Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık ayı verilerine göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0.40 düşerken, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20.30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.30 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16.33 arttı. TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları itibariyle Aralık ayında tüketici […]

Hükümet enflasyon rakamını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık ayı verilerine göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0.40 düşerken, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20.30, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.30 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16.33 arttı.

TÜİK verilerine göre, ana harcama grupları itibariyle Aralık ayında tüketici fiyatları endeksinde yer alan gruplardan; gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1.08, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.78, sağlıkta yüzde 0.62, lokanta ve otellerde yüzde 0.31 ve alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.16 arttı.

KIŞ İNDİRİMİ

Ana harcama grupları itibariyle Aralık ayında en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.08 ile giyim ve ayakkabı olurken diğer ana harcama gruplarındaki düşüşler; ulaştırmada yüzde 2.56,eğlence ve kültürde yüzde 0.25,haberleşmede yüzde 0.11 ve konutta yüzde 0.06 oldu.

ZAMLANAN ÜRÜNLER DE VAR

TÜİK tüketici fiyatları endeksinde yıllık en yüksek artışlar ev eşyası grubunda yüzde 31.36 ile yaşandı. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 28.80, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 25.11, konutta yüzde 23.73 ve eğlence ve kültürde yüzde 20.86 oldu.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ HAM PETROLDE

TÜİK Aralık ayı yurt içi üretici fiyat endeksini de açıkladı. Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2.22 düşerken, bir önceki yılın Aralık ayına göre ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.64 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 27.01 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayinin dört sektörü Aralık ayında bir önceki aya göre düşerken; madencilik sektöründe yüzde 2.46, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.56, elektrik, gaz üretim ve dağıtım sektöründe yüzde 8.47 ve su sektöründe yüzde 0.13 geriledi.
Bir önceki aya göre en fazla düşüş; yüzde 22.56 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 13.14 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 8.47 ile elektrik, gaz üretim ve dağıtımı olarak gerçekleşti. Buna karşılık tütün ürünleri yüzde 1,99, içecekler yüzde 1.74, diğer ulaşım araçları yüzde 1.59 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

***

Kiraya TÜFE ayarı

2018 yılında son derece dalgalı bir seyir izleyen döviz kurları ve emtia fiyatları gelişmeleri karşısında hassas olan ÜFE yerine kira artışlarında TÜFE’ye geçilmesiyle kira fiyatlarında aşırı artışın önlenmesi hedeflenmişti.

TÜİK’in açıkladığı on iki aylık ortalamalara göre TÜFE artışı yüzde 16,33 oldu. Dolayısıyla, mal sahipleri kiracılarına yüzde 16.33 üst sınırından kira artışı yapabilecek.

***

Bu rakama kimse inanmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yıllık enflasyonun yüzde 20,30 olarak açıklanmasına ilişkin, “Ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamları, gerçek enflasyondan düşük açıklandı.” dedi.

Erdoğdu, açıklamasında, hükümetin sopayla enflasyonu düşürme çabasının, bu ay 0,40 puan düşüş ile yıllık enflasyonu yüzde 20,30’a çektiğini söyledi.

Enflasyonun beklentilerin bile altında açıklanması nedeniyle çalışan ve emeklilerin yaşadıkları enflasyon oranında değil, TÜİK tarafından makyajlanmış rakama göre zam alacaklarına dikkati çeken Erdoğdu, alt ve orta sınıfın bütçesini kapsayan gıdada yıllık enflasyonun yüzde 25, konutta yüzde 24, ev eşyasında ise yüzde 32 olduğuna değindi.

Normal şartlarda enflasyon düştüğünde döviz kurunun da düşeceğine, ulusal paranın eğer kazanacağına dikkati çeken Erdoğdu, şöyle devam etti: “Tek gerçek, vatandaşın markete gittiğinde aynı alışverişe 4 ay öncesine göre 2-3 katı para ödediği. Devletin vergilerde yeniden değerleme oranı yüzde 23’ün üstünde iken, köprülere yüzde 43 oranında zam yapılmışken, enflasyonun yüzde 20 olduğuna kimseyi inandıramazsınız.”

***

Zamlı maaşlar 15 Ocak’ta

TÜFE’nin aralık ayında yüzde 7.14’ten fazla düşmemesi nedeniyle memur, sözleşmeli ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödenecek.

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak’ta alacak.

2018’nin ilk 6 ayında enflasyon yüzde 9.17 olmuş, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 5.17 enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı.