İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün askıya alındığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Açıklama hakkını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Bugün dernek binasında düzenledikleri basın açıklamasında konuşan İHD İzmir Şube sekreteri Ahmet Çiçek, “Yasaklamayı uygulayan kolluk güçleri de engellemeyi orantısız bir şekilde; yerlerde sürükleyerek, hakarete varacak sözler kullanarak, biber gazı, plastik […]

İHD: Açıklama hakkının önündeki engeller kaldırılsın

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün askıya alındığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Açıklama hakkını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bugün dernek binasında düzenledikleri basın açıklamasında konuşan İHD İzmir Şube sekreteri Ahmet Çiçek, “Yasaklamayı uygulayan kolluk güçleri de engellemeyi orantısız bir şekilde; yerlerde sürükleyerek, hakarete varacak sözler kullanarak, biber gazı, plastik mermi kullanarak kitleyi engellemektedir. Ayrıca ters kelepçe takarak gözaltılar yapmaktadırlar. Sadece son 10 günde onlarca insan bu tür muamelelere maruz kalmıştır. Bu uygulama Anayasamıza aykırı bir uygulamadır. Düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama özgürlüğü ve basın açıklaması özgürlüğünün engellenmesidir ve anayasal bir suçtur. Devlet bu engellemelerle suç işlemektedir” diye konuştu.

Çiçek, açıklamasında şunları söyledi:

“Uygulamanın geldiği son nokta, bugün, Gebze Hapishanesi önünde açıklama yaptırılmayan ailelere yapılan uygulamayı protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen İHD Kocaeli Temsilciliği’nin açıklaması engellenmiş; bu da yetmemiş, temsilcilik binasında basın toplantısı yapmak istemelerini de ‘gözaltı’ tehdidiyle engellenmiştir. Gelinen nokta ifade etme hakkının bina içinde dahi yaptırılmaması oldukça vahim bir durumdur. Bir kısım insan, bu haklarını herhangi bir engellemeye uğramadan kullanabiliyor ve bu demokrasi sayılıyorsa, başka bireyler ve gruplar bu haklardan neden yararlanamamaktadır? Bir hakkın kullanımı herkese eşit düzeyde olmalıdır.

Biz insan hakları savunucuları yetkililerin adilane davranmasını ve herkesin açıklama hakkını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”