Mars’a gönderilen Mariner 9, başka bir gezegenin yörüngesinde dönen ilk uzay aracı oldu. Mariner Programı, Marslılar hakkında yazılan efsaneleri değiştirdi

Marslılar için yazılan senaryolar değişti!

12 Kasım: İki kez fırlatılan ilk araç

Columbia Uzay Mekiği 12 Kasım 1981 günü uzaya fırlatıldı ve Dünya’dan iki kez fırlatılan ilk uzay aracı olma unvanını kazandı. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 tane astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen’di. İlk uçuş görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk kez uçuş tarihi 12 Nisan 1981’dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda (1 Şubat 2003) infilak etti.

Uzay mekikleri ilk defa 1981’de NASA tarafından kullanılmaya başlanan uzay araçlarıdır. Amacı uzaya gönderilen aracın tekrar tekrar kullanılarak maliyetini azaltmaktı. Zira ABD Uzay Mekiği 120’den fazla uçuş yapmıştır. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar tekrar kullanılabilir uzay mekiklerinin eski tip roketlere göre daha maliyetli olduğunu gösterdi. Bunun sebebi uzay mekiklerinin kullanıldıktan sonra uzun ve pahalı bakımlara ihtiyaç duymasıydı.

13 Kasım: Ay’dabüyük miktarda su bulundu

marslilar-icin-yazilan-senaryolar-degisti-382559-1.

Su bulma umuduyla Ay’ın güney kutbunu bombalayan NASA, 13 Kasım 2009’da, Ay’da önemli miktarda su bulunduğunu duyurdu.NASA görevlisi Coleprete düzenlediği basın toplantısında “Ay’da donmuş halde su bulduk. Hem de az değil önemli miktarda” dedi. Ay’da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu “bombardımanla” suyun keşfinin burada kalıcı bir üs kurma olasılığını artıracağı açıklanmıştı.

14 Kasım: Mariner 9 başka bir gezegenin yörüngesinde döndü

Mariner 9, 14 Kasım 1971’de Mars gezegenine ulaştı ve başka bir gezegenin yörüngesinde dönen ilk uzay aracı olma unvanını kazandı. 1960’lı yıllarda farklı yaşam biçimleri olan Marslılar hakkında çeşitli senaryolar içeren bir sürü makale ve kitap yayımlanmıştı. Mariner Projesi kapsamında gönderilen uzay araçlarının Mars’a ulaşmasından sonra bu tür senaryolar azalmış ve şekil değiştirmiştir. Örneğin bu kez, Marslılar’in bir başka boyutta ya da frekansta oldukları, gezegenlerine inilse de algılanamayacakları yönünde yeni senaryolar üretildi.

17 Kasım: Kapakları olmayan en uzun deniz kanalı açıldı

marslilar-icin-yazilan-senaryolar-degisti-382560-1.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı, takvim yaprakları 17 kasım 1869’u gösterdiğinde görkemli bir törenle açıldı. Süveyş Kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan yapay su yoludur. Temelleri Osmanlı İmparatorluğu tarafından atılmış, Baharat Yolu’nun ve Akdeniz Ticareti’nin canlandırılması sağlanmıştır. Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla karşılaştırıldığında kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir. Dünyanın en önemli su yolları arasında yer alır. Eski gemiciler ticarette çok uzun yol ve mesafe kat ettikleri için böyle bir kanal yapma gereksinimi ortaya çıkmıştır.