Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Rize Vakfı’nın İstanbul’da düzenlediği ''Rize'nin Özlenen Geleceği-Karar Konferansı''nda konuştu. Başbakan konuşmasında, Fırtına Deresine baraj yapım

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Rize Vakfı’nın İstanbul’da düzenlediği ''Rize'nin Özlenen Geleceği-Karar Konferansı''nda konuştu. Başbakan konuşmasında, Fırtına Deresine baraj yapımının durdurulması nedeniyle çevrecilere çattı. ''Bu çevrecilerle ne yapacağız? Hayat mücadele. Bunlarla da mücadelemizi vereceğiz…'' şeklinde ifadeler kullandı. Başbakanın bu ifadeleri ülkenin sıcak ve değişken yoğun gündemi arasında kaybolup gitti. Üzerinde fazlaca duran da olmadı. Başbakanı kızdıran, Fırtına Deresi üzerinde yapımı planlanan, hatta yapımına başlanmasına rağmen “Fırtına Deresi Barajı''nın çevrecilerin aktif çalışma ve etkinlikleri ile durdurulmuş olması idi.
Başbakanın yeniden ısıttığı Fırtına Deresi olayına hep birlikte yeniden bir göz atalım. Bilindiği gibi, Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları ile birlikte 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türü barındırır. Fırtına, Hemşin ve Çağlayan dereleri, her yıl Karadeniz’den iç kısımlara göç ederek, yumurtadan çıktıkları yere yumurtlayan deniz canlılarının da yuvasıdır. Fırtına Vadisi ormanları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa’da acil korunması gereken 100 orman sıcak noktasından biri olarak ilan edilmiştir. Bir alanın doğa koruma açısından önemini ortaya koyan etkenler; genetik, tür, habitat, ekosistem ve doğal süreç çeşitliliği; barındırdığı endemik, nadir ve nesli tehlike altındaki türler; yaşam alanlarının doğallığı ve bakirliği; ormanların yaşlılık ve olgunluk düzeyi; bunların dış etkilere karşı duyarlılığı; bunları etkileyen çarpık gelişim, sürdürülebilir olmayan kaynak kullanımı ve kirlilik gibi tehditlerdir. İşte, Fırtına Vadisi, Türkiye’de bu özelliklerdeki 9 orman sıcak noktasından biridir…
Aslında, Başbakanın sorduğu soruyu şimdi yeniden tersine çevirmek gerek. Daha fazla tüketim, daha fazla kar uğruna her şeyi göze alan “bu siyaset erbabı ile ne yapacağız''?..

UYARIYA KULAK VERİN

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) uyarıyor. Yeni Yıl’da hediye alma keyfini suçluluk duymadan yaşamak istiyorsanız; WWF’nin önerilerini dikkate alın. Mercan takılar, timsah derisi ürünler, Beluga havyarı, yavru kaplan, dekoratif vb. amaçlı kullanılan kaplandan elde edilen ürünler,(yaşam alanlarının yok edilmesi ve kaçak avlanma yüzünden dünyada yalnızca 5000 kaplan kaldığını ve bu türün de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu unutmayın) fildişi, bazı kaktüs türleri ve “bekleme'' konumundayken fazla enerji tüketen elektronik eşyalardan ve Tibet antilopunun yününden yapılan eşarplardan uzak durun. Çünkü bu ürün ancak antiloplar öldürülerek elde edilebiliyor. Antilopların sayısı yasağa rağmen avlanma nedeniyle, her geçen gün azalmakta ve bu tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta…