Göze çarpanlar

YALNIZLAR İÇİN ÇOK ÖZEL BİR HİZMET

Yaşamın yazıyla, yalnızlığın ölümle iç içe geçtiği dünyadayız. Murat Gülsoy bu tehlikeli yakınlığı fantastiğe, bilimkurguya cesurca göz kırpan bir anlatımla birleştirerek okurun zihninde canlandırıyor.Birbirinden bağımsızmış gibi görünen bölümler, ekler, kara sayfalar deliliğin eşiğinde, yalnızlığın derinliklerinde ve ölümün karanlığında birleşiyorlar.Delirmekten ve yalnızlıktan kurtulmanın yolunu ölüme yaklaşmakta bulan karakterler, ölümle kol kola girdikçe deliliğin kaçınılmazlığını deneyimliyorlar.

goze-carpanlar-104224-1.

Murat Gülsoy
Can, 2016

KIRLANGIÇ DÖNÜMÜ

Yayımladığı öyküleriyle geniş bir okuyucu kitlesi edinen Sinan Sülün, şimdi de İletişim Yayınları tarafından yayımlanan “Kırlangıç Dönümü” adlı romanıyla edebiyatseverlerin karşısına çıkıyor. Hayata tutunmaya çalışan genç bir aşkın dünyayla imtihanını anlatan romanda yazar, aşkı kendine has üslubuyla ele alıyor ve “Farklılık mı, yoksa benzeşmek mi?” diye soruyor. Kırlangıç Dönümü, incelikli bir hikâye…

goze-carpanlar-104225-1.

Sinan Sülün
İletişim Yayınları, 2015

BÜYÜK KEDİ KATLİAMI – AYDINLANMA FRANSA’SINDA DÜŞÜNCELER, İNANIŞLAR

Kitap, 18. yüzyılın sıradan insanlarının yaşamlarından çeşitli sahneleri inceleyerek, bu dönemdeki insanlık durumuna, insanların olayları nasıl gördüğüne ve kurguladığına değiniyor. İlk 1984’te yayımlanan Büyük Kedi kültürel tarih alanında yazılmış bir klasik.

goze-carpanlar-104226-1.

Robert Darnton
Çeviri: Mustafa Yılmazer
Koç Üniversitesi Yayınları, 2015

SPİNOZA İLE KARŞILAŞMALAR

Bu derlemede yer alan yazılar, sadece klasik felsefeyle sınırlı olmayan, hukuka, siyasete ve sanata da uzanan bir perspektif genişliğiyle, “Spinoza ile karşılaşmalar”ın türlü biçimlerini ele alıyor: Felsefe tarihindeki karşılaşmalar, Hobbes, Locke, Kant, Hegel ve Jellinek ile Spinoza ilişkisi üzerine yazılar olduğu gibi, Macherey ve Deleuze’ün Spinoza’yla karşılaşmalarını ele alan yazılar da var.

goze-carpanlar-104227-1.

Derleyen: Güçlü Ateşoğlu,
Eylem Canaslan
Ayrıntı Yayınları, 2015

DEVLET DERSİ – ÇOCUK HAK İHLALLERİNDE CEZASIZLIK ÖYKÜLERİ

Bu kitapta Devlet Dersinde sokağa çıktığı için öldürülen, kötü muameleye maruz kalan, sokağa çıkılması yasak kentlerde ölen, iş cinayetlerinde, okulların güvensizliğinde yaşamını kaybetmiş, istismara uğramış, cezaevinde ölümle tanışmış çocukların hikâyeleri yer alıyor. Gündem Çocuk Derneği’nin 10. Yılında, Gazeteci Gökçer Tahincioğlu’nun kalemiyle hazırlanan bu kitap; cezasızlığın karanlığında yüzleşme sağlamayı ve bu karanlığa ışık tutmayı amaçlıyor.

goze-carpanlar-104228-1.

Yayınevi: Nota Bene Yayınları, 2015

AIAS

Yunan tragedyası yazarlarından Sophokles’in en eski eseri Aias, Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nin 259. kitabı olarak İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutan Sophokles, Aias’ı yazarken mitolojiden ve özellikle Homeros’un İlyada’sından esinlendi. Atina’nın altın çağında yaşamış örnek bir bilge olan Sophokles’in Aias tragedyası, Ari Çokona’nın özenli çevirisiyle çıktı.

goze-carpanlar-104233-1.

Sophokles
Çeviri: Ari Çokona
İş Bankası Kültür Yayınları, 2015

DOĞU ASYA GEZGİNİN EL REHBERİ

Gezgin Okan Okumuş, “Sınırları Kaldırdım” serisinin ikinci kitabı Doğu Asya – Alternatif bir Gezi Rehberi’nde dokuz ülkenin keşfedilmemiş köşelerinden bir araya getirdiği sosyal gözlemlerini, tarihsel okumalarını ve kişisel anılarını, her gezginin hayatını kurtaracak ipuçlarıyla beraber sunuyor. Kendi seyahatlerini, bütün içtenliğiyle okuyucusuyla paylaşan Okan Okumuş, Japonya’nın tapınaklarından manga kültürüne; Vietnam ve Kamboçya’nın unuttuğumuz ya da belki de hiç bilmediğimiz korkunç tarihi gerçeklerinden, Myanmar ve Laos’un bilinmeyen pazarlarına, sofralarına yolculuk ediyor.

goze-carpanlar-104234-1.

Okan Okumuş
Kolektif Kitap, 2016

UYKU

Ütopyayı sorgulayan bir ütopyada muhalif düşünceleri nedeniyle rüyaya sürgün edilmiş bir adamın hikâyesi... Hüsnü Arkan, Uyku’da, Mino’nun Siyah Gülü’nden Menekşeler, Atlar, Oburlar’a ve diğer romanlarına uzanan yelpazeyi genişletiyor.ısrar etmek, toparlanmak, kımıldamak için harcanan çabanın erdemine işaret ediliyor akıp giden sayfalarda.

goze-carpanlar-104235-1.

Hüsnü Arkan
Kırmızı Kedi Yayınevi, 2015

AÇIK RADYO KONUŞUYOR – İLK YİRMİ YIL

Kasvetin, acının ve ölümün Açık Radyo’nun 20. yılı vesilesiyle girişilen “Açık Radyo Kitaplığı”nın üçüncüsü Açık Radyo Konuşuyor: İlk Yirmi Yıl çıktı. Encore Yayınları tarafından yayımlanan kitap, dinleyici ve programcıları ile sürekli devinen radyonun macerasını yıl yıl ortaya koyuyor.

goze-carpanlar-104236-1.

Encore Yayınları, 2015