İktidar kendi kendini durduracak!

> RABİA YILMAZ rabiayilmaz@birgun.net

Tüm ülke yeni hareketlenmişken, herkes bir anda onunla durmaya başladı. Ona göre, tepkisiz tepki vermek, en iyi konuşma biçimiydi. Var olan yolları yürüyerek değil, durarak aşmayı tercih edenlerden oldu. Gezi Direnişi’nin 2. yılında Duran Adam olarak tanıdığımız Erdem Gündüz ile durma eyleminden sonra hayatında nelerin değiştiğini, son iki yılda toplumsal olaylar çerçevesinde onu neyin durdurduğunu ve iktidarı neyin durduracağını konuştuk.

POLİS DEVLETİNE DÖNÜŞTÜ
“Hayatımı olduğu gibi, kaldığı yerden sürdürmeye devam ettim. Aynı yerlere gitmeye, aynı şeyleri yapmaya, dans etmeye, dans düzeni yapmayı sürdürdüm. Gezi’den sonra Türkiye bir polis devletine dönüştü.”

“Gündem sürekli değişti ve değişiyor. Önümüzdeki günlerde bir seçim yapılacak. Ve bence hiçbir partinin adı adalet ya da özgürlük olmamalı! Bu sistem içinde adaletin de özgürlüğün de olması mümkün değil. Yalancı durumuna düşebilirsiniz. Ki düşüyorsunuz.”

“Gezi Direnişi’nde bir yurt savunması vardı. Özgürlük, hak ve eşitlik sınaması yapıldı. Şimdi diyorlar ki; ‘’Bizi kandırdılar, ‘Paralel yapı’nın işi bunlar...’’ Ama politikacılar at gözlüklerini çıkarmadığı sürece, bu haksız sistem devam edecek. Çünkü politikacılar yönlendirebildiği milyonlar hakikaten kör ve sağır olabiliyorlar.”

ORADAYDIM VE O ANDAYDIM
“Ben Gezi Direnişi’nde durmayı ne tercih ettim, ne de karar verdim. Sadece oradaydım, o andaydım ve oluverdi. Benimle birlikte duran ve durmayan insanlar her yerdeler. Duran adam da kahraman olabilir. Ama Erdem Gündüz değil. Ben herhangi biriyim. Herkes kadar biriyim. Ama bedenim biraz daha zeki olabilir. Yollar yürüyerek aşınmadıysa, demek durmak gerekti.”

“Benim işim dans etmek, aslında hiçbir zaman da durmadım. Evet Gezi’ye değil de, AKM’ye karşı durmayı tercih ettim. Çünkü ben bir sanatçıyım. Ben Atatürk Kültür Merkezi’nde çok iyi oyunlar, çok iyi dans gösterileri seyrettim. Orada çok iyi festivaller gerçekleştirildi. İstanbul’la ilgili akıllarda kalan kültürel ve sanatsal gösterilerin, festivallerin ev sahibi AKM. AKM aslında bir yaşam biçimini de gösteriyor. Bu yapıya o dönemde son 5 yıl içerisinde bir çivi dahi vurulmamıştı. Doğal olarak tepki göstermeliydi. AKM uzun bir süredir AKM değildi. Son zamanlarda PDM, yani polis dinlenme merkezi olmuştu. Olayları gördüğünüz gibi yorumlarsanız; makinalardan bir farkınız kalmaz. Eğer durma eylemine odaklanırsanız, direnişin bütününden kopmuş olursunuz.”

“İktidarın ‘Durmak yok, yola devam sloganı’nın bizim için geçerliliği yok. İktidar kendi kendini durduracak. Doğada nasıl bir döngü varsa, bu iktidar da yıkılacak.”