Türkiye, bir 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü’nü daha, giderek artan işçi ölümlerinin utancıyla karşılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba’nın hazırladığı rapora göre, ülkede her 4 saatte bir işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybediyor. Her yıl 15 bin işçi meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirirken, son beş yılda […]

Her 4 saatte 1 işçi ölüyor

Türkiye, bir 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü’nü daha, giderek artan işçi ölümlerinin utancıyla karşılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba’nın hazırladığı rapora göre, ülkede her 4 saatte bir işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybediyor. Her yıl 15 bin işçi meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirirken, son beş yılda intihar eden işçi sayısı ise en az 334.

17 YILDA 22 BİN İŞ CİNAYETİ

Raporda, AKP’nin iktidarda olduğu son 17 yılda en az 22 bin işçinin hayatını kaybettiğine,  yapılan yasal düzenlemelerin ise bu ölümleri engellemediğine dikkat çekiliyor. Buna göre, 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndan bugüne, hem iş kazaları hem de işçi ölümleri sistematik olarak artıyor. 2012’de 74 bin 871 olarak kayıtlara geçen iş kazası sayısı, her yıl artarak 2017 yılında 355 bine ulaştı. 2012-2018 yılları arasında 11 bin 494 işçi iş cinayetlerinde can verdi. Ölümler en çok tarım, taşımacılık ve inşaat işkollarında gerçekleşti.

YILDA 15 BİN İŞÇİ ‘HASTALIKTAN’ ÖLÜYOR

Raporda, meslek hastalığına bağlı ölümlere de işaret ediliyor. Türkiye’de meslek hastalıklarına bağlı ölümlere ilişkin sağlıklı veri oluşturulmuyor; ancak her yıl 100 bin ila 300 bin arası çalışanın meslek hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor. Verilere göre, her yıl meslek hastalığına yakalanan ortalama 15 bin işçi yaşamını yitiriyor. Raporda, meslek hastalıklarıyla ilgili veri oluşturma konusunda Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluk almadığına ve meslek hastalıkları ile ilgili tedavi veren sadece iki hastane bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

İŞÇİ İNTİHARLARI ARTIYOR

Rapora göre, Türkiye’de yaşanan işçi intiharlarının başlıca üç nedeni borç, mobbing ve işsizlik. Ekonomik krize bağlı olarak artan hayat pahalılığı çalışanları her geçen gün biraz daha borç sarmalının içine çekiyor. Bunun yanında inşaat, tarım ve genel hizmetler işkollarındaki yoğun çalışma baskısı ve mobbing uygulamaları da intiharları tetikliyor. İşçi intiharlarında özellikle son 5 yıldır artış yaşandığına vurgu yapılan raporda, bu süre zarfında en az 334 işçinin yaşamına son verdiği belirtiliyor. İşçi intiharlarının da iş kazası kapsamında sayıldığının altı çizilen raporda, mobbing ve ağır çalışma koşullarına bağlı yaşanan intiharların birinci nedeninin işyerlerindeki denetimsizlik ve güvencesizlik olduğu vurgulanıyor.