Türkiye’de Fotoğraf Sanatının İşlevi” adlı toplantı çalışmaları...

AFSAD’ın, ‘fotoğrafta estetik, felsefi ve teknik sorunların tartışılacağı platformlar oluşturmak’ amaçlı 1978’de başlattığı “Türkiye’de Fotoğraf Sanatının İşlevi” adlı toplantı çalışmaları, sonradan sempozyumlara dönüşerek geleneksel etkinlik halini aldı.
Fikret Otyam başkanlığındaki yönetim ile gerçekleştirilen “Türkiye’de Fotoğraf Sanatının İşlevi” konulu çalışmayla, fotoğrafın ülke ve dünya gündemindeki tarihsel-güncel yeri, etkileri, geleceği ve bakış açıları, bir tartışma platformunda ortaya konmuştu. Otuz yıl öncesinin mevcut iletişim koşullarında, fotoğraf dünyasının daha çok içe dönük bireysel üretim yapısı içinde, düşünsel-işlevsel boyutunun çok ele alınmadığı bir dönemde bu etkinliğin çok geniş bir katılım ile gerçekleşmiş olması, önemliydi.

Ara Güler, Fikret Otyam, İsa Çelik, İbrahim Demirel ve Özcan Yurdalan’ın yer aldığı ilk toplantılardan tam otuz yıl sonra 2-4 Mayıs 2008 tarihinde yapılacak olan ‘Belgesel Fotoğraf Buluşması’ başlıklı AFSAD 7. sempozyumunda da katılımcı olarak yer almaları ilginç olacak.
2002’ye kadar toplam altı fotoğraf sempozyumunu gerçekleştiren AFSAD, fotoğraf felsefesi ve kuramsal yapısının gelişmesi, ulusal fotoğraf anlayışının oluşması ve gelişiminin değerlendirilmesi amacıyla yaptığı bu etkinliklerden; fotoğrafı tartıştırmak-tanıştırmak ve bu tartışmaları yazılı birer tarihsel belge haline dönüştürmek gibi bir katkı sağlamayı da amaçlıyor.
1982 tarihinde gerçekleştirilen AFSAD 1. Fotoğraf Sempozyumu’nda ağırlıklı olarak dernek yapılanması ve sorunları ile derneklerin yaşadıkları kentlere karşı sorumlulukları (belgeleme) konuları tartışılmıştı.

10. kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen AFSAD 2. Fotoğraf Sempozyumu 1987’de yapıldı. Sempozyumun başlıkları; ‘üst örgütlenme’, ‘eğitim’, ‘fotoğrafın gerçeklik boyutları’, ‘fotoğraf dünyamızda sorunlar, öneriler’ gibi konuları içermekteydi.
1989’daki AFSAD 3. Fotoğraf Sempozyumu’nda ise; ‘fotoğraf örgütleri ve sorunları’, ‘devletin fotoğrafa bakışı’, ‘fotoğraf sanatının tarihsel gelişimi’, ‘basın ve fotoğraf eğitimi’ gibi tartışmalar yapılmıştı.
AFSAD 4. Fotoğraf Sempozyumu,1992 tarihinde gerçekleştirildi. ‘Türk fotoğrafında kimlik arayışı’, ‘fotoğraf ve fotoğraf sanatının kurumsal boyutta incelenmesi’, ‘ülkemizde fotoğraf sanatında yabancılaşma’ başlıklarda tartışmalar yapıldı. Bildiriler bölümünde ise, ‘fotoğraf dernekleri’, ‘fotoğraf yayınları ve teknoloji’, ‘fotoğraf sanatı’ adı altındaki sunumlara da yer verildi.
1997’deki AFSAD 5. Fotoğraf Sempozyumu’nda derneklerle üniversitelerin fotoğrafik eğitim alanındaki uygulamalarda işbirliği gibi konular ele alındı. Tartışma başlıkları; ‘fotoğraf devlet ilişkisi’, ‘fotoğrafın toplumsal işlevi’, ‘fotoğraf eğitimi’, ‘örgütlenme sorunları’ adı altında yer aldı.
AFSAD 6. Fotoğraf Sempozyumu, 2002’de yapıldı. Sempozyuma damgasını vuran olgu; elektronik, sayısal-dijital sözcüklerle fotoğrafın geleceği oldu. Panelin son günü ise belge fotoğrafı ve ‘belgesel’ kavramı tartışıldı. Bu sempozyumdaki konu başlıkları; ‘federasyonlaşma aşamasında derneklerin örgütlenme, eğitim-iletişim ve ortaklaşa üretim olanakları’, ‘üniversitelerde fotoğraf eğitimi’, ‘fotoğrafın kamuoyu etkileme gücü’ şeklinde özetlenebilir.

Bu yıl 2-4 Mayıs 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek AFSAD 7. Fotoğraf Sempozyumu Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak ve ‘Belgesel Fotoğraf Buluşması’ başlığı altında, diğer altı sempozyumdan farklı olarak, fotoğrafın belgesel alandaki tartışma konularını, sunumları ve gösterileri gerçekleştirecektir. Bu sene bir gösteriyle katılacağım sempozyumun son gün panelinde de konuşmacı olarak yer alacağım. Panellere gelince; “gelenekten geleceğe Türkiye’de belgesel fotoğraf yaklaşımları”, ‘bir anlama ve müdahale yöntemi olarak belgesel fotoğraf’, ‘haber fotoğrafı-belgesel fotoğraf (tanıklık- taraflılık)’ konuları ele alınacak. Fotoğraf severler programlarını şimdiden 2-4 Mayıs 2008 tarihlerinde yapılacak AFSAD sempozyumuna göre organize ederlerse pişman olmazlar. Önermesi bizden.