ABD Başkanlarından Roosevelt ofisindeki bir toplantıda haritayı göstererek Kolombiya’yı “Güney Amerika kemerinin kilit taşı” olarak tanımlamış...

ABD Başkanlarından Roosevelt ofisindeki bir toplantıda haritayı göstererek Kolombiya’yı “Güney Amerika kemerinin kilit taşı” olarak tanımlamış.

Latin Amerikanın bağımsızlık savaşlarının birçok önemli olayı Simon Bolivar’ın İspanyol sömürgecilere karşı kazandığı zaferler Kolombiya topraklarında geçer.

Ama hiçbir olumsuzluk yankeelerin Kolombiya’ya olan ilgisini azaltmaz.

 John Perkins ise “Bir ekonomik tetikçinin itirafları”  adlı kitabında uygulanan modelin başındaki kişi olarak Amerika’nın Kolombiya’da Roosevelt den bu yana iştahını kabartan zenginliklerinden ve bu zenginlikleri nasıl Washington’a kanalize ettiklerini anlatıyor.

“…Ülkeyi yüklü miktarda borç altına sokacak projeler üretip sonra da bu projelerden elde edilen geliri ve kendi doğal kaynaklarını kullanarak bu borcu ödeme kapasitesini olduğunu göstermek kolaydı. Dolayısı ile enerji dağıtım ağları, otoyollar ve iletişim sistemlerine yapılacak büyük yatırımlar Kolombiya’nın engin gaz ve petrol kaynaklarını barındıran ama gelişmemiş Amazon bölgelerini açmasını sağlayacak; bu projelerde borcun ve faizini geri ödenmesi için gerekli geliri yaratacaktı.

Teori buydu.

Ama dünya çapındaki gerçek emellerimizle tutarlı olan gerçek ise Küresel imparatorluğun çıkarları için Bogota^yi boyunduruk altına almaktı…” Bir ET’nin itirafları

***

Kilidin anahtarımı ellerinde tutmak isteyen Amerikalılara direnenler mutlaka olacaktı.

İşte FARC “Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri”  anahtarı yankeelere verilmemesi gerekçesinden 1966 yılında doğdu.

İlk komutan Manuel Marulanda kalp krizinden hayatını kaybettiği 26.Mart.2008 tarihine kadar yakalanmadı.

Başına hükümet 5 milyon dolar ödül koymasına rağmen Marulanda’yı canlı ele geçiremedi.

FARC komutanlarının kalp krizi sonucu öldüğünü kanıtladılar.

Ülkenin yaklaşık 1/5 inde paralel bir yönetim oluşturan FARC Marulanda’nın yerine hukuk ve antropoloji eğitimi almış Alfonso Cano’yu liderliğe getirdi.

Alfonso Cano entelektüel, sempatik bir lider olarak kısa zamanda Kolombiya’da sevildi.

Kolombiya hükümeti Cano’nun başına da 4 milyon dolarlık ödül koydu.

Geçtiğimiz günlerde ordu güçleri yaptıkları havadan destekle yaptıkları bombalı saldırdı da FARC Lideri Alfonso Cano’yu ölü olarak ele geçirdiler.

Kolombiya egemenleri ve ordu çevrelerinde büyük bir coşku ile kutlanan saldırı sonrası Alfonso Cano’nun cansız bedeni ile beraber televizyonda programa çıkan Kolombiya devlet Başkanı Juan Manuel Santos Cano’yu göstererek “Bu FARC’ın tarihinde aldığı en büyük darbedir” dedi.

 Santos ayrıca televizyonda FARC gerillalarına “ya cezaevi, ya mezar” diyerek barışı sağlayacağını iddia etti ve teslim olmalarını istedi.

***

“ Ya cezaevi, ya mezar”

Kolombiya’da slogan şimdi bu,

Arkadan gelen ikinci slogan ise

“Barış”

Cezaevi, mezar, barış…

Bu üç kelime, yan yana geldiğinde sonuç,

Üç kelime daha üretiyor,

Kan, işkence ve sömürü…

“…Yeryüzüne tohum gibi saçmışım ölülerimi, kimi Odese’de yatar, kimi İstanbul’da, Prag’da kimi. En sevdiğim memleket yeryüzüdür, sıram gelince yeryüzüyle örtün üzerimi…” Nazım Hikmet.