Akademide ‘örtülü kadro’ dönemi
Norm kadro yönetmeliğinde yapılan değişiklik çerçevesinde YÖK’ten üniversite yönetimlerine devredilen kadro tahsis yetkisinin ardından ilk kadro ilanı yayımlandı. Aralarında Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da olduğu bazı bakanlıklara kadro tahsisini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne 125 akademik kadro verildi. 30 profesör, 20 doçent, çeşitli derecelerden 30 doktor öğretim üyesi ve 40 […]
Norm kadro yönetmeliğinde yapılan değişiklik çerçevesinde YÖK’ten üniversite yönetimlerine devredilen kadro tahsis yetkisinin ardından ilk kadro ilanı yayımlandı. Aralarında Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da olduğu bazı bakanlıklara kadro tahsisini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne 125 akademik kadro verildi.
30 profesör, 20 doçent, çeşitli derecelerden 30 doktor öğretim üyesi ve 40 araştırma görevlisi kadrosunun tahsis edildiği karar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnamede, kadroların verildiği bölüm ya da fakülte belirtilmezken kadro detaylarının üniversitenin internet sitesinden de duyurulmaması dikkati çekti. Kadrolara ilişkin üniversite yönetimi detayları paylaşmadı. Kararnamede de kadroların tahsis edildiği fakülteler ifade edilmeyerek yalnızca alınacak akademisyenlerin kadro derecelerine yer verildi.
Peyderpey açıklayacağız
BirGün’e konuşan üniversite yetkilisi, Cumhurbaşkanlığı ile kendilerine tahsis edilen kadrolarla ilgili değerlendirmenin önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi. Planlamanın, “Bugünden yarına” yapılamayacağını ifade eden yetkili, “Kadroların nasıl kullanılacağına daha sonra karar verip peyderpey açıklayacağız” diye konuştu.
Şeffaflık korunmalı
Üniversitelerin internet sitelerinden ilanı ayrıntılı biçimde duyurmak zorunda olduğunu hatırlatan Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, asgari kadro dışındaki ilanlarda şeffaflığın korunması gerektiğini belirtti. En büyük sorunlarından birinin atamalarda kayırmacılık olduğunu söyleyen Özkoçak, “YÖK’ün aradan çıkması şeffaflığın da kalkması anlamına gelmez” diye konuştu.
Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan da üniversitelerin yönetmelik nedeniyle yeni kadro açma olanaklarının kısıtlandığını savunarak “Araştırma üniversitelerine kısmen ayrıcalık sağlanıyor gibi görünse de özellikle Tıp ve Diş Hekimliği alanlarında ataması yapılmayan akademisyen sorununa tanık olabiliriz” dedi.