Ankara Uluslararası Film Festivali 18-28 Nisan arasında sinemaseverlerle buluşacak. Dünya sinemasından özel birçok seçkinin yer aldığı festivalde, kısa film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra bu yıl özel gösterimler de yapılacak. Biletleri satışa çıkan ve on gün sürecek festivalde 14 bölümde 120’ye yakın film, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla izleyiciyle buluşacak. Ayrıca festival boyunca söyleşi, atölye çalışmaları […]

Ankara Uluslararası Film Festivali başlıyor

Ankara Uluslararası Film Festivali 18-28 Nisan arasında sinemaseverlerle buluşacak. Dünya sinemasından özel birçok seçkinin yer aldığı festivalde, kısa film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra bu yıl özel gösterimler de yapılacak.

Biletleri satışa çıkan ve on gün sürecek festivalde 14 bölümde 120’ye yakın film, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla izleyiciyle buluşacak. Ayrıca festival boyunca söyleşi, atölye çalışmaları ve özel etkinlikler her yaştan Ankaralı sinemaseverler için ücretsiz olarak yapılacak.

Festivalin bu yılki gösterimleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda. FESTİLAB bölümünde yer alan söyleşi, atölye çalışmaları ve özel etkinlikler ise Karikatür Atölyesi ve Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.

Emek Ödülü Kadir İnanır’a

Festivalde Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından verilen onur ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Aziz Nesin Emek Ödülü Kadir İnanır’a, Sanat Çınarı Ödülü Nazlı Eray’a, Kitle İletişim Ödülü Gülse Birsel’e 18 Nisan’da MEB Şura salonunda gerçekleştirilecek açılış töreninde takdim edilecek.

Agnes Varda’nın anısına

Dünya Festivallerinden bölümünde her yıl olduğu gibi geçen yılın ön plana çıkan filmleri Ankara seyircisiyle buluşacak. Fransız Yeni Dalgası’nın tek kadın yönetmeni olan ve geçen günlerde 90 yaşında yitirdiğimiz Agnes Varda, Agnes, Varda’yı Anlatıyor filmiyle kariyerine anlamlı bir son nokta koyuyor.

‘Berlin Ekspres’ festivalde

Festivalin Berlin Ekspres bölümünde şubat ayında düzenlenen Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimleri yapılmış filmlere yer verilecek. İlk uzun metrajlı filmiyle Berlin’den Alfred Bauer Ödülü’nü kazanan Nora Fingscheidt, tacize uğramış 9 yaşında bir kız çocuğunu anlattığı Oyunbozan (Systemsprenger) filmiyle seyircilerin karşısına çıkacak. Berlin’de en iyi yönetmen ödülünü alan Angela Schanelec ise Evdeydim, Ama (Ich war zuhause, aber) filminde, bir hafta boyunca kaybolduktan sonra evine dönen 13 yaşında bir erkek çocuğunu odağına alıyor. Mehmet Akif Büyükatalay’ın Berlin’de en iyi ilk film seçilen Oray filmi ise eski bir suçlunun bu hayatından uzaklaşmak için dine sarılmasından sonra gelişen olayları anlatan bir yapım. Edward Berger’in Üç Kardeş (Geschwister) filmi ise üç kardeşin hayatlarının dönüm noktalarında yaşadıklarını karşımıza getiriyor.

Özel gösterimler

Festivalde Türkiye ve Ankara prömiyerlerini yapacak bazı filmlerin de özel gösterimleri yapılacak. Emin Alper’in Berlin Film Festivali, ana yarışmasına katılan Kız Kardeşler filmi, Ankaralı seyirci ile ilk kez buluşmayı bekliyor. Usta sinemacı Biket İlhan’ın Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi, Kurtuluş Özgen ve Hasan Özgen’in Aynı Evin Çocukları ve Aylin Kuryel ve Fırat Yücel’in Baştan Başa filmleri de özel gösterimler kapsamında seyirci karşısına çıkacak. Bu bölümde yer alan tüm filmlerin yönetmenleri ya da film ekipleri ile gerçekleştirilecek söyleşiler de festival kapsamında yer alacak.

Nâzım’ın Kanatları prömiyeri

Geçen yıl, Sabahattin Ali belgeseli ile Ankara seyircisinden büyük ilgi gören Nebil Özgentürk, bu yıl da Nâzım Hikmet’in hayatının çok bilinmeyen bir dönemini ele alan Nâzım’ın Kanatları belgeseli ile Türkiye prömiyerini Ankara’da yapıyor.