Dijital platformlarda izlenebilecek dizi önerileri

Tuna YÜKSEL*

İLK VE SON (BLUTV)

Son dönemin başarılı senaristlerinin başında gelen Hakan Bonomo tarafından yaratılan İlk ve Son dizisi, Deniz ve Barış adındaki bir çiftin ilişkisine odaklanıyor. Yirmi yaşlarının ortasında tanışan çiftin on yıllık bir sürece yayılan ilişkisini zaman atlamalarıyla birlikte anlatıyor. Özge Özpirinçci ve Salih Bademci’nin başrolünde yer aldığı dizi, şahsi olarak benim dijital platformlarda izlediğim en iyi yerli dizilerinin başında olma özelliğini taşıyor. Senaryosu ve oyunculuklarıyla dikkat çeken dizi, o kadar gerçek ve o kadar tanıdık ki, etkilenmemek mümkün değil. Dizinin etkisi ve duygusu, diziyi izledikten sonra bile devam ediyor. 

Başka BluTV dizi önerileri: Six Feet Under, The Idol, The Rehearsal, State of the Union, Killing Eve.

THE BEAR (DİSNEY+)

2022 yılında yayınlanan ve o senenin en iyi dizisi olan The Bear, erkek kardeşinin intiharından sonra onun işlettiği lokantanın başına geçen Carmen adlı genç bir şefi merkezine alıyor. Kendini hiç istemediği ezici sorumlulukların arasında bulan mutfak şefi için hiçbir şey kolay gitmeyecektir. Carmen rolünde izlediğimiz Jeremy Allen White’ın oyunculuk performansına hayran olduğumuz dizi, oyunculuk performansı, temposu ve büyük bir şey olmamasına rağmen seyirciyi hipnoz etmiş gibi kendini izletmesiyle bütün övgüleri hak ediyor. Özellikle 7. Bölümün olağanüstü olduğunu söylemeden geçmek istemem. Çok sevdiğim bu dizinin ikinci sezonu da yayınlandı. Ancak Disney kütüphanesine 19 Temmuz’da eklenecek. İlk sezonu halen izlememiş olanlar adına müthiş bir fırsat.

Diğer Disney dizi önerileri: It's Always Sunny in Philadelphia, Aktris, High Fidelity.

MODERN LOVE (AMAZON PRIME)

Romantik Black Mirror olarak adlandırabileceğim Modern Love dizisi, her bölümüyle farklı bir ilişkiyi anlatıyor. İnsan ilişkilerini konu edinen ve günümüzde yaşanan ilişkileri inceleyen antoloji dizisinin ilk sezonu 2019 yılında yayınlanırken, ikinci sezonu 2021 yılında yayınlandı. Toplam 16 bölümden oluşan iki sezonluk dizinin, ilk sezonunun daha iyi olduğunu düşünürken, favori bölümünün de Anne Hathaway’ın başrolüne olduğu ve bipolar bir kadının anlatıldığı ilk sezondaki 3. bölüm olduğunu söyleyebilirim.

ASLINDA ÖZGÜRSÜN (GAIN)

Çilingir Sofrası filmiyle ödüller kazanıp dikkat çekmeyi başaran Ali Kemal Güven’in yazıp yönettiği dizi, Duygu Asena'nın aynı adlı eserinden uyarlandı. Kırklı yaşlarında olan Belgin ve Berna adında özgürlük ve kimlik arayışında olan iki kadının hayatına odaklanan dizinin başrollerinde Deniz Çakır ve Bade İşçil yer alıyor. Henüz ilk sezonu yayınlanan Aslında Özgürsün, 8 bölümden oluşuyor. 

Başka Gain dizi önerileri: Ayak İşleri, Hamlet, 10.000 Adım.

MAID (NETFLIX)

Yaygın ve daha çok sevdiğim diziler yerine belki de biraz daha kıyıda köşede kaldığını düşündüğüm bir diziyi seçmek istedim. The Maid dizisi; şiddet dolu bir ilişkiden kaçan ve zar zor da olsa geçimini sağlayıp çocuğuna daha iyi bir gelecek inşa etmek için hizmetçilik yapmaya başlayan genç bir anneyi merkezine alıyor. Netflix’in en iyi işlerinden biri olduğunu düşündüğüm Maid dizisi, kendi hayatımı ve kendi dertlerimi unutturup buradaki dertlerin içinde kaybolmamı sağlamıştı. Büyük bir olayın olmadığı ve hatta her şeyin sıradan olduğu bir dünyaya sahip olan dizi oldukça başarılı bir dizi. Dizinin başrolündeki Margaret Qualley, tek başına diziyi o kadar iyi taşıyor ki, adeta oyunculuk yaptığını unutuyorsunuz.

Başka Netflix dizi önerileri: Mindhunter, After Life, Black Mirror (6. Sezon), Bir Başkadır, BoJack Horseman, Love Death & Robots, The Eddy.

BARRY (TOD TV)

Kiralık katil olan Barry adındaki baş karakterimizin, suç dolu hayatını bırakarak oyuncu olmaya karar verir. Ve kara mizah olarak adlandırabileceğimiz bu dizide karakterimizin oyuncu olmak isteyen kimliğiyle kiralık katil olan kimliğinin arasındaki gelgitleri izleriz. Barry karakterine hayat veren Bill Hader’ın oyunculuğuna hayran kalmamak elde değil. Öte yandan özellikle ustalıkla yazılmış senaryosuna hayran olduğum bu dizinin dördüncü sezonu da geçtiğimiz aylarda yayınlanmış ve dizi final yapmıştı.

Diğer Tod dizi önerileri: Var Bunlar, Succession, True Detective, The White Lotus, Mare of Easttown, I Hate Suzie.

LEYLA İLE MECNUN (EXXEN)

Bir televizyon efsanesi olan Leyla ile Mecnun dizisi, aynı kadrosuyla birlikte Exxen’de yayınlanmaya başlamıştı. Dört sezon yayınlanan ve dijital platformlardaki yayın hayatı da sona eren dizi, bu platformda dört sezon yayınlandı. Toplamda 40 bölümü yayınlanan dizinin, özellikle son iki sezonunun bildiğimiz, özlediğimiz Leyla ile Mecnun olduğunu söyleyebilirim. Mecnun Çınar’ı, Erdal Bakkal’ı, İsmail Abi’si, Yavuz’u, İskender Baba’sı ve Deniz Işın’ın muhteşem canlandırdığı son Leyla’sıyla, bu komedi eksikliğinde tekrar izlenmeye değer.

Diğer Exxen dizi önerileri: GİBİ.

KRALLIK I (MUBİ)

Ünlü yönetmen Lars von Trier’in “Birkaç pembe dizi öğesiyle tatlandırılmış bir hayalet hikâyesi” olarak tanımladığı dört bölümlük kült dizi, Avrupa üçlemesiyle ismini duyuran Trier’in, adının yayılmasına neden olmuş ve diziyi oldukça seven kendi kitlesini yaratmayı bilmişti. 1994 yılı yapımlı dizi, bir hastanede geçen tuhaf ve esrarengiz olayları anlatıyor.

Mubi Türkiye’de yayınlanan ilk dizi olma özelliğini taşıyan dizinin 1997 yılında KRALLIK II olarak yayınlanan ve 25 yıl sonra 2021 yılında KRALLIK ÇIKIŞ olarak yayınlanan toplamda üç sezonu bulunuyor.

1994, 1997 ve 2022 yıllarında yayınlanan üç sezonda toplamda 13 bölüm olduğunu hatırlatalım.

*@tunayuxel, Yönetmen, Yazar, Sinema Eleştirmeni.