Uşak’ta her yıl mayıs ayında yapılan Geleneksel Çilek, Kültür ve Sanat Festivali bu yıl hava şartlarının üretimi geciktirmesi nedeniyle bu ay yapılacak. Çilek üreticileri üretimin düştüğünden yakınıyor.

İklim krizi çilek üretimini vurdu
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

Uşak’ın Sivaslı ilçesinde her sene mayıs ayında yapılan Geleneksel Çilek, Kültür ve Sanat Festivali bu yıl hava şartlarından dolayı üretimin gecikmesinden dolayı 9-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak. 35’incisi gerçekleştirilecek olan Çilek, Kültür ve Sanat Festivali’nde Manuş Baba, Atiye, İrem Derici gibi sanatçılar sahne alırken yöresel gösteriler, yarışmalar ve çocuklar için özel eğlenceler yer alacak. Çilek üreticileri ise yağmur, don gibi hava şartları nedeniyle bir aylık gecikmenin yaşandığını ve üretimin geçen seneye göre düştüğünü belirtirken, girdi maliyetlerinden dolayı zorlandıklarını söyledi.

GİRDİ VE İŞÇİ MALİYET GEÇEN YILA GÖRE ARTTI

Çilek üreticisi Veli Dardarel, “Sivaslı ilçemizde 35’incisi düzenlenecek olan Çilek Festivali için biz 15 yılı aşkın süredir hem meyve hem fide üzerine üretim yapıyoruz. Normal şartlarda meyve tam bu vakitlerde erimeye başlıyordu ama bu yıl yağan yağmurlar ve hava şartları nedeniyle eski yıllara nazaran bir ay gecikme yaşandı. İlaçlama, gübreleme gibi maliyetler geçen yıla göre artış gösterdi. Geçen yıllarda 25 kilogramlık olan gübreleri 1200 liradan alıyorduk, bu yıl ise 2 bin 500 lirayı buluyor. İşçi maliyetlerinde de geçim derdi zor olduğu için artış var. Geçen yıl 80-100 lira bandında işçi çalıştırıyorduk, bu yıl ise bir işçinin günlük yevmiyesi 300 lirayı buluyor. Tüm bunlardan dolayı ilçe genelinde çilek üretimi her geçen yıl azalmaya devam ediyor” dedi.

Dardarel, geçen yıl son sezonda 30 liradan satılan yerli çileğin bu yıl 40 lira bantlarında satılacağını belirtirken “Çilek tropikal bir meyve olduğu için yağmuru, nemi, rutubeti sevmez. Bu yüzden meyvelerin çoğunda çürümeye başlayacağı yönünde izlenimler var” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER İKLİMDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Bir diğer çilek üreticisi Yıldıray Keskin ise şunları söyledi: “20 yıldır çilek üreticiliği yapıyorum. Bu yıl üretim geçen yıllara göre az da olsa düştü. Girdi maliyetlerinde de geçen yıla göre artışlar var. Çilek üretiminin maliyeti de artınca üretici ister istemez olumsuz etkilendi. Her yıl mayıs ayında hasadını yapıyorduk ancak bu yıl hava şartlarından dolayı gecikme yaşandı.”