ÇİÇEK GİBİ ŞARKILAR Hüsnü Arkan, Kırık Hava albümü sonrasında yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Arkan yeni albümü Kanat Sesleri’nin ilk müjdesini Cam Güzelleri adlı şarkıyla verdi. Söz ve müziği Arkan’a ait olan ve düzenlemelerinde Efe Demiryoğuran ile Cihangir Aslan imzası olan şarkıya ait klip de 28 Şubat akşamı YouTube’ta yayımlandı. Özgür Biber’in senaristi ve yönetmeni olduğu […]

Hüsnü Arkan’dan ‘Cam Güzelleri’, Sıla’dan ‘Acı’: Haftanın kültür sanat ajandası

ÇİÇEK GİBİ ŞARKILAR

Hüsnü Arkan, Kırık Hava albümü sonrasında yüreğimizi dağlamaya devam ediyor. Arkan yeni albümü Kanat Sesleri’nin ilk müjdesini Cam Güzelleri adlı şarkıyla verdi. Söz ve müziği Arkan’a ait olan ve düzenlemelerinde Efe Demiryoğuran ile Cihangir Aslan imzası olan şarkıya ait klip de 28 Şubat akşamı YouTube’ta yayımlandı. Özgür Biber’in senaristi ve yönetmeni olduğu klipte şarkı kadar, Sennur Noyanoğlu’na da hayran oluyoruz. Bir kış güneşinde klibi izleyin ve sevgiyi ömürlerde bulun. Şimdiden merakla albümü ve albüm öncesindeki sürpizleri bekliyorum. Bu arada ‘Arkan’ın şarkı sözlerinde çiçek isimleri’ diye bir dosya yapsam, bir yeni şarkıyı daha eklemiş olurdum listeye.

1 Mart bereketli bir gün oldu. Feridun Düzağaç, 10. stüdyo albümü ‘10’a Özel’i yayımladı. Geçtiğimiz günlerde [mecra]’da Misafir Odası’nda konuk aldığım Düzağaç, “Single yayımlamayı anlamıyorum.

Dinleyiciden bir şeyler saklıyormuş gibi geliyor” demişti. Bir diğer lafı da, “Sanki müzik camiasının bana ihtiyacı yokmuş gibi düşündüm. O yüzden bekledim” dedi. Her iki sözünden de yola çıkarak demeli ki, iyi ki beklemiş. 10 şarkının yer aldığı albümde Düzağaç, geleneksel Türk Müziği enstrümanlarını da işlemiş, ama öte yandan Pişmanlık Sineması gibi bir şarkıyla da elektronik müziğe göz kırpmış, değişik olmuş, güzel olmuş. ‘Sen Yoksun Diye’, ‘Dinle’, ‘Gözlerinden Anlarım ’ ile Peyk şarkısı ‘Gidin’in yeni yorumu şimdiden favorim. ‘Sanatoryum’ şarkısı ise soundu ile de sözleri ve klibiyle de tam bir adalı şarkı. Üstelik Hrant’a da selam var: “Her Kınalı durağında aynısı olur/ Hrant iskeleden bize seslenir durur…” İyi ki de var!

Sıla, 4 şarkılık EP’si Acı’yı yayımladı. Sabır ve Medet isimli iki şarkının, ‘Ağrı’ isimli intro’nun ve Sabır’ın club remix düzenlemesinin olduğu EP’de hem hüzün hem eğlence var. Sabır’da, “Bir kadehte gidene hade!” diyen Sıla, “Bıktım yekûn gitmelerden/ Acısızca nasihat edenlerden” diyor. Sanırım son sözden sonra Sıla’nın şarkı sözlerine dair geyik biraz daha sahileşecek. Bir gün sormak isterim ‘Neden bu eski kelimeleri kullanma hevesi?’ diye. Tüm bunlara rağmen Sıla’nın güçlü vokaline yine şahit oluyoruz.

KENTE ŞİİRLER

Sanatçıların yaşadıkları kentlere dair sahip oldukları izlence her daim merak konusu olmuştur. Şair Ömer Erdem de tam buradan yaklaşıp yeni şiir kitabı ‘İstanbul’a’yı Everest etiketiyle yayımladı. Kent, ev ve ülke için yazdığı şiirleri bir araya getiren Erdem, kaldırım taşlarının arasından otlar yeşertiyor.

Sanatçıların yaşadıkları kentlere dair sahip oldukları izlence her daim merak konusu olmuştur. Şair Ömer Erdem de tam buradan yaklaşıp yeni şiir kitabı ‘İstanbul’a’yı Everest etiketiyle yayımladı. Kent, ev ve ülke için yazdığı şiirleri bir araya getiren Erdem, kaldırım taşlarının arasından otlar yeşertiyor.

İstanbul’a dair Yeşilköy’den Kartal’a, Sarayburnu’ndan Sarıyer’e, Suriçi’nden Beyoğlu’na semt hikâyelerini konu alan ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’ Kırmızı Kedi etiketiyle yayımlandı. 1938-1939 yıllarında Akşam’da yayımlanan yazıları Necdet Sakaoğlu yayına hazırlamış. İstanbul’un tarihi alışkanlıklarını görmek için fotoğraflarıyla beraber enfes bir kaynak.

Can Yayınları, bir süredir Mustafa Çevikdoğan editörlüğünde ‘Miras’ isimli diziyi yayınlıyor. Mehmet Rauf’tan Halid Ziya’ya, Mahmut Yesari’den Hüseyin Rahmi Gürpınar’a kitaplar geldi üst üste. Dizi, orijinal metin ve günümüz Türkçesi edisyonlarıyla Türkçe klasiklere dair iyi bir çizgi yaratıyor. Çevikdoğan’ın dediğine göre Osman Cemal Kaygılı, Gürpınar ve Uşaklıgil’den kitaplar gelmeye devam edecek.

FİMMOR BAŞLIYOR

Bu akşam ‘Etnik Bas’ serisi kapsamında Filistinli elektronik rock grubu 47Soul ve Arap elektronik müzik ikilisi Zenobia, Babylon’da sahne alacak. Konser 22.00’de başlayacak.

7 Mart – 13 Nisan 2019 tarihleri arasında Fırat Arapoğlu küratörlüğünde, Future Unforgettable isimli sergi Bulgar sanatçı Krassimir Terziev konukluğunda Versus Art Project’te gerçekleşecek. Daha önce Türkiye’de SALT, Antrepo İstanbul, BİLSART, 3. Mardin Bienali, 6. Çanakkale Bienali, Gaia Gallery, Evin Sanat gibi farklı müze, galeri ve bienallerde eserleri sergilenen Terziev’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olacak.

2003 yılından itibaren Filmmor tarafından her sene düzenlenen Uluslararası Filmmor Gezici Kadın Fimleri Festivali bu yıl 7 Mart 2019 İstanbul’da başlayacak ve İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Giresun’a gittikten sonra 7 Mayıs’ta bitecek.