Danıştay, Aydın Didim’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla imarı değiştirilen alana karşı açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Didim Derneği “Yaşam alanlarımız için mücadeleye devam” dedi.

Danıştay Erdoğan’a bu kez ‘dur’ dedi
Fotoğraf: AA

Mahir KANAAT

Danıştay 6. Dairesi, Didim’de Özelleştirme İdaresi’nce satışa çıkarılan alanın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla imar planlarının değiştirilmesinin yürütmesini durdurdu.

Ege Bölgesi’nde kıyıların talanı devam ediyor. Bölge halkı ise bu talanlara karşı mücadelesini sürdürüyor. Didim'in Hisar Mahallesi'nde yer alan 175 ada 144 parsel alan Özelleştirme İdaresi’nce satışa çıkarıldı. Satışa çıkarılan alanın imar planları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Ağustos 2020 imzalı kararıyla değiştirildi. Plan değişikliği kararına karşı ise Didim Derneği dava açtı. 

3 yıl süren dava sonrasında Danıştay 6. Dairesi sonucu açıkladı. Danıştay, imar planı değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, “Bilirkişilerin incelemeleri sonucunda ise planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planların kademeli birlikteliği ilkesine, koruma ilkelerine, kentin plan bütünlüğüne ve kamu yararı ilkesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi. 

Didim Derneği ise konu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Planlar askı sürecindeyken Derneğimiz tarafından incelendiğinde kararların, kamu yararı içermediği; aksine parsel bazında rant amaçlı bir noktasal düzenleme olduğu görülmüştür. Güncel kurum görüşleri alınmayan, yeterli veri ve bilgi toplanmayan bu plan ile bölgeye ilave nüfus getirildiği, buna rağmen yeterli sosyal donatı alanları planlanmadığı, bunun da sağlıksız bir kentleşmeye neden olacağı tespit edilmiştir. Kentin onaylı plan kararlarının bozan bu plan kabul edilemezdi. Parsel bazında ayrıcalıklı imar hakkı tanıyan, yürürlükteki plan kararlarına ve yasalara aykırı kararlar içeren bu planlara karşı derneğimiz gerekli incelemeler yapılabilsin diye 2020 yılında yargı inceleme sürecini başlatmıştır” denildi. 

‘KAZANAN DOĞAYA SEVDALI DİDİMLİLER OLDU’

Açıklamada, şunlar belirtildi: “Kısıtlı imkanlarla, Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na karşı Didim'in doğasına, tarihi değerlerine ve dokusuna zarar gelmesin diye yürütülen mücadelede kazanan yine Didim ve doğaya sevdalı Didimliler olmuştur. Didim halkı daha temiz bir doğada, daha sağlıklı bir kentte yaşamak hedefindedir. Didimlilerin bu hedefini göz ardı etmeyen, kentin ekosistemini bilimsel metotlar ile inceleyen, yürürlükteki plan kararlarının dengesini bozmayan ve kamu yararı ilkesini gözeten planlar ile sağlıklı yarınlara ulaşacağımızı belirtmek isteriz. Bu vesileyle bir kez daha antik çağdan günümüze ulaşan Didim’in, yaşam alanlarımızın, doğal, tarihi ve kültürel değerlerimiz ile birlikte koruyan; bilimin ışığında, kamu yararı ilkesini ön plana koyan planlama çalışmalarının hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.”