"Öldüren kişi katil oluyorsa, öldüren ulus nasıl şanlı olur?" Böyle demiş Seneca, 1. yüzyılda. İzleri günümüze gelen düşünür, yazar ve eğitimci. Öğrencisi Neron sadece vahşî dönemiyle tanınır. Oysa o dönemin öncesi vardır...

"Öldüren kişi katil oluyorsa, öldüren ulus nasıl şanlı olur?"

Böyle demiş Seneca, 1. yüzyılda. İzleri günümüze gelen düşünür, yazar ve eğitimci. Öğrencisi Neron sadece vahşî dönemiyle tanınır. Oysa o dönemin öncesi vardır...

Acaba Agripina seri katil miydi? Pek çok kaynakta ileri sürüldüğü gibi, oğlunun başa geçmesi uğruna bir dizi cinayet işledi mi? Oyunda farklı bir ihtimal belirtiliyor:

AGRİPİNA: Bu erkekler dünyasında

yer yok, değil mi, akıllı bir kadına?

Neymiş suçum? Tutku mu?

Yaşayan herkes bundan "suçlu"!

Hangi ana istemez oğlunun yıldız olmasını?

Kadınsan kolaydır düşmek dile.

İktidar uğruna, ben yapmadım

bir erkeğin yaptığının yarısını bile.

Agripina-Neron ilişkisi tarihin en çarpıcı ana-oğul ilişkilerinden biri -belki de başta geleni. 1992'de Tacitus'un yazısını okuyunca sarsılmış ve önce destan, sonra da piyes olarak işlemiştim. 2005 yazında tanıştığım usta yönetmen ve eğitimci Özkan Schulze bazı süreçleri biraz daha işlememi önerdi. Sayesinde, "Neron ile Agripina" tek perdelik bir trajediden iki perdelik bir trajikomediye evrildi.

Bilge-Kral yaratma tutkusu olan Seneca Neron'un zulüm döneminden ne derece sorumlu sayılabilir? Kişilik-eğitim ilişkisinin sınırları nelerdir?

SENECA: Ne var taht denen şu koltukta?

Özgürlük adına başa geçen

nasıl da despot olur birden!

Yerini sağlam sanınca insan

o mevkie bir güzel kurulur;

terbiye, edep, adap gider,

arsız bir küstah kendine yer bulur.

Her şeyi bilir artık, danışmaz kimseye.

Daha dün saygılıyken bugün it gibi ulur.

Meçhuldür kendini beğenmişliğin dibi,

sonsuzca başta kalacakmış gibi.

ÖZKAN SCHULZE ve ARAMA TİYATROSU
Özkan Schulze önemli bir yönetmen ve eğitimci. Cihangir'de bin türlü zorlukla kurduğu ve yaşatmaya çalıştığı Arama Tiyatrosu "Neron ile Agripina" adlı oyunu sunuyor.

Değerli aktris Alev Oraloğlu Agripina olarak başrolde. Schulze'nin öğrencilerinden dördü ekipte: Güvenç Selekman (Neron), Hakan Aydın (Anicetus), Beril Senvarol (Octavia) ve İrem Dilaver (Pompeia). Genç dekor-kos-tüm tasarımcısı Remin Günak'ın dönem kostümleri ilginç yorumlar taşıyor. Makyaj ustası Eti Motola'nın eline ekipten buse: Renkli katkısını ve bazı bilgileri zarifçe armağan etti.

"Uçurtmayı Vurmasınlar" filmindeki afacan büyüdü, delikanlı oldu: Ozan Bilen. Işıklarımız konusunda o yardımcı oluyor.

NERON İLE AGRİPİNA 1. Yüzyıldan söz ediyor gibi olan bir 21. yüzyıl oyunu.

Son temsiller:

19 Nisan Çarş-20 Perş-21 Cuma-22 Cts: Saat 20:00

23 Pazar: Saat 16:00

Yer: Sıraselviler - Firuzağa Camii karşısı -Taktaki Sk. Cihangir - İstanbul

Tel: 0212 244 24 05

(Temsilden önceki iki saat boyunca cevap verilebilir. Yer bulacağınıza emin olun, gelin.)

2oYTL-Öğr. 10YTL

Seyirci ve sponsor desteği olabilirse, Arama Tiyatrosu radikal oyunlar sunmayı sürdürebilir. BOK SOSYOLOJİSİ adlı piyesim adaylar arasında. Ama şartlar zor, durum karanlık. Sponsor desteği vergiden düşülüyor oysa. "İnanç ilaç gibi gelebilir, dozu kaçarsa fakat neler olur kim bilir!"