Neden Karşıyaka?

Cenk KARSLI

Kimler geldi, kimler geçti, ne kulüpler açıldı, ne kulüpler tarih oldu. Basketbol adına yakın geçmişe şöyle bir bakıyorum da vay be diyorum;  bu Türk basketbolundan bir Ülkerspor geçti, Oyak Renault, Erdemir geçti, belki tekrar canlanacak ümidiyle beklediğimiz bir Banvit geçti, Bornova Belediye, Trabzonspor, Eskişehir Basket, Muratbey Uşak, Giresun, Afyon, Sakarya BŞB gibi takımlar geldi geçti. Kimileri alt liglerde mücadelesine devam ederken kimileri de tarih olup tamamen yok oldu. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi sponsor bulmakta zorlanmayan ve 81 ilde taraftar desteğini arkasına alabilen İstanbul takımlarına Anadolu Efes, Telekom, Darüşşafaka, Banvit gibi şirket, kurum, kuruluş takımlarına karşı tek başına uzun yıllardır kök söktürebilen, kafa tutabilen bir tek KULÜP var;  Karşıyaka Spor Kulübü… Karşıyaka Kulübünün Basketbol şubesi için de “Pınar Holding Takımı” diyenler olacaktır mutlaka, biz de dilimiz döndüğünce her zekaya ve her yaşa uygun bir dille sahip olmak ve sponsor olmak arasındaki farkı anlatmaya çalışıyoruz. Başkanı olan, yönetim kurulu olan, kendi kararlarını kendi alabilen, kongre yapabilen bir kulüp için Holding Takımı demek sadece hazımsızlık ile açıklanabilir.

***

40’lı yaşlarının ortalarını geçmiş sporseverler çok iyi hatırlayacaktır; Karşıyaka Spor Kulübü 1986/87 sezonunda unutulmaz bir yıl geçirmişti. Futbol takımı 15 yıl aradan sonra Süper Lig’e dönmüş, Basketbol takımı ise Nadir Vekiloğlu önderliğinde Melvin Lee Davis, John Wiley, Tuğrul, Birtan, Suat, Nihat, Ziya, Cihangir, Murat Aşkın, Ediz, Kaan, Necmili kadrosuyla play offta sırasıyla İTÜ, Efes ve Galatasaray’ı eleyerek Lig Şampiyonluğuna ulaşmıştı. Karşıyaka Basketbol takımı aynı yıl Beşiktaş’ı da yenerek Cumhurbaşkanlığı kupasını kazanmıştı. Aradan geçen 36 senede basketbol adına çok şeyler değişti, spor dünyasında maddiyat ön plana çıktı, oyun kuralları değişti, kulüpler kapandı ya da birleşti ama bir tek şey değişmedi; Karşıyaka’nın ligdeki gücü ve etkisi… Karşıyaka Basketbol takımı zaman zaman orta sıra takımı olsa da taraftarının gücü ve kulüp kültürü sayesinde Büyük diye adlandırılmış kulüplere her zaman zorluk çıkaran bir takım olma özelliğini korumuştur. Karşıyaka ligde istediği konumda olamasa da bir bakmışsınız şampiyonluk adayı takımı yerle bir etmiş.

Sonrasında Karşıyaka ile Ufuk Sarıca arasında müthiş bir uyum, harika bir sinerji oluştu. Agresif taraftar fenomen antrenör ile birleşince sahada hem mücadele eden hem de sonuca ulaşabilen bir takım oluştu. 2013’te EuroChallange kupasında oynanan Finali 2014’te alınan Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı kupası takip etti. Özgüven ile birlikte Kupa kazanma alışkanlığı kazanan Karşıyaka 2015 yılında finalde Anadolu Efes’i geçerek Türkiye Ligi Şampiyonluğunu elde etti. 2021 yılında Şampiyonlar Ligi finalini kaybeden Karşıyaka, pandemi döneminde de ağır favorisi olduğu Avrupa Kupasını maçların iptali nedeniyle kazanamadı.

***

Bugünlerde Karşıyaka yine rakiplerine nazaran mütevazi bütçesiyle Türkiye Basketbol Ligi play off serisinde finale çıktı. Serinin sonunda ne olur bilemeyiz ama şu bir gerçek ki; Karşıyaka bir spor kenti, Karşıyaka basketbolda bir ekol. Taraftarın itici gücü, oyuncuların beraber hareket edebilme becerisi, Ufuk hocanın doğru stratejileri ve Kulübün organizasyon başarısı takımı zirveye taşıyor. Çok daha büyük bütçeli Fenerbahçe finalde yok, sezonu lider bitiren yılın flaş takımı Telekom finalde yok, 20 milyon taraftarı olduğu söylenen Beşiktaş ve Galatasaray finalde yok, yerlere göklere sığdırılamayan Bursa finalde yok. Larkin’in yıllık ücreti kadar bütçesi olduğu tahmin edilen Karşıyaka finalde… Evet, para önemli ama para her şey değil. Bu semtin bütün sokaklarında, parklarında basketbol oynayan çocuklar var, bu semtin 1950’lerden gelen basketbol kültürü var.