Murat TIRPAN

Haftanın “hafif” önerileri

MOONFALL; ROLAND EMMERİCH (AMAZON PRİME VİDEO)

Hazır uzun bir tatile girmişken yıl boyunca nitelikli filmler izleyerek görevini tamamlamış izleyicilere bu hafta iki “hafif” tatil izlencesi önerisinde bulunacağım. İlki Amazon’da gösterime giren felaket filmlerinin kralı Roland Emmerich’e ait Moonfall adlı film.

“Moonfall”, ayın yörüngesinden çıkarak Dünya’ya çarpması durumunda ortaya çıkabilecek dehşeti anlatıyor. Ancak film, bilim kurgu unsurlarını kullanırken “Transformers” filmlerine benzer  bir zayıf senaryoya sahip. “Moonfall”, “Melancholia” filminde olduğu gibi, Dünya’ya çarpacak dev bir gezegeni anlatan Lars von Trier’in filminin bir karşılaştırması olarak daha değerli olabilir aslında. Filmde, ABD ordusu ayı nükleer silahlarla yok etmeye karar verir. Ancak ayın içinde başka bir şey olduğunu keşfeden üç akıllı insan, Dünya’yı yok olmaktan kurtarmak için çaba sarf eder. Film, tek boyutlu karakter ilişkileriyle birbirine bağlı bir dizi klişe sunuyor. Emmerich’in vizyonu zaman zaman insanla ilgili duygusal bağlantıyı kaybediyor ve sonuç olarak film, yıkımı göstermek yerine pastiş kıvamında bir apokaliptik hikayeye sahip. Yine de felaket filmi hayranları ya da yaz sıcağında kolay izlenir bir şeyler arayan bünyelere önerilebilir. 

SİL GİTSİN (DELETE) (NETFLIX)

Haftanın ikinci önerisi Netflix’te gösterime giren Delete adlı Tayland dizisi. Bir telefonla istediğiniz kişiyi yok edebileceğinizi hayal edin... İşte bu ilginç fikir, “Delete” dizisinin ana konusunu oluşturuyor. Kameralı bir telefondan yararlanarak fotoğrafını çektiği kişileri yok edebilen Lilly ve Aim’in hikâyesini izliyoruz dizide. İkili, partnerleriyle mutsuz olan ve evlilik dışı bir ilişki yaşayan karakterlerdir. Bir gün, şans eseri “Sil Gitsin” adlı telefon eline geçen Lilly ve Aim, telefonun doğaüstü güçlerini kullanarak partnerlerini “silmeye” karar verirler ve yeni bir hayata başlamaya çalışırlar. Ancak her şey planladıkları gibi gitmez. Yönetmen ve ortak yazar Parkpoom Wongpoom, dizinin insan doğasının karanlık yönlerini ve karmaşık ilişkileri ele aldığını ve heyecan verici bir konuya sahip olduğunu belirtiyor. Aksiyon ve dram türlerinin sınırlarını aşan “Delete”, özel efektlerle dolu tuhaf ve çarpıcı bir deneyim sunuyor. Soğuk içeceklerinizi yudumlarken iyi gidebilir. İyi tatiller.