Taşeron olarak Gazi Üniversitesi’nde çalışırken 667 sayılı KHK ile kapatılan bir kurumla ilişkisi bulunduğu iddiasıyla atılan yurttaş hakkında Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) olumlu karar çıktı. Edinilen bilgiye göre Ahmet Özdoğan’ın sözleşmesi üniversitede çalıştığı sırada yayınlanan 667 KHK’nin ardından feshedildi. Özdoğan’a gerekçe olarak KHK ile kapatılan bir kurumla “geçmişteki ilişkisi” gösterildi. Fesih işleminin ardından iş mahkemesine başvuran […]

AYM, iş mahkemesine hukuk dersi verdi

Taşeron olarak Gazi Üniversitesi’nde çalışırken 667 sayılı KHK ile kapatılan bir kurumla ilişkisi bulunduğu iddiasıyla atılan yurttaş hakkında Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) olumlu karar çıktı.

Edinilen bilgiye göre Ahmet Özdoğan’ın sözleşmesi üniversitede çalıştığı sırada yayınlanan 667 KHK’nin ardından feshedildi. Özdoğan’a gerekçe olarak KHK ile kapatılan bir kurumla “geçmişteki ilişkisi” gösterildi. Fesih işleminin ardından iş mahkemesine başvuran Özdoğan sonuç alamadı. Ankara 21’nci İş Mahkemesi, sözleşmenin 667 sayılı KHK hükümlerine dayalı olarak feshedildiğini belirterek davayı inceleme yetkisinin OHAL Komisyonu’na ait olduğuna karar verdi. Kararın ardından AYM’ye bireysel başvuruda bulunan Özdoğan, “mahkemeye erişim hakkının” engellendiğini iddia etti ve yerel mahkemenin kararının geçersiz sayılmasını istedi.

Bariz yorum hatası

AYM, 9 Ocak 2019’da verdiği ve dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararında, Özdoğan’ın “mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine” hükmetti. AYM’nin oy birliği ile aldığı kararda, “İşçi ve işveren arasındaki iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözme görevi verilen İlk Derece Mahkemesi’nin, OHAL Komisyonu’nu işaret ederek önüne gelen bir uyuşmazlık hakkında yargılamayı sona erdirmesi bariz bir yorum hatası niteliğinde olup yargılama sonucunda verilen kararın kanunilik unsurunu taşıdığı söylenemez” ifadelerine yer verildi.

AYM’nin kararını BirGün’e değerlendiren hukukçu, Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kişilerin isimlerinin doğrudan KHK listelerinde yer almaması durumunda OHAL Komisyonu’nun başvuru adresi olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

İMC TV’nin kapatılması örneğini veren Akdeniz, “BTK kararıyla kapatılan İMC TV’nin ismi hiçbir KHK’de yok. Bu nedenle OHAL Komisyonu’na başvuramaz. İş Mahkemesi’nin görüşmeden komisyona havale ettiği kişinin kararı da bu şekilde değerlendirilir” dedi.

Adres AİHM olacak

OHAL Komisyonu’nun KHK gerekçeli tüm kararlarda yetkiliymiş gibi bir algının oluştuğuna dikkati çeken Akdeniz, “Mahkemelerin OHAL’i ilgilendiren konularda karar verirken çekinmemeleri gerekiyor. Ancak şu anda mahkemeler bu işlere bakmak yerine işi komisyona havale ediyor. Öyle görünüyor ki OHAL ve KHK konulu davalarda çözüm yolu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacak ve birçok tazminat kararı ile karşılaşacağız” diye konuştu.

***

Yetkisizlik karmaşası

Antalya’da KHK ile işten atılan akademisyen Dr. Suzan Yazıcı’nın Antalya 10.Ağır Ceza Mahkemesinde duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti yetkisizlik gerekçesi ile dosyanın Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi.

22 Kasım 677 sayılı KHK ile Akdeniz Üniversitesinde barış bildirisine imza atan akademisyenlerden Dr. Suzan Yazıcı için İstanbul’da dava açılmış, ilgili mahkeme yetkisiz olduğu gerekçesi ile dosyayı Antalya’ya göndermişti. Bugün Antalya’da yapılan duruşmada Antalya 10.Ağır Ceza Mahkemesi yetkisiz olduğuna karar vererek dosyanın Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi.