“1 Mayıs’a gelince... 1 Mayıs’ı niye kaldırdık? Biliyorsunuz, 1 Mayıs bayramı, Bahar bayramı. Fakat gelin görün ki, bu bayram ...

“1 Mayıs’a gelince... 1 Mayıs’ı niye kaldırdık? Biliyorsunuz, 1 Mayıs bayramı, Bahar bayramı. Fakat gelin görün ki, bu bayram amacından saptırılmış, komünistlerin gövde gösterisi yapmalarına imkân sağlayan bir hale dönüştürülmüştü. Biliyorsunuz, bu tarihte Taksim Meydanı’nda otuzdan fazla yurttaşımız bu yüzden hayatını kaybetti. Vatandaşlar 1 Mayıs günü baharı karşılayıp kırlara gidecekleri yerde, evlere kapanarak oturmayı tercih etmeye başladı. Emniyet mensupları ile Silahlı Kuvvetler de elde silah nöbet bekler duruma geldiler.
1 Mayıs mı, bütün garnizonlarda izinler kaldırılır, herkes silah başına. Bütün poliste izinler kaldırılır, herkes vazife başına, bunun neresi bayram? Böyle bayram olur mu?
Sevgili hemşerilerim, yalnız bir zümreye hitap eden bayram olmaz, bayram milletçe kutlanır. Peki işçiye bayram, yarın öbür gün çifçiye bayram, ondan sonra memura bayram, ondan sonra öğretmene bayram... Böyle bir şey olmaz...”   (Kenan Evren’in Manisa konuşmasından, Mehmet Özer’in, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası için hazırladığı kitaptan)
Aradan geçen otuz yıl 1 Mayıs’a bakışı değiştirmemiş... Peki böyle bir şey olabilir mi?
Geçen yıl 1 Mayıs’da yaşananlar unutulmadı. Yarın yeni bir 1 Mayıs. İşçi ve Emekçi Bayramı. İstanbul, bu 1 Mayıs’ta da orantısız güç uygulamasına yine sahne mi olacak?
    •••
1 Mayıs arifesinde İstanbul-Bostancı’da yaşanan polis operasyonu ardında sorular bırakarak sonlandı. Uzun zaman izlendiği söylenen kişi dışarı çıktığında tutuklanamaz mıydı? Elinde herhangi bir rehine yoktu. Apartmanda oturanları ve mahalle sakinlerinin hayatlarını tehlikeye atacak böyle bir operasyona neden gerek duyuldu? Üç kişinin ölümüne, sekiz kişinin yaralanmasına sebep olan ve savaş görüntülerini andıran operasyona neden gerek duyuldu? Sabahın erken saatlerinde neden doğru-düzgün önlem alınmadı? Televizyondaki görüntülerde yolcu minibüsü ve otobüsü hemen yakın alanda seyrediyordu, vurulan 16 yaşındaki çocuk güvenlik şeridinin içinde dolaşırken güvenlik önlemleri yeterli denebilir mi? Bunun hesabını kim verecek? Açıklamalar maalesef yeterli değil.
Geçtiğimiz günlerde bir başka olay da Hakkâri’de yaşandı. Hakkâri’de çıkan olaylar sırasında bir polisin tüfeğinin dipçiğiyle vurması sonucu başından ağır yaralanan 14 yaşındaki Seyfi Turan hayati tehlikeyi atlattı. Turan’ın ailesi ise yaşananlara tepkili. Adalet isteyen aile, “Vahşet cezasız kalmasın” diyor. (24-4-2009, Radikal)
                  •••
Şiddet istemiyoruz.
Yarın İşçi ve Emekçi Bayramı. El ele, kol kola, gönül gönüle kutlamak istiyoruz 1 Mayıs’ı.
Geçtiğimiz yıl yaşananları belgeleyen ve fotoğrafları toplumla paylaşmak için bir de sergi açan fotoğrafçılar bu yıl da şiddete sessiz kalmayacak. Çağdaş Hukukçular Derneği ve REDFOTOĞRAF olarak 28 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirdikleri ‘İşgal İstanbul’u Mayıs 2008’ fotoğraf sergisinin bu yıl ikincisini hazırlıyorlar.
Bu amaçla ‘1 Mayıs 2009’ Fotoğraf Sergisi’ne tüm fotoğrafçıları katılmaya çağırıyorlar.
Serginin amacını; “Hukukun, yalnızca adliyeler olmadığı, toplumsal mücadelenin bütün bir hayat olduğu gerçeğiyle, fotoğrafın gerektiğinde hukukla birlikte ele alınabileceğini göstermesi bakımından, böyle bir serginin gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Fotoğrafın gücünün, kalıcılığının toplumla buluşturulmasında aracı olan kurumlarla paylaşılmasını ve belgesel bir arşiv oluşturmasını sağlamak istiyoruz. Hayatın güzelliklerini, neşesini olduğu kadar, toplumsal sorunların bizlere yüklediği ağırlığı da görerek, daha güzel ve yaşanabilir bir dünyayı kurmak için elimizdeki araç olan fotoğraf makinalarını, tanık olduklarımızı sunmak. Kollektif çalışmanın mutluluğunu paylaşmak.” olarak açıklıyorlar.
“Bilindiği gibi 1909 yılından beri 1 Mayıs tüm engellemelere karşın bu ülkede kutlanmaktadır. 1920 yılında 1 Mayıs işgal ordularına rağmen kitlesel olarak kutlanmıştır. Yıl 2009, 1 Mayıs korkusu. Yıllardır işgal ediyor kentimizi” diyorlar.
Tüm fotoğraf çekenlerin katılımına açık olacak sergi için son başvuru tarihi 15 Mayıs. Ayrıntılı bilgi sergi sekreteryasından edinilebilinir.
(Sergi Sekreteryası Özcan Yaman, Av.Taylan Tanay- ÇHD:0212.245 04 40 / ozcanyaman@espast.com - chd.İstanbul@gmail.com)