Dünya kadınları Nagasaki’ye sevgi bombaları taşıdı…

Dünya kadınları Nagasaki’ye sevgi bombaları taşıdı…

6 – 7 Kasım 3. Dünya Kadın Kongresi Nagasaki’de yapıldı.

65 yıl önce bir saniye içinde yok olan Nagasaki’yi geride kalanlar yeniden yaptılar. 500 yıllık şehir Doğu’nun Batı’yla tanışma yeri... Liman şehri olduğu için dış dünyaya açılan kapısı… Çeşitli kültürlerin harmanlandığı şelaleler diyarı... Nüfusu bir milyon dört yüz bin olan Nagasaki Japonya’nın 250 yıl boyunca dünyaya açılan tek limanı…

Dağlık bölgelerden oluşan yerleşim yerleri dağlar olan Nagasaki bu coğrafik yapısı ile Hiroşima'ya nazaran ölü sayısının az olmasının da önemli nedeni oldu.

Dünya kadınları Nagasaki’ye haklarını tartışmak barış kentinde güller açtırmak, sevgi bombaları atmak için koştular…

Kader’de Nagasaki’ye gidip savaşın lanetine tanık olmak, yıllar önce atılan atom bombasının zihinlerde bıraktığı acı öyküleri dinlemekte varmış…

Global Unıon kısa adı UNI bir emek örgütü. 11işkolunda dünyanın 150 ülkesinde 900 sendikada örgütlü 20 milyon üyesi olan koca bir örgüt.                  

UNI Dünya Kadın Komitesi Başkanı Denise McGuire, “Nagasaki dünya tarihinde önemli bir yer tutar. 1990 yılında Nagasaki kendisini cinsiyetler arası eşitlik şehri olarak duyurdu. O günden beri çalışan kadın ve erkek arasında eşitliğin sağlanması için çeşitli önlemler alınıyor.”

UNI genel sekreteri Philip Jennings, coşkulu açış konuşmasında kadınlara müjdeler verip bir de dayanışma eylemi duyurdu:

“ 150 ülkeden sendika delegeleri olarak kalite ve barış şehrine hoş geldiniz!

Buraya ulaşmak için çok uzun yollar kat ettiniz ancak tüm insanlık için önem taşıyan bir yer olan Nagasaki’yi seçtik.

Bu kongre sonrası UNI yönetim kademelerinde %40 kadın hedefliyoruz. Bu oranı tüm karar organlarında uygulamak zorundayız. Örgütümüzün tüm işkollarında çalışan kadın çoktur. Kadın çalışanlarla erkek çalışanlar arasında küresel ücret farkı oranı %22. Yani erkekler aynı işe kadınlara kıyasla %22 oranında daha yüksek ücret alıyorlar. Finansal bir çöküntü geçirdik. UNI Dünya Kongresi bu krizi analiz edecektir. Divan başkanlığını UNI Dünya Kadın Komitesi Başkanı denise yapacak.

Bernadette Segol Avrupa’nın bir numaralı kadın sendikacısı olacak. Segol, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC’un, Aralık ayında genel sekreterliğini üstlenecek; Tarihinde ilk kez ETUC genel sekreteri bir kadın olacak.

Yarın Burma’da seçim var ama bu seçimlerde bir kadın oy kullanamayacak. Bu kadın 1990 yılında milletvekili oldu ancak o gün hapse atıldı ve bugüne kadar hapiste yatıyor. Ang Sang Shui, özgürce siyasal çalışmalarını sürdürmediği sürece gerçek demokrasi olamaz. Bu kadın bizim kuşağımızın Nelson Mandela’sıdır. Kongre olarak onun özgürlüğüne kavuşması ve mücadelesini sürdürmesi için desteğimizi tüm dünyaya duyuruyoruz. Nükleer silahsızlanmayı sağlamak Küresel ısınmayı önlemek kadar önemlidir.”

Nagasaki’de yapılan kadın kongresinde Afrikalı kadınların özgüvenine vuruldum.

Dağlar kentinde yapılan kongre sonunda dünyanın dört bir yanına binlerce turna kuşu havalandı… Kadınlar ve emekçiler Nagasaki’de barış adına kararlar alırken; ne yazık ki,  Kore’nin Seul kentinde G - 20 toplantısı başladı…

Dünyanın her yerinde nükleer silahlar yok olsun!

Nagasakiler olmasın!

Barış dünyaya egemen olsun!

* * *

BETESAN Direnişi’nin 94. günündeki işçilere selam olsun!

Ve bayramınız kutlu olsun!