Fototrek Fotoğraf Merkezi tüm fotoğraf gönüllülerine yönelik bugün ve yarın 2 günlük bir seminer düzenleniyor. Dünyaya Bakan Gözler (Eyes On The World) isimli fotoğraf sergisi....

Fototrek Fotoğraf Merkezi tüm fotoğraf gönüllülerine yönelik bugün ve yarın 2 günlük bir seminer düzenleniyor. Dünyaya Bakan Gözler (Eyes On The World) isimli fotoğraf sergisi ile ekim ayı boyunca Fototrek’in konuğu Alexia Vakfı tarafından düzenlenen seminere Türkiye’den Özcan Yurdalan ve ben birer sunumla katılacağız.

‘Tarihe Tanıklık ve Belgesel Fotoğrafın Önemi’ başlıklı seminer iki bölüm olarak gerçekleştirilecek.

Fotoğraf dünyasının dört önemli ismi: James C. Dooley, David Sutherland, Michele Stephenson ve Ami Vitale seminerin konukları.

Seminerde, toplumda farkındalık yaratmada foto-muhabirliğinin / belgesel fotoğrafın gücü tartışılacak ve seminer süresince ‘Fotoğrafta Etik’ konusu da konuşulacak.

Her yıl bir fotoğrafçıyı kendi fotoğraf hikâyesini anlatmasına yardımcı olacak bir fon sağlayan Alexia Vakfı, seminerde fotoğrafçıların bu fona / bursa başvurma kriterlerini de anlatılacak.

Fon,1991’den bu yana Alexia Vakfı’nın kuruluş amacı olan dünya barışı ve kültürler arası anlayışa katkıda bulunabilecek bir fotoğraf projesine veriliyor.

Vakıf, Syracuse Üniversitesi İletişim Bölümü foto-muhabirliği öğrencisi olan ve Pan Am havayollarının 103 numaralı uçuşunda İskoçya’nın Lockerbie şehri üzerindeyken bombalı bir saldırı sonucu hayatını yitiren Alexia Tsairis adına kurulmuş. Alexia Tsairis’in ailesi kızlarının anısını ve dünya barışına olan inancını yaşatmak amacıyla bu vakfı kurduklarını ve Alexia Tsairis’in bireylerin içindeki kapasite ve sorumluluğuna olan inancını, günümüzde barışı şekillendirmek ve ilerletmek için sürdürdüğünü söylüyor. Alexia Vakfı, öğrenci ve profesyonellerin bu yönde çalışmalarına destek veriyor.

Seminerle birlikte bir sergi de açılacak. 

Sergi, siyah-beyaz fotoğraftan oluşuyor ve 18 fotoğrafçının çalışmalarını içeriyor.

Sergideki fotoğraflar; Tibetli göçmenlerin Hindistan’daki hayatları, petrol borularının çevreyi kirletmesi, Meksika’daki sokak çocukları, Çernobil faciasının kalıntıları, Müslüman göçebelerin devam ettirdikleri gelenekleri, Afrika’daki dünya yiyecek programı gibi birçok farklı konuyu kapsıyor.

‘Dünyaya bakan gözler’ (Eyes On The World) çalışması, Alexia Vakfı tarafından Michele Stephenson editörlüğünde kitaplaştırıldı.

Vakıf aynı zamanda desteklediği fotoğraf çalışmalarından örnekleri de sunacak. Bununla birlikte Türkiye’den amatör ve profesyonel fotoğrafçılar da kendi portfolyolarını dünyanın önde gelen bu dört fotoğrafçıyla paylaşma imkânı bulacak. 

Seminer programını hatırlatmakta yarar var.

Bugün saat 10.00’da ‘Alexia Vakfı; Tarihe Tanıklık’ başlıklı James C.Dooley’in sunumu.

10.10’da: David Sutherland, Alexia profesyonel ve öğrenci kategorileri ödüllerinin ve jüri kriterlerinin açıklanması.

Ami Vitale, Murat Yaykın sunumları. Öğleden sonra ise Jim Dooley bir konuşma yapacak.

Yarın sabah seansında ise Özcan Yurdalan ile Michele Stephenson’un sunumlarından sonra ‘Katılımcıların portfolyo sunumları’ değerlendirilecek.

Konuk fotoğrafçılar hakkında kısa bilgi vermek gerekirse;

Vıncent Alabiso programda olmasına rağmen, katılamayacak. David Sutherland Londra’dan katılıyor. Sutherland Syracuse University London eğitmeni. 

James C. Dooley; Dünya Barışı ve Kültürel Anlayış için Alexia Vakfı’nın idari yöneticisi. Çeşitli dergi ve gazetelerde fotoğraf editörlüğü, yine çeşitli üniversitelerde fotoğraf eğitmenliği yaptı ve fotojurnalizm dersleri verdi. Associated Press Photo Manager kurucu başkanı ve Eddie Adams Fotoğraf Atölyesi’nin eski yönetim kurulu üyesi.

Michele Stephenson; Time Dergisi’nde 19 yıl fotoğraf editörlüğü yaptı. 1999 yılında Perpignan’da Visa Pour L’image’de yılın fotoğraf editörü seçildi. 2004 yılında ise yılın fotoğraf editörü olarak Lucie Ödülü’nü aldı. Çeşitli ülkelerde FreedomForum Fotojurnalizm seminerlerini verdi.

World Pres Photo’da 1994 yılında jüri üyeliği ve 1995’te kurulu başkanlığı yaptı.

Ami Vitale; Kültürel dökümantasyon çalışmaları ile tanınıyor. World Press Photo, NPPA International Photos of the Year, Photo District News tarafından tanınmış ve Güney Asya Muhabirler Derneği Güney Asya ile ilgili röportajıyla Daniel Pearl Ödülü’nü aldı. Çalışmaları, Magnum’un Inge Morath bursu ile, ‘Keşmir’ çalışması, Kadın Fotojurnalist ödülü  ve Alexia Vakfı’nın ‘Dünya Barışı’ ödülleri de var.

Yazımın sonunu; İstanbul’a bin bir meşakkatle gelen bu sergilerin kurumlar arası ilişkilerle Anadolu’ya da aktarılması gerekliliğini ve dileğimi de ileteyim.