Kudretli engelli Hawking başka gezegenlere yerleşmeyi öneriyor. Makul.

Kudretli engelli Hawking başka gezegenlere yerleşmeyi öneriyor. Makul. Gen yönetimi bu konuda önem taşır, sanırım.

Gelecek tahminleri dünya görüşü ile bağlantılı: Birkaç bin yıl sonra insanların üstünler sınıfı ile hizmet sınıfı diye görünüşleri de farklı iki temel gruptan oluşacağı 'öngörüsü' hiyerarşi alışkanlığı ile bağlantılı değil mi? Gerçekçilik ve bilimsellik adına potansiyel geleceklerde gezinmekten kaçınmak peşinen yenilmek demek.

Dünya Komünü hedefi sadece hayat tarzı için değil, bu gezegende hayatın sürebilmesi için de önemli.

Gidilen başka gezegenlerde kurulacak komünler arasındaki etkileşim de komün ruhuyla olmalı. Yoksa yabancılaşma ve hiyerarşi doğabilir. Galaksi Komünleri Komünü. Peki neden Kâinat Komünü (veya Evren Komünü) demiyorum? Ölçülü olma meselesi.

Doğu Afrika'dan yola çıkan atalarımız dünyaya yayılırken değişti, farklı renkler ve diller ortaya çıktı. (Siyahlara düşmanlık bilinçsiz bir ana-baba düşmanlığı mı acaba?) Süreçle ('zamanla'yerine), yabancılaşan kuzenlerin karşılaşmaları genellikle vahşî oldu. Aşiret ve millet gibi dar kalıplara sıkışarak çatışmaktalar. 'Ulus-ötesi' oluşumlar hâlâ ırkçı önyargılardan kurtulabilmiş değil. (Avrupa Birliği'nde Türk aleyhtarı ırkçılık yok mu?)

Öbür primatlar gibi insanlar da 'alan kapma ve koruma' içgüdüsüyle yaşayageldi. Tarih enerji trafiği. Ve genellikle İstanbul trafiği gibi.

Zekâ ve eleştiriden korkan bir devletin hızla aptallaşmasına karşı en iyi çare yine zekîce eleştiridir.

Dünya Komünü ütopyası ile,

laik ve demokratik bir dünya için.

./••

Homososyal

Dilbilim terimi olarak 'gürültü' iletişimi aksatan şeye denir. 'Homo' kelimesi 'homoseksüel' (hemcinsel) kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılır. Ve bu alışkanlık bu yazıyı serinkanlı okumanızı aksatan bir gürültü olabilir.

Homososyal ('homosocial') terimi benim icadım değil. Aynı cinsten oluşan kişilerden oluşan bir grup böyle nitelendiriliyor. Ve bir değer yargısı taşımıyor. Olumlu veya olumsuz bir kavram değil.

Godot'yu Beklerken homososyal bir piyes. (Beş erkek.) Sekiz Kadın piyesi de homososyal.

Spor sosyolojisi açısından, futbol homososyal bir spor. Ayrı ayrı erkekler takımı, kadınlar takımı oluyor. Teksas A&M Üniversitesi öğrencileri (iki takım da kız-erkek karışık olarak) futbol oynuyordu; sanırım o maça 'hete-rososyal' diyebiliriz.

Anneanne-anne-kız üçlüsünden veya dede-baba-oğul üçlüsünden oluşan bir aile de homososyal kategorisine girer.

Psikolog, sosyal psikolog ve seksologlara soru: Homososyal bir ortamda yetişen bir kişi karşı cinsle ilişkilerde zorlanır mı?

Sizce bu sosyolojik terim hangileri için kullanılabilir?

1. Parlamento

2. Köy kahveleri

3. Kilise

4. Cem evi

5. Yunan Mitolojisi

6. Papa ve kardinaller grubu

7. Parti yönetimleri

Bu yazıdaki 'homososyal' terimi rahatsız ettiyse nedeni homofobi olabilir mi?