Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Feridun Karakaya, yıllar önce yerel yönetim bürokrasisinde görev yapan genç bir bürokratın odasında çay içiyordu. İçeri dönemin bakanlarından....

Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Feridun Karakaya, yıllar önce yerel yönetim bürokrasisinde görev yapan genç bir bürokratın odasında çay içiyordu. İçeri dönemin bakanlarından biri girer. Genç bürokrat, "Cilalı İbo" tiplemesiyle Türk sinemasında hatırı sayılır bir şöhrete ulaşmış olan konuğunu takdim ederken gayet rahat, diyor ki: -Sayın bakanım Feridun Karakaya"yı tanıyorsunuz değil mi? Bakan, boş gözlerle bakmaya devam ediyor: -Yoo tanımıyorum! Bunun üzerine Karakaya, oyunculuğunu konuşturuyor: -Sen beni tanımıyorsan, ben seni hiç tanımıyorum! Bakan odadan çıktıktan sonra genç bürokrat kendisini büyük bir gönül borcu altına sokan iddialı bir söz veriyor: -Feridun Ağabey eğer ilerde bir gün elime imkân geçerse senin adına bir tiyatro salonu yaptıracağım!

Karakaya gülüyor. Bunun bir gönül alma sözü olduğunu düşünüyor. Ama yine de hoşuna gidiyor: -Sağol evlat, senin sanatçı sevgin, saygın benim için yeterlidir!

•••

Önceki akşam Anadolu Hisarı"ndaki Feridun Karakaya Sahnesi"nin açılışı yapılırken mikrofona gelen Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül: -Feridun Ağabey"e o gün verdiğim sözü bugün yerine getirmiş olmanın huzuru içindeyim! diyordu.

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Müdürü olarak da görev yapan Muharrem Ergül"ü en güzel tanımlayan cümleyi sunucu olarak sahneye çıkan Cem Davran söylüyordu: -Ergül tiyatro, sanat ve sanatçı dostu bir belediye başkanıdır.

Feridun Karakaya kendisi adına açılan tiyatro binasını göremeden rahmetli olmuştu. Ama tiyatro sanatçısı oğlu Cem Karakaya oradaydı: -Seyirciye ve sahneye alışığım ama bu gece konuşmakta zorlanıyorum. Baba dostum Muharrem Başkan"a ve Beykozlulara çok teşekkür ediyorum.

•••

Feridun Karakaya Tiyatrosu"nda ilk oyunu sahneleme onuru da Şehir Tiyatroları sanatçılarına kısmet oldu. İsmet Küntay"ın "Tozlu Çizmeler" adlı oyununu Engin Uludağ sahneye koymuştu. Başrolde Avrupa Yakası"nın "Cem"M Levent Üzümcü"nün rol aldığı oyunda Ertuğrul Postoğlu, İbrahim Can, Yıldıray Şahinler, Kutay Kırşehirlioğlu, Aslıhan Kandemir ve Caner Çardarlı gibi sanatçılar da sahneye çıktı. Oyun ı. Dünya Savaşı ve sonrasında işgal altındaki İstanbul"da direniş ruhunun nasıl canlandığını anlatıyor. Finalde oyunun kahramanları Beykoz"dan Anadolu"ya geçiyor.

ULUSAL BİRLİĞE ÇAK!

Feridun Karakaya Tiyatrosu"ndan önce binanın önünde büyük bir sanatçının dev heykelinin açılışı vardı. Atölyesini ve evini bu ilçeye taşıyan, Beykoz"da çalışıp Beykoz"da yaşayan Mehmet Aksoy, birbirine dönük iki sağ el yapmıştı. Kaidesi dışında 2 metreyi aşan eller gençlerin başarı için sıkça kullandığı "çak" işaretini yansıtıyordu. Sanatçı Aksoy da bu figürü günümüz Türkiye"sine yansıtmıştı. Heykeline de bu adı vermişti:

"Ulusal Birliğe Çak!"

Karakaya Tiyatrosu"ndan önce bu heykelin açılışı yapıldı. Heykel uzaktan bakıldığında alkışlayan eller hissini de veriyordu. Bu haliyle de tiyatroya çok yakışıyordu.