Ekonomik sıkıntılar artarken İzmir’de yurttaşların ev sorunu büyüyerek devam ediyor. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Kredi faiz oranlarının yüksek olması konut satışlarını engelliyor” dedi.

İzmir’de barınma sorunu büyüyor
Fotoğraf: BirGün

Mahir KANAAT 

İzmir’de konut sorunu son dönemde artmaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2 milyon 220 bin 114 konut bulunan İzmir’de nisan ayında konut satışı 4 bin 960 olarak gerçekleşti. Satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 azaldığı görüldü. Kentte kira fiyatları ise, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi Mart ayı verilerine göre yüzde 6,1 artış gösterdi. 

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Kredi faiz oranlarının yüksek olması ve kredi veren bankaların da verilen kredi miktarını düşük tutması konut satışlarını engelliyor” dedi ve ekledi: “Evin değeri 2 milyon lira iken banka 500 bin lira kredi veriyor. Yani yüzde 30’una kredi veriyorlar. O yüzden insanlar kredi kullanıp ev alamıyor. Malum döviz ve altının seçimden sonraki yükselişi de göz önünde bulundurulmalı. Bu yüzden para piyasası daha sıcak. Gayrimenkul piyasalarında fiyatlar düşmedi ancak artmadı da. İki aydır rakamlar sabit. Konut kredisi faiz oranları aşağı düşürülür, miktarları yukarıya doğru çekilirse ters orantılı olarak fiyatlar da yükselecek ve konut sayısı artacaktır.” 

KONUT KİRALARINDA YÜZDE 25 SINIRI SIKINTILI 

Konut kiralarındaki yüzde 25 sınırının sıkıntılı bir durum olduğunu vurgulayan Güleroğlu, “Ekonomik şartlar ortada, ev sahipleri kiracılarına ciddi baskılar uyguluyor doğal olarak. İşyeri artışları serbest kalıp, enflasyon oranına göre yüzde 70-75 artırılıyor, konutlarda yüzde 25’te sabit tutulması mal sahiplerini sıkıntıya sokuyor. Piyasaların hareketlenmesiyle bu konutların el değiştireceğine inanıyorum. Herkes kendine göre bir çıkış noktası bulmaya çalışıyor, o yüzden bazı ev sahipleri konutlarını kiraya vermek veya satmak istemiyor. Buda bir tercihtir, saygı duymak gerekir. Ancak bu durum kiralık evin olmamasına ve fiyatların daha da yukarıya çıkmasına sebebiyet veriyor” ifadelerini kullandı.

İzmir’de en düşük kira fiyatlarının 7 bin lirayı bulduğunu belirten Güleroğlu, ilerleyen zamanlarda ikinci ve üçüncü evlerden hükümetin ekstra vergi alabileceğini, aynı zamanda durumun konut ve kira fiyatlarında da artışa neden olabileceğini belirtti.