Lezzetiyle yiyeni “gıt gıt” uçuran ülkenin en iyi 14 tavuk dönercisi

ENGİN ÖZER / @enginzer

Ucuz, sağlıksız ve her ucuz ve sağlıksız şey gibi aşırı lezzetli! Tamam, sağlıksız olabilir ama yine de sokak lezzetleri dünyasının vazgeçilmezidir tavuk döner.

Martı eti gibi bir de şehir efsanesi yapıştırılmış üstüne. Toptan yalan. Martıyı yakalayıp, etinden faydalanır hâle getirip, tavuk dönere katmak gibi bir faaliyet olabilir mi? Tavuğun maliyeti bu faaliyetten çok daha ucuz değil mi?

Ha, derseniz ki tavuk hayvanına antibiyotik basılıyor, seri üretiliyor, yok artık eski tavuklar, haklısınız deriz. Ama diğer her türlü sokak lezzetinde de durum farksız. Öyleyse buyurunuz ülkenin en iyi tavuk döner büfelerine.

1. Zurna dürüm - İstanbul
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111208-1.

Kadıköy'ün gururu Erdal Usta'nın 70'cmlik efsane zurna dürümü, tavuk döner dünyasının ışın kılıcıdır. Dönerin yanına eklenen garnitürlerle gözlerinizi ışıl ışıl parlatır.

2. Metin Usta - Adana
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111207-1.

İstanbul'da her şeyin en iyisi var diyenler ve İstanbul'da her şeyin en kötüsü var diyenler... Her iki taraf da haklı. İstanbul piyasası işin ustasını memleketinden getirtebiliyor; ama genellikle sürüm üzerine kurulu İstanbul piyasası bir süre sonra işin tadını kaçırıyor. Et ve et ürünlerinin merkezi Adana'nın meşhuru ise Metin Usta. Adana'da tavuk ne alaka demeyin, hastaları var.

3. Katık Döner – İstanbul
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111209-1.

Kısa süre içinde bir zincire dönüşen Katık Döner de tavuk işinin uzmanlarından. Müdavimleri iki dürüm yemeden mekandan kalkmıyor.

4. (Zeycan Döner) Akın Usta – İzmir
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111210-1.

İzmir'in mis kokulu havasına odun ateşini karıştıran Akın Usta, döner piyasasının meşhur isimlerinden. Sürprize yer yok, her gittiğinizde aynı lezzet, aynı yüzler.

5. Atalar Döner - Balıkesir
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111211-1.

Ülkemizde en çok rağbet gören Balıkesir etinin yanında Atalar Döner'in tavuğunu da eklemek gerek. Müdavimleri mekanda et, tavuk seçimi yapmakta zorlanıyor.

6. Efes Döner ve Mavi Köşe – İskenderun
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111212-1.

Ülkemizin lezzet ucu Hatay ve İskenderun'un gururu iki ayrı mekan. Büyük şehirlerde Hatay ve İskenderun döneri diye satılan lezzetlerin kaynağı burada.

7. Tadıbeyaz - İstanbul
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111213-1.

Dev dönerinin yanında taze garnitürleriyle önünden geçenleri hipnotize eden Tadıbeyaz, mideye olduğu kadar göze de hitap ediyor.

8. Dönerci Nedim Usta - İzmir
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111214-1.

İşe tezgahta başlayan Nedim Usta haklı ünüyle büyüdü ve artık hayatına dükkanında devam ediyor. Tezgahın ruhu ise dükkanda korunuyor.

9. Doksanoğlu Döner – Trabzon
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111215-1.

Lezzetli et döner adreslerinin önde geleni Karadeniz bölgesidir. Tavuk dönerde ise listeye katkı Trabzon’dan Doksanoğlu.

10. Doğa Döner - İstanbul
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111216-1.

Sadece tavuk döneri değil, bir büfede sipariş edebileceğiniz her şeye farklı bir dokunuş katan Doğa Döner, Kadıköy yakasının favori mekanlarından.

11. Ankara Tavuk Döner - Kırşehir
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111217-1.

Evet, adı Ankara ama kendi Kırşehir'de. Anadolu'nun tam merkezinde bir tavuk döner keyfi için bu efsane mekanı es geçemeyiz.

12. Fırat Cafe - Adana
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111218-1.

Sütlü ekmek mucizesini büfecilikle buluşturan fantastik mekan Fırat Cafe, Adana'ya gidince mutlaka uğranılması gereken mekanlardan.

13. Hatay Döner - İstanbul
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111219-1.

Tavuğun yanında dünyanın her yerinde en çok acı yakıştırılır. Hatay işinin sırrı da özel sosunda. Acı severseniz bayılırsınız.

14. Demir Amca - Bursa
lezzetiyle-yiyeni-git-git-ucuran-ulkenin-en-iyi-14-tavuk-donercisi-111221-1.

1954 yılından beri Bursa'nın gururu olan Demir Amca, hem et hem de tavuk dönerde listenin en iddialı seçenekleri arasında.