Bu yıl iki büyük emek örgütünün dünya kongrelerine katıldım. Okyanuslar aştım, binlerce mil uçtum, kilometrelerce yürüdüm.

Bu yıl iki büyük emek örgütünün dünya kongrelerine katıldım. Okyanuslar aştım, binlerce mil uçtum, kilometrelerce yürüdüm. Dünyanın tüm taşıt araçlarıyla yolculuk ettim kısacası çok yoruldum. Tanıklıklarımla gönendim, öğrendiklerimle çoğaldım. Tüm yorgunluğum yok oldu. Bu iki büyük kongrede sendikam BASİSEN ve Üst örgütümüz Türk-İş adına ülkemi temsil etme onurunu yaşadım. Giderek güç kaybeden sendikaların birleşme mücadelelerine tanıklık gelecek adına umutlarımı yeşertti…

Global Unıon kısa adı UNI örgütlü olduğu iş kolları: Finans, Hizmet, Medya, Grafik, Teknik, Telekom, Ticaret, Kuaförlük, Güzellik, Eğlence, Güvenlik işkollarında 150 ülkeden 900 Sendikanın 20 milyon üyesini temsil eden koca bir emek örgütü.

Nagasaki’deki kongrenin sloganı:

Breaking Through Together İngilizceden başka dile zor çevrilen bir slogan. Atılım ya da çıkış yapmak. Özcesi güç kaybeden sendikal dünyaya kefeni yırtmalıyız der gibi…

 Japonya’da kadın hakları 1945 yılında kabul edilmiş ve iki şehrine aynı yıl bombalar yağmış…

Bir başka kongre sloganı:

“Işığınız barış için parlasın.”

Kongrenin yapıldığı kent Nagasaki olunca; tüm konuşmacıların son sözü “ Bir daha Nagasakiler olmasın!” oluyor…

Bir başka anlamlı söz de bu yıl Birleşmiş Milletlerin 8 Mart kadınlar günü sloganı: “Eşit haklar, eşit fırsatlar, herkes için ilerleme”

UNI genel sekreteri Phillip Jennings, coşkulu açış konuşmasında kadınlara müjdeler verip bir de dünyaya dayanışma eylemi duyuruyor:

“150 ülkeden sendika delegeleri olarak kalite ve barış şehrine hoş geldiniz!

Buraya ulaşmak için çok uzun yollar kat ettiniz ancak bizler, tüm insanlık için önem taşıyan bir yer olan Nagasaki’yi seçtik.

 Bu kongre sonrası UNI yönetim kademelerinde %40 kadın hedefliyoruz. Bu oranı tüm karar organlarında uygulamak zorundayız. Örgütümüzün tüm işkollarında çalışan kadın oranı oldukça çoktur. Kadın çalışanlarla erkek çalışanlar arasında küresel ücret farkı oranı %22. Yani erkekler aynı işe kadınlara kıyasla %22 oranında daha yüksek ücret alıyorlar. Finansal bir çöküntü geçirdik. UNI Dünya Kongresi bu krizi analiz edecektir. Divan başkanlığını UNI Dünya Kadın Komitesi Başkanı denise yapacak.

ETUC GENEL SEKRETERİ BİR KADIN OLUYOR

Bernadette Segol Avrupa’nın bir numaralı kadın sendikacısı olacak. Segol, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC’un, Aralık ayında genel sekreterliğini üstlenecek; Tarihinde ilk kez ETUC genel sekreteri bir kadın olacak.

EMEK TEMSİLCİLERİ DE EMEKLİ

Kongrenin birinci gününde dev ekrana yıllarca sendikal uğraşta bulunan emekli kadınların fotoğrafları düşüyor. Hepsinin yüzünde insana hizmetin çizgileri çoğalmış olsa da vicdanen rahat oluşlarının ışıltılı gülüşü yansıyor. İkinci yaşamlarında bile kimi evsizlere ev kimi de sivil toplum örgütlerinde yardıma gereksinimi olanlar için koşturuyor.

Kongre salonuna yorgun giren kadın sendikacılar sıra hak arama, emekçileri savunmaya gelince şahinleşiyorlar. Kongolu delege kongrenin ikinci günü tartışılan ‘Kadının Savaşta Silah Olarak Kullanılması’na gelince anlattıkları ile tüm delegeleri sarsıyor:

“Bir daha hiç tecavüze uğramış kadınları konuşmamak için bir araya gelmeli, dayanışma içinde olmalı, hep birlikte hükümetlerimizi değişmeye zorlamalıyız. Artık hayal kurma zamanı değil, harekete geçme zamanı. Bu sadece benim ülkemin, Mozambik’in, Brezilya’nın sorunu değil, bu ortak sorunumuz, UNI’nin sorunu. UNI hükümetlere karşı ayağa kalkmalı ve hükümetleri zorlamalıdır. Bu önergeyi oy birliği ile kabul etmenizi bekliyorum.”

İspanya’dan gelen delege farklı bir pencereden bakıyor: “Bu konuyu ekonomik krizden ayrı göremeyiz. ABD’de bankaların daha fazla para kazanma hırsının kurbanı kim oldu? Biz. Savaşta kadın ve erkekler ölüyor ama en büyük acıyı anneler çekiyor. Ülkeler birbirine silah satıp daha fazla para kazanıyor ve bu parayla daha fazla silah yapıp satıyor. Hükümetlerin de bu suçta payı var. Kriz zamanlarında özellikle kadınlara yönelik sosyal harcamaların kesilmesi de kadına yönelik bir şiddettir. Önümüzde çok zor yıllar var. Hükümetlerimize karşı ayağa kalkmalı ve kendi sesimizi kendimize duyurmalıyız. Bilmeliyiz ki kimse bizim adımıza konuşamaz, kimse bizi bizden iyi savunamaz.”

İngiltere’den gelen delege: “Sevdiğim erkeklere baktığımda savaşta bir köye girip kadınlara tecavüz etmeleri emredilse bunu yaparlar mıydı diye düşünüyorum ve savaş koşullarında bunun cevabının ne olacağını kesin olarak bilemiyorum.

Bizlere düşen bu tecavüzcülerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamak için mücadele etmek. Barış görüşmelerinde ve barış sürecinde kadınların yer almasını sağlamak için hükümetlerimize baskı yapalım. Savaşanlar da erkek, barış görüşmelerini yapanlar da erkek.” Diyor.

Bahamalar’dan gelen kadın delege konuşmasına “Kadınlar otobandan geliyorlar!” sloganıyla başlayıp, kongrenin ikinci gündemi olan ‘göç ve kadın’ o nedenle göçmen politikalarından söz ediyor ve konuşmasını bir şarkıyla noktalıyor.

Brezilyalı kadınlar ülkelerinde devrim yapıp eski bir gerillayı devlet başkanı seçince bu kez de atılım yapıp UNI kadın ağı kuracaklarını haykırıyorlar…

AFRİKALI KADINLARIN ÖZGÜVENİ MÜTHİŞ

Kadın kongrelerine dünya sendikal örgütleri özensiz hazırlansa da kadınlar öyle renkli ki bir anda kongreyi renge, coşkuya, sevgiye boğuyorlar. 3. Dünya Kadın Kongresi’nde Afrikalı delegelerin özgüvenine vuruldum. Mikrofonla buluşur buluşmaz konuşmalarının ya girişi ya ortası ya da sonunda ansızın bir şarkı patlatıyorlar. Ve Afrikalı kadın delegelere seslenerek eşlik etmelerini, tempo tutmalarını, oynamalarını istiyorlar.

Onların bu özgüvenine vurulmamak elde mi? İngiliz ve Fransız sömürgesi olmalarının acıları öykülerinde saklı yine de güzel olan öğrendikleri Fransızca ve İngilizce ile sorunlarını dünya platformlarında çok güzel anlatıyorlar.

Güney Afrikalı bir kadın delege şöyle sesleniyor: “Biz kadınlar çok uzun zamandan beri her türlü baskı ve şiddetle karşılaşıyoruz. Ama insanın bu kadar ilerleme sağladığı bu çağda kadın istismarının artması daha da acı. Kapitalistler kadını sermaye olarak kullanıyor. Bu Kongrede sesimiz yükseltmeli, hükümetleri silahsızlanmaya son vermesi için baskı yapmalı ve sadece bir konvansiyonu imzalamakla kalmamalarını, istismara uğrayan kadınları aktif şekilde korumak için çaba göstermelerini sağlamalıyız. Bir kadının tecavüze uğraması tüm insanlığın tecavüze uğramasıdır.”

 Afrikalı katılımcılar sahneye fırlayıp hep bir ağızdan şarkı söylüyorlar. 

“Kadınlar hazır olun

Parlamentoya gidiyoruz

Parlamentoyu biz doldurduğumuzda

Tüm bu sorunları çözeceğiz.”

Büyük bir hayranlıkla kongreyi birlikte izlediğim sendikamızın uzmanı Meral Günenç’e gülerek o an bulduğum tümceleri sıralıyorum:

EZİL EZİL NEREYE KADAR?

ÜZÜL ÜZÜL NEREYE KADAR?

BİRAZ DA NEŞELENSİN GARİBANLAR!

UNI Dünya Kadın Komitesi başkanı Yeni Zelandalı Denıse MCGUİRE kapanış konuşmasında: “Afrikalı eller çalışmamızı ele alıp ileriye götürecekler. Hiçbir şeyden korkmuyoruz. Sonsuza kadar dayanışma. Sorunların üstesinde birer birer geleceğiz. Güzelliğin ve sevginin simgesi olarak gülü seçtik ve Afrika’ya verdik… Afrika görevi devir aldı.

Cape Town’da görüşürüz sloganı atıyoruz…

2014 yılında Dünya 4. kadın ve UNI kongresi CAPE TOWN yapılacak. 2014 için hazırlanan klipte Nelson Mandela,  “ Güney Afrika’nın çok özel konukseverliği için sizleri bekliyoruz.” Bu sözler kadın delegeler tarafından coşkuyla alkışlanıyor.  Ayağa kalkıp sloganlar atılıyor: No more wars! (Savaşa son), No more violence! (Şiddete son)

Sonsuza kadar dayanışma şarkısı ayakta söyleniyor ve vedalaşıyoruz…

 

BÜYÜK UNI KONGRESİ DE YAPILDI

9-12 Kasım günü UNI kongresi başladı. Dünyanın tüm ülkelerinde iki bin delege spor salonunda toplandı…  Açılışta opera sanatçıları ipek kimonolar içinde çalıp aryalar söylediler. Davul şov eşliğinde Japon yazısı ile ‘Atılım’ sloganı yazıldı. Lise öğrencilerinden oluşan koro şarkılar söyledi. Japon sendikalar üst örgüt başkanı, “ Ülkelerinizde Nagasaki’nin gönüllü iyi niyet ve barış elçileri olun.”  Diyor. Nagasaki valisi ve belediye başkanı birer hoş geldiniz konuşması yapıyorlar.

 Daha sonra ITUC genel sekreteri Sharon Burrow kongrede yaptığı konuşmada barışa, dayanışmaya ve örgütlenmeye vurgu yapıyor:

“ Bu barış şehrini seçen sizleri, cesur ve ilham veren insanlarını kutluyor bu şehrin ve ülkenin barış ve silahsızlanma çabalarına destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Barış ve demokrasi özgürlüğün temelidir. Bu barış şehrinde bu hedeflere ulaşmak için başarı diliyorum. Bütün delegeleri Filistin ve İsrail barış görüşmelerini desteklemeye çağırıyorum. UNI heyetinin Filistin’i ziyaret ettiğini biliyoruz. Filistin hükümeti kalkınma yatırımları yapmaya çalışıyor.

FİLİSTİN’E DESTEK

Bizlerde sendikal hareket olarak Filistinli işçilere çalışma yasalarının oluşturmalarında istihdamın artırılmasında sendikal hareketin gelişmesinde destek olacağız. Bunun için çalışma planımızı yaptık. Burma’daki savaşa dünya ve Avrupa’da şaşırıyor. ‘Anlamıyorum’ diyor. Oradaki durumu incelemek için AB bir heyet gönderecekti, erteledi. Seçimlerin yapılmasını bekliyor.

Atılım yapmak kriz ortamında işçi hakları da büyük saldırılara uğruyor. Dünyada 250 milyon işsiz var. Her gün de artıyor.  Bizim çalışmalarımızın odak noktası istihdam işlerini korumak. Hükümetler istihdamı önemsemiyor. Spekülatif hareketler krizden sonra arttı. Şimdi de kemer sıkma politikalarının uygulanmasını istiyorlar. Çalışma yaşamının esnekleşmesini toplu iş sözleşmelerinin rolünün azalmasını istiyorlar. G20 toplantısında krizin yükünün işçilere yüklenmesini kabul etmeyeceğimizi bildireceğiz. 2011 yılında hükümetlerin istihdamla ilgili bir çalışmaları yok. Savaşacağız kazanacağız. Mücadele edeceğiz. Küresel sendikal hareket bu güce sahiptir. 2011 yılını küresel şirketlerle mücadele yılı seçtik.”

Dünyanın en büyük emek örgütü ITUC’un ilk kadın başkanı şimdide ilk kadın genel sekreteri Sharon Burrow, UNI genel sekreteri Phılıp’in iki yıl önce kendisine armağan ettiği küçük oyuncağı göstererek Nagasaki’ye gelmemi istedin geldim ve seni kutluyorum. Phılıp, oyuncağa imza attı ve birlikte kongreye katılan dünya delegelerini selamladılar.

TÜRK-İŞ HEYETİ NAGASAKİ’DE

UNI Kongresine Türkiye’den Türk – İş heyeti olarak BASİSEN başkanı Metin Tiryakioğlu, BASS başkanı Turgut Yılmaz, Türkiye Haber- İş başkanı Ali Akcan, TEZ KOOP  – İş başkanı Gürsel Doğru, BASIN İŞ başkanı Yakup Akkaya,  Türk KOOP-  İş genel sekreteri Metin Güney katıldılar. UNI icra kuruluna BASİSEN Başkanı Metin Tiryakioğlu yeniden seçildi.

Dünyanın en büyük emek örgütlerinin genel sekreterleri kadın. ITUC Sharon Burrow, Aralık ayında ETUC genel sekreteri Bernadette Segol.  Dünya sendikal hareketinde genel sekreterlik çok önemli ve işlevsel bir görevdir. Dünyada kadınlar için kritik eşik % 33’ten % 40’lara dayandı… Dünya emek örgütleri kadın sendikacılara emanet, yolları açık olsun!  Bizim ülkemizdeki emek örgütleri erkek örgütleri görünümünden ne zaman kurtulacak? Ülkemizdeki sendikalar ne zaman bir çatı altında birleşecek? Dünya emek kongreleri ne zaman Türkiye’de yapılacak?