İki milyon insanın sokaklara döküldüğünü görmeyi isterim
Fotoğraf: Depophotos (Arşiv)

Prof. Dr. Ali ARAYICI/Paris

Fransa'da emeklilik reformuna karşı ülke genelindeki seferberlik sürüyor. Son olarak geçen hafta yine yüz binler meydanlara çıktı. Ülke genelinde 250 yerde protesto yürüyüşleri düzenlendi.

Sendikalar Macron hükümetinin reformuna karşı "sayfayı tersine çevirme" iddiasında. Eylemler bundan sonra da devam edecek. Ancak bazı sendikalar teslim bayrağını çekmiş durumda. Bunlardan biri, 21 Haziran'da görevden ayrılacak olan Sosyalist Partisi'ne (PS) yakınlığıyla bilinen Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger. Berger, "Hoşumuza gitse de gitmese de emeklilik maçı sona eriyor" dedi.

Fransız Komünist Partisi'ne (PCF) yakınlığıyla bilinen Genel İşçiler Sendikaları Konfederasyonu'ndan (CGT) Céline Verzeletti, 6 Haziran’daki grev için "Bir önceki gibi en yüksek düzeyde olmadı" dedi. Birleşik Sendikalar Federasyonu (FSU) Genel Sekreteri Benoît Teste “En azından eğitimde biraz katılım oldu" diyerek bir döngünün sonuna gelindiğini kabul etti. Resmi yetkililere göre 70 bini başkent Paris'te olmak üzere, 250 büyük yerleşim birimlerinde yapılan yürüyüşlere 800 bin kişi katıldı.

MACRON’UN OYUNLARI

Macron hükümeti, sendikalar ve işverenlerle birlikte haziran ayı ortasında Başbakanlık'ta ya da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çok taraflı bir toplantı yapmayı planlıyor. 6 Cumhuriyetçi (LR) milletvekilinin de yardımıyla, yasa tasarısının yaş durumuna ilişkin ilk maddesi 38 evet, 34 aleyhte ve bir çekimser oyla reddedildi. Hükümetin entrikalarını kınamak için, toplantıyı terk eden Yeni Popüler Ekolojik ve Sosyal Birlik (NUPES) milletvekillerinin yokluğunda; merkez sağ ağırlıklı Rönesans, MoDem ve Ufuklar partileri, metnin geri kalanını onayladı.

Emeklilik reformuna karşı, Paris'te yapılan gösterilerin 14’üncü gününde, CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger ücretler, satın alma gücü veya çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bu seferberliğin geliştirilmesini istedi. Berger, emeklilik reformuna karşı 6 aydır süren ulusal seferberliğin ardından 6 Haziran'da CFDT'nin Genel Sekreteri olarak son gösterisine katıldı.

BU ARTIK SON GÖSTERİ

Sendikalar tarafından düzenlenen protestoların önemli olduğunu söyleyen Berger, “Bu, emeklilik reformuna karşı son gösteri” dedi. Berger, 21 Haziran'da, yerini Marylise Léon'a devrettikten sonra sahaya çıkacağını söyledi. Berger, "Önce susacağım, dinleneceğim. Zamanı geldiğinde de ne yapacağımı söyleyeceğim” dedi. Berger, “Gelecek hafta iki milyon insanın sokaklara döküldüğünü görmeyi çok isterim. Ama bu doğru değil” diye ekledi.

 CGT'nin Genel Sekreteri Sophie Binet ise ücretlere ve aynı zamanda İş Kanunu ve "kadınların erkeklerle eşitliği" konusundaki "Macron kararlarına" atıfta bulunarak "gerçek müzakereler" istediğini yineledi. "Emekliler her zaman bir mücadele olarak kalacak olsa bile, şu anki hedef somut ilerleme kazanmak" diyerek "sendikalar arası birlik içinde kalacağını" teyit etti. Ülkede, "öfke nedeniyle daha fazla gösteri olması muhtemel" değerlendirmesinde bulundu.

Sophie Binet, işçi temsilcilerinden çıkan tüm önerileri "kontrolden çıkarmakla" suçlayan hükümetin, yeni bir yöntem arayışı içine girdiği çağrısında bulunuyor. "Sendikalarla ciddi bir şekilde müzakere etmeyi reddeden hükümettir" diye yakınıyordu. "Yapmayı kabul ettiği tek şey, gündemi temelinde tartışmak. Ama, onun gerici hükümeti ve işveren gündemini istemiyoruz" dedi.

AKTİF SAVUNMAYA GEÇMEK

İşçi sendikaları 13 Haziran'da görüşme yapmayı kararlaştırdılar. FSU Genel Sekreteri Benoît Teste'nin, emeklilik reformunu iptal etmek için protesto günlerinin iyi bir değerlendirmesinin yapılmasını istedi.

Elysée Sarayı'nda bir toplantı yapılması fikri sendika liderlerini ikiye böldü.

Fransız Hristiyan İşçi Konfederasyonu (CFTC) Genel Sekreteri Cyril Chabanier, "Emekli maaşlarından başka diğer konularda müzakere etmek için iyi bir zaman olduğundan dolayı, gitmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ancak, İşçi Gücü (FO) Genel Sekreteri Frédéric Souillot, örgütünün "yayımlanacak tüm başvuru kararnamelerine -adalet önünde- savunacağına" söz vererek, örgütünün bu "sahte olan sosyal konferansa gitmeyeceğini" ileri sürdü.

Fransa Yöneticiler Konfederasyonu-Genel Yöneticiler Konfederasyonu (CFE-CGC) adına konuşan François Hommeril de, "Cumhurbaşkanı tarafından yapılan bir iletişim operasyonuna gitmek istemiyorum" dedi.

Dayanışmacılar (S) adına konuşan Simon Duteil'e göre, emeklilik reformunun ötesinde birliğini sürdürmek isteyen sendikalar, "savunmacı" bir duruştan daha "saldırgan" bir tavra geçerek ortak öneriler üzerinde çalışmaya başladı. Protesto sloganını genişleterek, "reformun geri çekilmesini kazanmak" ve "sosyal ilerleme elde etmek" için seferberlik çağrısında bulundu.

İşçi sendikaları, LIOT'un verdiği önergenin başarısız olması durumunda yeni stratejisini henüz açıklamadı. CGT Genel Sekreteri Binet, her türlü eyleme hazır olduklarını dile getirdi. Özetle Fransa’da işçi düşmanı emeklilik reformuna karşı eylemler de tartışmalar da devam edecek.