Şiirsel sinemanın önde gelen isimlerinden Rus yönetmen Andrey Tarkovski, “Dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır” derken, ressam Sevcan Yüksel ‘de Kelimeler Yetersiz kalınca sanat çiçek açar’ demişti yıllar önce açtığı sergisiyle. Tüm dünyada kötülükler hiç durmadan devam etse de yaşanan onca kötü şeyin arasında bu yıl da nefes almamızı sağlayan, yüzümüzü güldüren şeyler elbette oldu. […]

Kelimeler yetersiz kalınca imdadımıza yine sanat yetişti

Şiirsel sinemanın önde gelen isimlerinden Rus yönetmen Andrey Tarkovski, “Dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır” derken, ressam Sevcan Yüksel ‘de Kelimeler Yetersiz kalınca sanat çiçek açar’ demişti yıllar önce açtığı sergisiyle. Tüm dünyada kötülükler hiç durmadan devam etse de yaşanan onca kötü şeyin arasında bu yıl da nefes almamızı sağlayan, yüzümüzü güldüren şeyler elbette oldu.

Unutulmaması gerekenleri hatırlattı: Şahsiyet

Yerli internet dizileri hayatımıza 2017 yılında girmiş olsa da 2018 yılına imzasını atan yapım, Hakan Günday’ın yazdığı Onur Saylak’ın yönettiği Şahsiyet adlı dizi oldu. Yıllardır Türkiye’de yerli dizileri sevemeyen ve yabancı dizileri izleyen seyircinin dikkatini çekmeyi başaran Şahsiyet, dünyanın en büyük, en popüler film ve dizi portalı IMDB’de de TOP 250 listesinde de ilk 40’a girdi. Televizyondaki sansür ve uzun sürelerden sıkılan seyircinin ilgisini özgün içerik ve hikâye anlatımı ile çekmeyi başaran dizinin oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer, Cansu Dere, Hüseyin Avni Danyal, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Necip Memii, Şenay Gürler, İbrahim Selim, Recep Usta, Rabia Soytürk, Fırat Topkorur, Ayhan Kavas, Müjde Ar ve Hümeyra var. Puhu TV’de 12 bölüm yayımlanan dizi, polisiye ve macera severlerin dizisi Şahsiyet, 65 yaşındaki adli katip memurluğundan emekli olan Agah Beyoğlu’nun alzheimer hastası olduğunu öğrendikten sonra verdiği kararla hayatının değişmesini anlatıyor. Jeneriğinden, renklerine, hikayesinden oyunculuklarıyla Şahsiyet bu yıl seyircinin izlediği en iyi işlerden biri olarak sektöre umut oldu.

En çok yerli filmler tercih edildi

2018 yılında gösterime giren tüm filmler arasında en çok izlenen 100 filmin yer aldığı listede ilk 5’te yerli yapımlar var. Müslüm Gürses’in gerçek yaşam hikayesini sinemaya uyarlayan “Müslüm” filmi, 6 milyon 185 bin izleyici ile listenin birinci sırasında yer alırken, listenin ikinci sırasında Cem Yılmaz’ın filmi “Arif v 216” var. 3. sırada Ahmet Kural ve Murat Cemcir’in başrollerini paylaştığı komedi filmi “Ailecek Şaşkınız”, 4.
sırada “Yol Arkadaşım 2” ve 5. sırada ise “Deliha 2” adlı film yer alıyor.

Netflix yapımları çok konuşuldu

Dünya çapında en az 130 milyon abonesi olan dijital dizi ve film platformu Netflix, bu yıl yayımladığı yapımlarla neredeyse her gün söz ettirmeyi başardı. Bodyguard, Maniac, Altered Carbon, Sabrina ve Tepedeki Ev gibi seyircinin soluksuz izlediği dizileri seyirci ile buluşturan Netflix’in ilk Türk yapımı dizisi Hakan Muhafız da geçen günlerde seyirci ile buluştu.

Yılın son günlerinde yayımlanan Black Mirror’ın yeni bölümü ise seyirciye bambaşka bir deneyim yaşatarak bir ilke imza attı. Aklın sınırlarını zorlayan ve interaktifliği ile adeta seyirciyi 80’li yıllara ışınlayan dizi birden çok sona sahip…

Dikkat çeken işlerden biri de Oscar ödüllü Alfonso Cuarón’un son filmi Roma oldu. Netflix yapımı olan film, Türkiye’de gösterime girdiği tarihte, Netflix izleyicileri için de platformda izlenmeye açıldı. Katıldığı birçok festivalden en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi görüntü yönetmeni ödülleriyle dönen film bu sene Akademi Ödülleri’nin de en büyük favorilerinden biri olarak gösteriliyor.

Kelebekler 2018’de pır pır uçuştu

Gişe Memuru ve Sarmaşık filmleri ile tanıdığımız yönetmen Tolga Karaçelik’in Kelebekler’i 2018 yılına Amerika’nın en önemli film festivallerinden biri olan Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nün sahibi olarak başladı. Neredeyse katıldığı tüm festivallerden ödülle dönen film Kelebekler’de; Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ, Tolga Tekin, Serkan Keskin, Ezgi Mola, Ercan Kesal rol alıyor. Kelebekler Mart ve Ağustos ayında gösterime girerek 134.445 seyirci ile buluştu.

Aile ve ilişkiler üzerine bir taşra hikâyesi

Nuri Bilge Ceylan’ın 71. Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan son filmi Ahlat Ağacı, 2018’de seyirci ile buluşan kuşkusuz en iyi filmlerden biri. Uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın babasının borçları altında ezilmesini konu edinen film, baba-oğul ve aile ilişkileri ve ve ‘taşra’ hayatına odaklanıyor. Senaryosunu Nuri Bilge’yle birlikte Ebru Ceylan ve Akın Aksu‘nun yazdığı film Türkiye’nin 2019 Akademi adayı oldu.

Sevindirdiler
Birçok uluslararası ödüle sahip yönetmen Emin Alper’in filmi Kız Kardeşler 69. Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasına seçildi. Böylelikle 8 yıl sonra Türkiye’den bir film Altın Ayı için yarışmış olacak.

New York’ta gerçekleştirilen Chelsea Film Festivali’nde, Türkiye’yi temsil eden Eksi Bir, ‘’En İyi Film Ödülü’’ başta olmak üzere dört ödül aldı.

Banu Sıvacı’nın yönettiği Güvercin, İspanya’da 33. kez düzenlenen Valensiya Akdeniz Filmleri Festivali’nden 5 ödülle döndü. Oyuncu kadrosunda Kemal Burak Alper, Ruhi Sarı, Demet Genç, Evren Erler, Mazlum Taşkıran ve Michal Elia Kamal‘ın yer aldığı film, Sıvacı‘nın ilk uzun metrajlı filmi.

Berlin Film Festivali World Cinema Fund/¨Dünya Sineması kapsamında her yıl, dünyanın farklı coğrafyalarından bağımsız filmlere yapım ve dağıtım desteği sunuyor. Bu yıl 50 ülkeden 135 proje arasından yapım desteği verilen dört projeden birisi de Özcan Alper’in “Akordiyoncu”su oldu.