Yerel seçimlerde aday olan isimlerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kesin liste halinde onaylanmasına 15 gün kaldı. İttifaklar, birkaç ilçe dışında adaylarını belirledi. HDP’nin aday çıkarıp çıkarma konusunda tereddütte kaldığı Batı illeri dışında neredeyse her yer tamamlandı. En büyük sıkıntı beklenildiği gibi ana muhalefet partisi CHP’de yaşandı. Uzun saatleri bulan iki Parti Meclisi toplantısı ardından […]

Ana muhalefette aday belirleme bilançosu: İlk raunt en az hasarla atlatıldı

Yerel seçimlerde aday olan isimlerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kesin liste halinde onaylanmasına 15 gün kaldı. İttifaklar, birkaç ilçe dışında adaylarını belirledi. HDP’nin aday çıkarıp çıkarma konusunda tereddütte kaldığı Batı illeri dışında neredeyse her yer tamamlandı.

En büyük sıkıntı beklenildiği gibi ana muhalefet partisi CHP’de yaşandı. Uzun saatleri bulan iki Parti Meclisi toplantısı ardından partinin güçlü olduğu belediyelere dair son karar verildi. Parti içerisinde en önemli eleştiri sağa kayma, aday belirlemede kriter olmaması, İYİ Parti’ye gereğinden fazla alan açılması sayılabilir.

İZMİR ÇABUK TOPARLANDI

CHP için en kritik yerlerin başında ülkenin üçüncü büyük kenti İzmir geliyordu. Aziz Kocaoğlu’nun genel merkezin istediği isim olan Tunç Soyer’e karşı, “Ben de adayım” çıkışı, ardından sağ cenahtan gelen baba Nurettin Soyer eleştirisi CHP’de sıkıntılı bir sürecin oluşmasına neden oldu. Buna rağmen adayların netleşmesinde hızlı yaşanan trafik, sürecin en az zararla atlatılmasını sağladı. Bunda hem Kocaoğlu’nun hem de Soyer’in uzlaşma mesajlarının etkili olduğu söylenebilir.

DSP KAZANÇLI ÇIKTI

Yerel seçim aday belirleme süresi boyunca CHP içinde yaşanan adaylık tartışmalarından en karlı çıkan parti DSP oldu. Mustafa Sarıgül, Ali Acar gibi CHP’den aday olamayan isimler, küskünler bir bir DSP’de toplanmaya başladı. Ona yakın büyük ilçede iddialı hale gelen DSP’nin performansı ise merak konusu.

***

TAŞ ETKİSİ!

Belediye başkan adayları arasında en sürpriz gelişme hiç kuşkusuz ki ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmesinden sonra Beyoğlu Belediye Başkan adaylığını kabul etmesi oldu. Bu bilgi birçok kanal tarafından son dakika gelişmesi olarak verilirken sosyal medyada da en çok konuşulan gündemlerin başında yer aldı.

CHP Parti Meclisi’nde adaylığı itirazsız şekilde kabul edilen Alper Taş isminin parti kamuoyunda olumlu karşılandığı görülüyor. Alper Taş gibi parti dışından ve üstelik sosyalist kimliği ile bilinen bir isim üzerinde sağlanan uzlaşıyı aslında CHP tabanının genel merkeze verdiği bir mesaj olarak okuyanların sayısı az değil. Bir Parti Meclisi (PM) üyesinin, “Tartışılmayan tek aday Alper Taş oldu. O da parti üyemiz değil ve solcu. Bundan daha önemli mesaj olur mu?” sözü bundan sonraki süreç için da önemli olacak. Taş’ın adaylığı ile seçim sonucu ne olur belli değil ama Beyoğlu’nun şimdiden renkli bir iki ay geçireceği kesin.

***

CHP’de bazı illere ve ilçelere gösterilen adaylar partililer tarafından protesto edilmişti.

BU HAFTA NE OLACAK?

5 Şubat itibari ile TBMM yeniden açılacak. Ama milletvekillerini çok uzun bir çalışma dönemi beklemiyor. Meclis gündeminde olan torba yasa görüşmelerinde aksilik olmazsa 9 Şubat tarihinde meclisin yerel seçim sonuna kadar tatile girmesi bekleniyor.

Meclisin iki ay boyunca tatil olması yeniden kararnameler dönemini başlatacak gibi görünüyor. Kulislere gelen bilgilere göre iki ay boyunca 4-5 Cumhurbaşkanı kararnamesinin gündeme geleceğine kesin gözü ile bakılıyor. Bu hafta sonuna kadar yaşanabilecek bir diğer gelişme de Binali Yıldırım’ın istifası. Yıldırım’ın YSK’nin adaylık için belirlediği son gün olan 17 Şubat’ı beklemeyip, bu hafta sonuna kadar istifasını sunmasına kesin gözü ile bakılıyor.