Yıllarca gazete, dergi ve yayınevlerinde çalışan Lütfü Tınç’ın 25 yıl önce Bozcaada’ya dair tutmaya başladığı günlükler, bir hafıza tazelemesi olarak “Kırkambar Bozcaada” isimli kitapta bir araya geldi.

Kırkambar Bozcaada, adanın yakın tarihine ışık tutuyor

Lütfü Tınç’ın, Bozcaada Mendirek Yayınlarından henüz çıkan “Kırkambar Bozcaada” isimli kitabı, yazarın çeyrek yüzyıl önce başlayan ve 2015’e dek süren günlüklerinden oluşuyor.

Kitabı yayına hazırlayan Mustafa Dermanlı bu günlüklerden oluşan kitap için, “Bu günlük ya da anılar Lütfü Tınç’ın kendi öznel anlatıları olmasına rağmen, okuyunca anlıyorsunuz ki Bozcaada’nın bir nevi dile gelişi satırlara yansıyan. ‘Adanın dili olsa ancak bunları anlatırdı’ diyeceğinize emin gibiyim” diye açıklıyor.

25 YILLIK GÜNLÜKLER KİTAP OLDU

Yıllarca gazete, dergi ve yayınevlerinde çalışan Lütfü Tınç’ın 25 yıl önce Bozcaada’ya dair tutmaya başladığı günlükler, bir hafıza tazelemesi olarak “Kırkambar Bozcaada” isimli kitapta bir araya geldi.

“Kırkambar Bozcaada” kitabı Bozcaada hakkında 1995-2015 yılları arasında yazarın yaşadığı, hissettiği ve keşfettiği birçok şeyi yazdığı, aktardığı bir günlük olarak tanımlansa da, kitap için ‘adanın dili olsa ancak bunları anlatırdı’ da denebilir.

Kitabı yayına hazırlayan Bozcaada Mendirek Yayınlarından Mustafa Dermanlı, “Lütfü Tınç, 1995-2015 yılları arasındaki 20 yılda Bozcaada’ya dair aldığı notları bir kitap yapmak istediğini söylediğinde, her satırında yeni bir şey öğreneceğim bir anılar bütününü bulacağımı açıkçası düşünmemiştim. Adalı bir balıkçının denizlerin yok oluşuna dair 20 sene önceki öngörüsünden tutun da mitolojik bir hikâyenin büyüsü satırlarda buluşuyor bu kitapta. İçinde mitoloji de var, hüzünde. İmeceyle dikilen bir bağın hikâyesi de var, onlarca kitabın zımni önerisi de” diyerek kitaba dair düşüncülerini paylaşıyor.

kirkambar-bozcaada-adanin-yakin-tarihine-isik-tutuyor-913045-1.

Lütfü Tınç, 1995-2015 yılları arasında Bozcaada’ya dair aldığı notları, hüzünleri ve mutlulukları, heyecanları ve sevinçleri satırlara aktarırken, dönemin insanlarıyla yaptığı sohbetleri de bu kitap sayesinde bir nevi kayda geçirmiş oluyor. Adalı bir balıkçının denizlerin yok oluşuna dair öngörüsünden tutun da mitolojik bir hikâyenin büyüsüne varıncaya kadar buluşuyor bu kitapta.

Kırkambar Bozcaada, tüm sabit ve internet kitapçılarında okuyucularını bekliyor.

LÜTFÜ TINÇ KİMDİR?

kirkambar-bozcaada-adanin-yakin-tarihine-isik-tutuyor-913046-1.

1950, Üsküdar - İstanbul doğumludur. Saint-Joseph Fransız Erkek Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Lütfü Tınç, fakülte yıllarında gazeteciliğe başladı. Karacan Yayınları’nda çalıştı. 1985’te Cumhuriyet gazetesine girdi; o dönem gazetenin ilk hafta sonu eki olan Cumhuriyet Dergi’yi altı buçuk yıl boyunca yönetti. Sonra Hürriyet’e geçti; Tempo dergisinde yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Altı-yedi yıl süren Hürriyet macerasında, Hürriyet Dergi Grubu içinde, farklı dergileri yayına hazırladı; proje editörlüğü yaptı. Kısa sürelerle, Hürriyet’in İnsan Kaynakları gazetesini, Milliyet’in hafta sonu eklerini yönetti. TV 8’de “Yöneticinin Ajandası” adlı bir program hazırladı. “Popüler Tarih” dergisinin projesini de 1999 yılında geliştirip 2000 Haziran’ında NTV Dergi Grubu içinde hayata geçirdi. Aralık 2001’den itibaren de Popüler Tarih, Dünya Yayıncılık A.Ş.’nin çatısı altına girdi. 2007’de Boyut Yayınları’nda, koleksiyon kitaplar projesine katılan Lütfü Tınç, Doğan Kitap ve İş Bankası Kültür Yayınları için de editörlük çalışmaları yaptı.