Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın her gün saatlik olarak kontrol ederek paylaştığı hava kalitesini gösteren değerlere göre, Nisan ayının ilk 18 günü de zehir solunmaya devam edildi. Hava kalitesi değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği Hava Kalitesi İndeksi 0-50 aralığını defalarca aşarken olması gerekenden 9 kat daha kirli çıktı. Baharın […]

Bahar zehir bulutlarını dağıtamadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın her gün saatlik olarak kontrol ederek paylaştığı hava kalitesini gösteren değerlere göre, Nisan ayının ilk 18 günü de zehir solunmaya devam edildi. Hava kalitesi değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği Hava Kalitesi İndeksi 0-50 aralığını defalarca aşarken olması gerekenden 9 kat daha kirli çıktı.

Baharın gelmesine karşın hemen hemen bütün illerde hava kirliliği günün bazı saatlerinde “sağlıksız” olan 150-200 aralığını sıklıkla geçti. Hava kirliliği “tehlikeli” olarak nitelenen 300-500’e aralığına kadar yükseldi.

Bakanlık, “sağlıksız” olarak nitelenen 150-200’lük indeks düzeyinde, açık hava sporları ve piknik gibi etkinlikler yapılmaması ve maske takmaları yönünde yurttaşları uyardı. “Tehlikeli” uyarısı yapılan günlerde ise gaz maskesi kullanılması önerildi.

BAŞKENTTE “TEHLİKELİ” UYARISI

Nisan ayında ülke genelinde her şehirde günün bazı saatlerinde kirlilik, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini bile olumsuz etkilediği bilinen 100 değerinin üzerine çıktı.

Tokat Turhal 464, Ankara Ulus 422 ile “tehlikeli” alarmı veren ve gaz maskesi uyarısı yapılan havayı soludu. Tokat Turhal 174 ile sınırın 3.5 katı üzerine çıkarak “sağlıksız” olarak nitelenen değere ulaştı. Tokat Turhal bazı günler ise 210 ile “kötü” ve maske takılması uyarısı yapılan kötü kalitede havaya maruz kaldı.