Tüm dünyada coşkuyla kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İstanbul‘da keyfi olarak yasaklandı. Taksim’de her 8 Mart günü geleneksel olarak yapılan Feminist Gece Yürüyüşü için toplanan binlerce kadına polis saldırdı. Yürüyüşe saatler kala Fransız Konsolosluğu’ndan itibaren İstiklal Caddesi’ni bariyerler ve TOMA’larla kapatan polis, yurttaşların girişine izin vermedi. Bu keyfi engelle karşı çıkan yurttaşlara “şüpheli paket […]

Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis saldırısı!

Tüm dünyada coşkuyla kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İstanbul‘da keyfi olarak yasaklandı. Taksim’de her 8 Mart günü geleneksel olarak yapılan Feminist Gece Yürüyüşü için toplanan binlerce kadına polis saldırdı. Yürüyüşe saatler kala Fransız Konsolosluğu’ndan itibaren İstiklal Caddesi’ni bariyerler ve TOMA’larla kapatan polis, yurttaşların girişine izin vermedi. Bu keyfi engelle karşı çıkan yurttaşlara “şüpheli paket var” denilerek ablukaya kılıf uydurdu.

Bütün engellere rağmen Fransız Konsolosluğu önüne akın eden binlerce kadın, polis ablukasını aşmak için saatlerce direndi. Patriyarkayla uzlaşmıyoruz Feminist isyan” yazılı pankart açan kadınlar, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Kadınları değil cinayeti engelle”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük” sloganları attı.

Sloganlar eşliğinde ablukaya aşarak yürümeye çalışan kadınlara polis saldırdı. Saldırıya, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları eşliğinde karşılık veren kadınlar ile polis arasında uzun süreli bir itiş kakış yaşandı. Çok sayıda kadın ezilme tehlikesi geçirdi. Kitlenin üzerine peş peşe içinde biber gazı olan plastik mermiler sıkan polis, kadınları darp ederek Siraselvilere sürdü.

Saldırı anı BBC Türkçe muhabiri Mahmut Hamsici tarafından şöyle görüntülendi:

Binlerce kadınının buluştuğu Feminist Gece Yürüyüşü ve polis saldırısı fotoğraflara şöyle yansıdı:

POLİS, İSTİKLAL CADDESİNİ KAPATTI

Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi Feminist Gece Yürüyüşü öncesi polis bariyerleri ile çevrildi.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için kadınların buluşma noktası olan İstiklal Caddesi’nin giriş çıkışları, ara sokakları, bağlantı yolları bariyerler çekilerek yayalara kapatıldı.

Caddeye demir bariyerler yerleştirilirken polislerin de nöbet tutuğu görüldü.

Polis, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de kadınların yürümesini engellemiş ve biber gazı ile saldırmıştı.