Geçen yıl Cezayir’de öğretmenler kamu harcamaları kesintileri nedeniyle üç ay boyunca grevdeydi. Tunus’ta öğretmenler IMF’nin kemer sıkma önlemlerini protesto etmek ve maaşlara zam talebiyle süresiz grev düzenlediler. Orta ve Güney Amerika’da ise okulların koşullarının iyileştirilmesi için sokaklardaydılar. Arjantin’de % 20 ücret artışı istediler; Meksika’da 16.000 öğretmen sokaklara döküldü. Carabobo, Venezuela ve Brezilya’daki bazı eyaletlerde öğretmenler […]

Eğitim kesintilerine karşı küresel isyan

Geçen yıl Cezayir’de öğretmenler kamu harcamaları kesintileri nedeniyle üç ay boyunca grevdeydi. Tunus’ta öğretmenler IMF’nin kemer sıkma önlemlerini protesto etmek ve maaşlara zam talebiyle süresiz grev düzenlediler. Orta ve Güney Amerika’da ise okulların koşullarının iyileştirilmesi için sokaklardaydılar. Arjantin’de % 20 ücret artışı istediler; Meksika’da 16.000 öğretmen sokaklara döküldü. Carabobo, Venezuela ve Brezilya’daki bazı eyaletlerde öğretmenler maaş ve emekli aylığının artması için de grevler düzenledi. Yunanistan’da ise IMF takvimi uygulanmaya başladığı günden bu yana sayısız grev çağrısı yapıldı. ABD’de de ise 30 bin öğretmenin başlattığı grev iki haftadır sürüyor, Los Angeles’ta öğretmenler dün yine sokaklardaydı.

İstifa mektubu kampanyası

ABD’nin İndiana eyaletindeki, Purdue Üniversitesi Global çalışmalar direktörü Tithi Bhattacharya, öğretmenlerin neden grevde olduklarını anlatan bir araştırma yazısı kaleme aldı. Bhattacharya temel nedenin küresel olarak eğitim alanında yapılan kesintilerin, okulların koşullarının giderek kötüleşmesinin en önemli neden olduğunu ifade ediyor. Öte yandan Los Angeles’taki grevlerin ciddi bir mücadele geçmişine dayandığını söylüyor. Öğretmenler geçen yıldan beri toplam 29 eyalette ‘istifa mektubu kampanyaları düzenledi. 50 binden fazla öğretmen neden istifa etmeyi düşündükleri anlatan mektuplar kaleme aldı. Nihayet bu bireysel reddetmeler ortak bir red için birleşti ve grev dalgası açığa çıktı.

Tithi Bhattacharya

Çocukların sınıflandırılmasına tepki

Bhattacharya’nın aktardığına göre, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, öğretmenlerin diğer emekçilerden yüzde 30 daha fazla istihdam şansı bulunuyor. Buna karşın, öğretmen istifaları oranları her geçen yıl artıyor. Alyssa Dunn’ın devlet okulu öğretmenleri tarafından yapılan istifa mektupları çalışması, neoliberal eğitim sisteminin açık bir göstergesini oluşturuyor. Bir öğretmen mesleği terk etme nedenini şöyle açıklıyor: “Yukarıdan aşağıya bir hiyerarşi tarafından yönetilmeyi reddediyorum. Çocuklarımızı farklılaştırılmış herhangi bir şey için testlere tabi tutmayı fakat onlar için sahiden gerekli hiçbir katkıyı sunmamayı reddediyorum. Oğrencileri, devletin veya bölgenin önemli olduğunu düşündüğü her saçma standardize teste tabi tutmayı reddediyorum. Onlara daha iyi koşullarda eğitim yapmamı engelleyecek fon kesintilerine karşı çıkıyorum. İşte bu nedenle, pişmanlık duymadan. Bıraktım. Bıraktım. Bıraktım!” Bhattacharya göre, Bu bireysel reddetmeler nihayet ortak bir red için birleşti ve grev dalgası açığa çıktı.

Öğrenci başına yıllık harcamada dev uçurum

ABD’de son yapılan Eğitim İstatistikleri Çalışması, en az 12 eyalette son on yıl içinde, yüzde 10’luk fon kesintisi olduğunu ortaya çıkarıyor. Şu an, öğrenci başına yıllık ulusal harcama 11 bin dolar fakat yoksul bölgelerde bu oran 1200 dolar daha düşük. Daha fazla sayıda öğrenciye hizmet veren, kalabalık ilçelerde ise yıllık ortalama 2 bin dolar daha düşük. Öte yandan, merkezi yönetim, yerel yardım için federal finansmanı düşürdü. Ardından, Federal yöneticiler, eyaletler ve bölgeler için devam eden fonları kestiler. 2008 krizinden bu yana federal fon yüzde 7 azaltıldı. Öte yandan, sınıfların fiziki koşulları da giderek kötüleşiyor. Los Angeles’ta en az beş okulda ayda sadece bir kez bakım ve temizlik işlemleri yapılıyor.

Yunanistan’da öğretmenlerin grevine polis saldırısı.

Grevdeki öğretmenlerin küresel talepleri

♦ Kamu hizmetlerinde kesintilere bağlı kaynakların eksikliği
♦ Sosyal koşulların sağlanmaması
♦ Çalışma koşullarının kontrol edilmemesi
♦ Eğitime- sınıflara, koşullara, ek çalışanlara yeterli bütçenin ayrılmaması
♦ Eğitime ayrılan fonlarda gerekçesiz kesintiler, eğitimin niteliğinin düşmesi.