‘Momo’ isimli oyun, tehlike yaratmaya devam ediyor. Çocukları intihara sürüklediği belirtilen oyun, davet yoluyla yayılıyor. Oyunda şiddet içerikli mesajlar, görseller ya da kendine zarar vermekle ilgili mesajlar yer alıyor. ‘Momo’nun dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunla olan benzerliği de endişeye neden oluyor. Rize’de bir okulda 6’ncı sınıf öğrencisinin kalemtıraş bıçağıyla […]

MOMO oyunu tehlike saçıyor: Çocukları nasıl koruyacağız?

‘Momo’ isimli oyun, tehlike yaratmaya devam ediyor. Çocukları intihara sürüklediği belirtilen oyun, davet yoluyla yayılıyor. Oyunda şiddet içerikli mesajlar, görseller ya da kendine zarar vermekle ilgili mesajlar yer alıyor. ‘Momo’nun dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunla olan benzerliği de endişeye neden oluyor. Rize’de bir okulda 6’ncı sınıf öğrencisinin kalemtıraş bıçağıyla arkadaşının yüzünü kesmesi, akıllara ‘Momo’ oyununu getirdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ‘Momo’ oyununa erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) resmi başvuruda bulundu.

Aileler, Momo nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Bunlardan biri de Duygu Bakan Sarıbaş. 10 yaşındaki oğlunun ‘Momo’ nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu aktaran Sarıbaş, BirGün’e şunları anlattı: “Oğlum 10 yaşında. Sınıf arkadaşı Momo’nun videosunu izletmiş. 4 gecedir doğru düzgün uyumuyor, ağlıyor. Gece sürekli korkudan yorganın altına girip ağlıyor, altını ıslatıyor. Çöpün olduğu kapı otoparka açılıyor oradan çıkacak diye korkup çöp atmaya gidemiyor. Banyo yaparken bile korkudan kapıyı açık bıraktırdı. 10 yaşındaki bir kız arkadaşı saçlarını kesip ‘Momo yaptırdı’ demiş. Çocuklarımızı böyle şeylerden nasıl koruyacağımızı bilmiyoruz. Psikolojileri bozuldu.”

İnternet güvenliği sağlanmalı

Son dönemlerde hızla yayılan ve çocukları intihara kadar sürükleyebilen ‘Momo’ isimli oyuna karşı Uzman Psikolog Melda Dönmez’den de uyarı geldi.

Anne ile babaların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Sönmez, çocukların internet ortamında çok sayıda tehlikeyle karşı karşıya olduğunu dikkat çekti.

Uzman Psikolog Melda Dönmez

Gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Melda Dönmez, anne babalardan şu önlemleri almalarını talep etti: “Momo oyunu, çocuklara evde kesici aletleri nerelerde bulabileceklerini söylüyor. Bu tarz oyunlar, çocuklarda merak duygusunu uyandırıyor ve çocukları yönlendiriyor. Çocuğunuzun oynadığı oyunları mutlaka kontrol edin ve sizler de en az bir, iki kere bu oyunları oynayın. Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere ve oyun alanlarına girdiğinden emin olmalısınız. İnternet güvenliğini sağlamalısınız.”