Mizah ve aşk dolu bir evren

Ekrem Kaynak

Kendimizi bildiğimiz andan beri gerek yakın çevremizde gerekse de televizyon ekranlarından halka hitap eden insanların konuşmalarında en sık duyduğumuz, hatta halk arasında bir espriye dönüşmüş olan bir kalıp vardır: “Ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde...” İnsan, herhalde dünyanın kuruluşundan beri daima zor zamanlardan, kötü günlerden geçer. Oralarda kalmaz ama, geçer. Ve o zorlu yollardan geçerken ona destek olan, tutunulacak bir dal veren en önemli yardımcılarından biri de mizahtır.

Yine ülkece karanlık bir gündemin içinde sürüklendiğimiz 2021 yazında, ruh sağlığımızı biraz olsun korumamıza yardımcı olabilecek yeni bir kitap, Alfa Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Müzik alanındaki çalışmalarıyla milyonların sevgisini kazanmış olan Ege, dördüncü romanı ‘Kedice Bir Tutku’ ile okurun karşısına çıktı.

Kitabın hemen başında yer alan önsözde, “Bugün ‘bir kahkahanın iki pirzolaya denk geldiği’ kuşağın son temsilcilerinden biri olarak gülmenin ve güldürmenin karanlıklara karşı hâlâ en güçlü direniş olduğuna inanıyorum” diyen Ege, bu satırların devamında da “Bu romanı, bu ülkenin zekâsına, hoşgörüsüne ve ortak paydada buluşmasına katkıda bulunan değerlerine ithaf ediyorum” diyerek yıllar boyunca halkı başarıyla güldürmüş ve kalplerinde yer etmiş onlarca isme saygı duruşunda bulunuyor.

‘Kedice Bir Tutku’ bağımsız olarak da okunabilen bir devam kitabı aslında. Yazarın 2020’de raflardaki yerini alan ve sevgilisini aldatırken balkondan düşerek öldükten sonra dişi bir kedi bedeninde yeniden dünyaya gelen Tayfun’un hikâyesini anlatan ‘Kedice Bir Sevda’nın kaldığı noktadan devam ediyor. Hayta ve nankör bir âşıkken kaybettiği sevgilisi Elif’in kalbini, bir kedi olarak dünyaya yeniden geldiğinde kazanmayı başaran Tayfun’un (yeni adıyla Tofi) mutlu mesut devam eden hayatı beklenmedik bir gelişme ve evlilik kararıyla bozuluyor. Geçmişin kara bulutları yeniden ortaya çıkarak etrafında toplanırken, Tayfun da kedi olmanın tüm avantajları ve dezavantajlarıyla sevgilisini korumak için patisinden geleni ardına koymuyor. Tabii bu çabası, okuru da aşk, mizah ve entrika dolu fantastik bir yolculuğa çıkarıyor.

Yazar, müzisyen kimliğini de eğlenceli bir kurguyla hikâyeye dahil ederek önemli karakterlerden biri haline getiriyor.

Devam kitapları her zaman için büyük bir risk taşır. Sadık okurlar, gizliden gizliye bir endişeyle başlarlar devam kitaplarına. Özellikle ilk kitabı sevilen bir serinin devamında okurun beklentisi yükselir ve ilk kitapta kurulan dünyaya eklenen her yeni tuğla, dengeyi bozarak o dünyayı yerle bir etme ve okuru hayal kırıklığına uğratma riski taşır. Oysa Ege, devam kurgusunda oldukça başarılı bir iş çıkarmış ve ilk kitaptaki atmosferin samimiyetini koruyarak mizah ve entrika dengesini de tutturmuş.

Okuru ilk sayfadan itibaren kendi dünyasına çeken “’Kedice Bir Tutku’, her iyi mizahi eser gibi arka planda toplumu toplum yapan değerlere ve o değerleri yozlaştıran etkenlere de değiniyor ve kaybetmemek için direndiğimiz değerleri bir kez daha parlatarak bizlere onların güzelliğini hatırlatıyor.

‘İsyan’ ve ‘Asil Dede’nin Düğünü’ romanlarıyla okuru iklimler, renkler, denizler, insanlar ve saf hislerle buluşturan Ege, baş karakteri bir kedi olan son romanı ‘Kedice Bir Tutku’da okuru samimiyetle kurduğu mizah ve aşk dolu bir hikâye evrenine davet ediyor.