İstinaf Mahkemesi, eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç ve eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarımız Güray Öz’ün de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezalarının uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin aykırılık bulunmadığını […]

Hukuksuzluk kesinleşti

İstinaf Mahkemesi, eski Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç ve eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarımız Güray Öz’ün de aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezalarının uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin aykırılık bulunmadığını aktararak yapılan istinaf başvurularının esastan reddine karar vererek, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onadı.

7 kişi cezaevine girecek

İstinaf Mahkemesi’nin verdiği kararda 5 yılın üzerinde ceza alan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Ahmet Şık ve Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında verilen onama kararını 15 gün içinde Yargıtay’a taşıyabilecekleri aktarıldı. Ayrıca İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin de haklarında beraat kararı verdiği eski Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay ve eski muhasebe müdürleri Günseli Özaltay, Bülent Yener için ise İstinaf Savcısı’nın Yargıtay’a başvurma hakkı bulunduğunu aktardı. Kararda, 5 yılın altında ceza alan isimlerin ise, bu onama kararı ile haklarındaki cezanın kesinleştiği ifade edildi. Davada değişik sürelerle tutuklu olarak yargılanan ve beş yıla kadar çeşitli sürelerle hapis cezası alan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper, Bülent Utku ve Güray Öz’ün dosyaları istinaf mahkemesinde karara bağlandı. Bu kişiler cezaevine girecek.

AYM’ye başvurulacak

Mahkeme verdiği kararında 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen Ahmet Şık’ın “suçun işlendiği” ve kararın verildiği tarihlerde milletvekili olmadığı belirtilerek, Şık’ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı kaydedildi.

Haklarındaki hüküm kesinleşen isimler Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacak, ancak bireysel başvuru süreci infaz sürecini engellemiyor.

***

‘İçler acısı bir karar’

1 yıl 16 gün cezaevinde kalacak olan Mustafa Kemal Güngör kararın sadece hukuka değil Anayasaya da aykırı olduğunu vurguladı. Güngör şunları söyledi: “Bu dönem adalet sistemimiz için kara bir dönem. Sonuç olarak bu dava bizim üzerimizden, Cumhuriyet gazetesi üzerinden basına verilen bir gözdağıydı. Muhalif unsurlara bir gözdağıydı. Tüm muhalifleri susturmak için basının eleştiri hakkını ortadan kaldırmak için böyle bir dava açıldı. Hukuka değil kanuna bile aykırı bir kararla mahkeme edildik. Elbette bunun hukuk önünde yargı önünde bir gün hesabı verilecek. 33 yıllık bir avukat olarak söylüyorum, hukuk açısından içler acısı bir karardır.”

***

‘Tahmin ediyorduk’

Cezası onandığı için tekrar cezaevine girecek olan BirGün Yazarı Güray Öz, “Türkiye’nin bugünkü halinde başka türlü bir karar beklemek hayalcilik olur” dedi. Cumhuriyet gazetesi davasında beş yıla yakın hapis cezası alan Güray Öz, davanın böyle sonuçlanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Kalan cezasını tamamlamak üzere cezaevine girecek olan Güray Öz, hazırlanmaya başladığını söyledi. Öz, “Türkiye’nin bugünkü halinde başka türlü bir karar beklemek hayalcilik olur. Herkesin yakından takip ettiği bu davada neyin gerçek, neyin gerçek dışı olduğu biliniyor” dedi.