Türkiye’de seçime günler kala ilk kez oy kullanacak gençlerin tercihlerinin ne yönde olacağı merak ediliyor. Genç seçmenler muhalefetin sosyal medyayı daha aktif kullanması gerektiği konusunda hem fikir.

İlk kez oy kullanacak genç seçmenler: Fikrimiz reklam filmiyle değişmez
Fotoğraf: DepoPhotos

BirGün EGE

Türkiye’de 14 Mayıs Genel Seçimleri’ne sayılı günler kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre 5 milyon genç bu seçimde ilk kez oy kullanacak. Cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci tura kalması halinde ise 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin genç seçmen daha oy kullanabilecek.

Yapılan araştırmalara göre sosyal medyayı aktif şekilde kullanan gençlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor.

Daha önce televizyon, gazeteden haber takibi yapan gençler şimdi Instagram, Twitter gibi farklı sosyal medya platformlarına yönelmiş durumda. Bu durum siyasilerin reklam kampanyalarını da etkiledi. Artık seçim kampanyaları sosyal medya üzerinden yayımlanan reklam filmleriyle yapılıyor. 

GENÇLER KONUŞTU

BirGün olarak bu durumu gençlerle değerlendirdik. Gençlerin ortak fikirleri ise sosyal medyadan yapılan seçim propagandalarının fikirlerinin değişmesi üzerinde çok etkili olmadığı yönünde.

Bu sene ilk kez oy kullanacak gençlerden üniversite öğrencisi olan Ezgi Toptaş “Partilerin propagandalarını sosyal medya üzerinden yapmasını olumlu buluyorum. Daha etkili ve daha çok seçmene ulaşıyor. Ancak yapılan reklamlarda özellikle AKP’nin gerçeklikten uzaklaştığını görüyorum. AKP reklamlarında daha çok tek adama vurgu görüyorum. Ama biz gençler olarak tek adam rejimine karşıyız” ifadelerini kullandı.

Bir diğer genç yurttaş ise “Eskiden sosyal medyada AKP’nin daha etkin olduğunu görebiliyorduk. Bu dönem ise başta CHP olmak üzere muhalefet partileri sosyal medyayı daha etkili kullanıyor. Muharrem İnce ise propagandasını danslarla yapsa da durumu çok iyi kontrol edemiyor. Biz gençler olarak iyi yönetemediğini düşünüyoruz. AKP LGBTİQ+ eleştirileri yapıyor olsa da k-pop sektöründeki BTS grubunun şarkısını seçim propagandası şarkısı olarak kullanması gülünç. Genelde kendi seçmenine vaatler sunuyor. Ülkenin gerçekten yaşadığı sıkıntılara değinmeyip ütopik bir gelecek sunuyorlar ki bu da gerçekten komik geliyor. Reklamda kullandıkları manavda ürünün etiketi yok fiyatlar yazmıyor ve manavda müşteri yok. Seçim propagandası ile tabi ki kararlarım değişmedi. Kimsenin de fikrinin değiştiğini düşünmüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyayı aktif kullanıyor ancak muhalefet seçime az zaman kala daha çok önem vermeli” diye konuştu.

KULAĞIMI KAPATIYORUM

AKP’nin seçim müziğini duyunca bile kulağımı kapatıyorum diyen bir diğer genç seçmen ise şunları söyledi: “AKP’nin sosyal medyada daha çok reklamlarını görüyoruz. Ancak artık inandırıcılığı kalmadı. Depremde yitip giden canların sorumluluklarını üstlenmedikleri için fikirlerimiz bir reklam filmiyle değişecek durumda değil. AKP’lilerin dini alet ederek ya da sözde milliyetçi duyguları körüklemeye çalışarak ağızlarının iyi laf yaptığını düşünüyorum. Zaten bu kadar senedir herkes her şeyi fazlasıyla gördü. Propagandalara gerek kalmadan sandıkta kendimizi göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha özgür, kadın cinayetlerinin olmadığı, işçinin söndürülmediği, haklının hakkını savunabileceği bir ülkede yaşamak istiyorum.”