SORU : Kamu çalışanıyım. Kısa dönem askerlik yaptım ( 6 ay ) Askerlik süresince kademe ve derece ilerlemesi duruyor mu? Aynı pozisyondaki bir arkadaşıma normal ilerlemesi verildiği halde ben alamadım. Bununla ilgili bilgi edinmek istiyorum. Kolay gelsin.

SORU : Kamu çalışanıyım. Kısa dönem askerlik yaptım ( 6 ay ) Askerlik süresince kademe ve derece ilerlemesi duruyor mu? Aynı pozisyondaki bir arkadaşıma normal ilerlemesi verildiği halde ben alamadım. Bununla ilgili bilgi edinmek istiyorum. Kolay gelsin. Murat Demirbük SİVAS

YANIT : Sayın Demirbük, gerek 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı yasası gerekse borçlanmaya ilişkin yasalara göre, muvazzaf ve ihtiyat askerlikte er olarak geçen süreler, kısa dönem erlikte geçen süreler, bedelli askerlik süreleri ve yedek subay okul süreleri borçlanma kapsamına giren hizmetler arasında sayılmıştır. Kısa dönem askerlik hizmetiniz borçlanma kapsamına giren hizmetlerdendir ve bu süreler kişilerin intibak işlemlerinde dikkate alınmaktadır. Yani, derece ve kademe ilerlemesini engellemez. Ancak, hizmet olarak sayılabilmesi için borçlanılması gerekmektedir. Arkadaşınızla aranızda bir kıyaslamanın yapılabilmesi için kişisel bazı bilgilerin bilinmesine ihtiyaç vardır. Örneğin: askerlik öncesi yada sonrasında tahsil durumu açısından bir değişiklik, intibak tarihlerinizde bir farklılık bulunabilir. Bildiğim kadarıyla bu konuda Maliye Bakanlığının çıkardığı bir tebliğ var. Ancak, yukarıda da değindiğim gibi kişisel bazı bilgiler olmaksızın kıyaslamanın yapılabilmesi olanaklı değil. Bu konuda daha detaylı bilgiye erişebilmeniz için, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Hizmet Borçlanması Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirsiniz. Kamu hizmetiniz süresince kişisel konumunuzda meydana gelen değişiklikleri de içerecek şekilde bir dilekçeyle Emekli Sandığına başvuruda bulunmanız yeterli olacak ve sanırım bilgi edinme yasası çerçevesinde tarafınıza bilgi verilecektir.

 

SORU : Bir kamu kuruluşunda teknisyen kadrosunda görev yapmaktayım. Seyahat etmek ve seyahat ettiğim yörelerin fotoğraflarını çekmek gibi bir hobim var. Hafta sonu yada bayram tatillerinde görev yaptığım kurumdan izin almam gerekiyor mu ? ili izinsiz terk etmemin bir sakıncası var mı? bunları öğrenmek istiyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Ahmet Yılmaz

YANIT : Sayın Yılmaz, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının Ek 20'nci maddesinde; "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir. Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terk edebilir." hükmü yer almaktadır. Yasanın 125' inci maddesinde ise aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve hallerin neler belirlenmiş ve anılan maddede "ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek" eylemi cezayı gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır. Görüleceği gibi, ikamet ettiğiniz il hudutlarını izinsiz terk etmeniz disiplin soruşturmasını gerekli kılacak bir eylemdir. Onun için, seyahat etmek amacıyla il hudutları dışına çıkmanız gerektiğinde, yetkili amiriniz kim ise ondan izin almak zorundasınız.

 

KISA BİLGİLER

- Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin taslak Bakanlar Kurulunda yeniden imzaya açıldı.

- Belirlenen yeni oranlara göre, ücretliler 3 milyar liralık harcama tutarına kadar % 8, ikinci 3 milyarlık harcama tutarına % 6 ve 6 milyar liradan fazla harcama tutarına ise % 4 oranında vergi iadesi alacak.

 - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun hükümlerine tabi olarak çalıştırılmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48. Maddesi ve Sütçü İmam Üniversitesinin "Akademik Kadrolara Yükseltilme ve Atama Yönergesi"nde belirtilen şartlara sahip öğretim üyeleri alınacak.