Dodi Dişdostu’nda bir diş fırçasının macerasını anlatan Elif Yonat Toğay, Misi Misgibi’de bu kez katı bir sabun üzerinden kişisel temizlik kavramının üstünde duruyor.

Bir katı sabunun hareketli dünyası
MİSİ MİSGİBİ, Elif Yonat Toğay, Resimleyen: Gözde Eyce, Uçanbalık, 2022

Yağmur AYDIN 

Katı sabunlar eskiden daha çok kişi tarafından kullanılır, hatta farklı renk ve şekillerde olur, çoğu evin banyosunda, süslü bir sepet içinde güzelce sergilenirdi. Zamanla onların yerini sıvı sabun ve duş jeli aldı. Günümüzde birçok çocuğun aklına el temizliği denince sıvı sabun, beden temizliği denince de duş jeli geliyor. İşte, Elif Yonat Toğay, Misi Misgibi’yle çocukları sevimli bir katı sabunla tanıştırarak onun hareketli dünyasına davet ediyor. 

Misi Misgibi, temizleme görevini yerine getirmeye pek hevesli bir sabun. Market rafında bekliyor, bekliyor ama kimse onu almıyor. Bunun üzerine Misi, temizleyecek birini bulma umuduyla yollara düşüyor. Karıncayla, arıyla, kuşla, kaplanla ve hatta balinayla bile karşılaşıyor. Ancak temizlenmek için hiçbirinin Misi’ye ihtiyacı yok. Çünkü hepsinin de temizlik için kendi yöntemleri var. Mesela zebrayı kuşlar, kaplumbağaysa balıklar temizliyor. Misi, her duyduğu yeni bilgi karşısında şaşkınlığa kapılsa da vazgeçmeyip yoluna devam ediyor. Kim bilir, belki sonunda aradığını bulur?

Dodi Dişdostu’nda bir diş fırçasının macerasını anlatan Elif Yonat Toğay, Misi Misgibi’de bu kez katı bir sabun üzerinden kişisel temizlik kavramının üstünde duruyor. Bu önemli konuyu didaktik olmayan, merak unsuru son sayfaya kadar devam eden eğlenceli bir hikâyeyle anlatmayı başarmış. Tekerleme tadında akan metnini ahenkli üslubu, kıvrak dili ve esprili kelime seçimleriyle zenginleştirmiş. Özellikle hayvanların isimleri okurların yüzünde tebessüm oluşturacak türden. Hayatında ilk defa gördüğü canlılara kendince isim takan Misi’ye katılmamak elde değil. Örneğin üstündeki çizgileri doğduğundan beri hiç yıkayıp yıkamadığını sorduğu zebraya “SanatEseri”, kaplumbağaya “SırtındaTaşTaşıyan”, gergedana “DerisiBuruşuk” diye hitap ediyor.

Bu eğlenceli hikâyeye fırçasıyla can veren isim ise Gözde Eyce. Çizerin her sayfaya eklediği minik detaylar, kullandığı renk paleti ve yumuşak çizgileri metinle harika bir uyum yakalamış. Misi’nin bakışlarına, şapkasına ve ayrıca yaramaz solucana özellikle bayıldım.

Misi Misgibi, kişisel bakım konusunda farkındalık yaratırken, doğadaki canlıların nasıl temizlendiklerini ve aralarındaki ilişkiyi anlatan kıpır kıpır bir hikâye. Ayrıca kitabın sonunda, hikâye boyunca gördüğümüz hayvanlara dair ilginç bilgiler de yer alıyor. Mesela, birbirlerini ayak kokularından tanıyan canlılar da kim acaba?