İsrail, Uluslararası  Ceza Mahkemesi yolunda

> VIJAY PRASHAD @vijayprashad

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin İsrail’in 2014 yılında Gazze’yi bombalamasına ilişkin soruşturması sona erdi. Davis Raporu, Konseye geldi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yollandı. Konsey raporu ezici çoğunlukla kabul etti ve İsrail’in hesap verme sorumluluğuna dikkat çekti. Rapora sadece ABD olumsuz oy verdi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) başındaki isim Pierre Krähenbühl, 8 Haziran’da şöyle dedi: “2014’te yaşanan çatışmayla ilgili uluslararası yasa ihlalleri karşısında hesap verme mesuliyeti olması gerekiyor. Soruşturmalar uluslararası standartlara göre yürütülmeli. İhlallerin mağduriyeti acilen ve yeterince telafi edilmeli ve mağdurlar etkili tedaviye ulaşabilmeli.” Davis Raporu ismini taşıyan bir soruşturma şimdi tamamlanmış durumda. Savaş suçlarının bir bakışta görülebilecek kanıtlarını ortaya koyuyor. UCM bu rapor üzerine harekete geçecek mi? Savcı, Filistin UCM’ye katılırsa, bu tür bir rapor üzerine harekete geçebileceğini söyledi. Filistin şu anda UCM üyesi. Savcı şimdi sözünü tutmak zorunda. Krähenbühl’ün açıklaması UCM için ahlaki bir meydan okuma. Krähenbühl önemle altını çizmişti “Giderek artan şekilde istikrarsızlaşan Ortadoğu’da, Gazze’deki insanların ihtiyaçlarını ve haklarını ihmal etmek dünyanın almaması gereken bir risktir.”

Son haftalarda, IŞİD’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyeti durdurulmalı. Birkaç yıl önce, Hamas Lideri Halid Meşal, dünyanın fark etmediği şeyin, Gazze halkının işgal ve ambargolarla yer altına çekilmek istendiği olduğunu söylemişti. Onlarca yıl süren zulmün psiko-sosyal maliyeti de hesaba katılmalı. Filistin Görüşmeleri’nin esnemesi, liberal bir manada işgalin bedelini reddetmektir. Meşal’in endişelendiği şey Hamas dışındaki sosyal güçlerin büyümesiydi. IŞİD de bu güçlerden biri. Krähenbühl’ün yorumu bu durumu ve riskleri kastediyor. Gözden kaçırılmamalı.

Eğer dünya Filistinlilerin çektiği acılara ve İsrail’in şiddetine göz yummaya devam ederse, bu halihazırda çok yorgun olan Gazzelileri meçhul politik sulara çekebilir. Bu ise Filistin’in mücadelesi için kötü olur ve aynı zamanda İsrail’e Gazze’yi paramparça edene kadar bombalamak için açık çek verir. Belki de İsrail’in niyeti budur: Gazze halkını sürgün etmek ya da onları birer IŞİD militanına çevirmek ve ardından bu durumu onları tamamen yok etmek için bir bahane olarak kullanmak. Bu korkunç bir beklenti.

Krähenbühl hesap verme zorunluluğunun yanında ambargonun da kaldırılması için çağrı yapıyor. Son olarak Gazze Filosu Akdeniz’den geçerek ambargoyu protesto etmek istedi. İsrail botları bu girişimi durdurdu. Olay uluslararası basında çok az yer aldı. Bu aynı zamanda İsrail’in Gazze halkı üzerindeki mutlak gücüne dair bir örnek.

Filistin Dayanışma hareketi, BM üye devlerleri üzerinde, İsrail’in hareketleriyle ilgili herhangi bir hesap verme sorumluluğu yokmuşcasına davrandığının anlaşılması için baskı uygulamalı. Bu amaçla BM İnsan Hakları Konseyi’ne Davis Raporu doğrultusunda alarmda kalması için de baskı yapılmalı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne İsrail’in savaş suçlarıyla ilgili bir dosya açılması için baskı uygulanmalı. Davis Raporu’nun, 2009 yılında uygulanan zulüm sonrasında hazırlanan Goldstone Raporu gibi meçhule gömülmesine izin vermemeliyiz.


Çeviri: Ömür Şahin Keyif